Što nam govore tržišta XIX

13.9.2021.Prema zadnjem izvještaju od 7/9/2021 stanje na računu Ministarstva financija SAD-a je 207 milijardi dolara. S obzirom da su novine u Hrvatskoj počele pisati o tome kako SAD ide prema bankrotu znači da je situacija stvarno ozbiljna. Stanje na računu također jasno govori da ako su sutra ujutro makne limit SAD će u sljedećih 30 dana morati izdati minimalno 400 milijardi dolara obveznica. Sa svakim danom ta brojka će biti sve veća i pad cijena obveznica zbog povećanja ponude će biti veći.

Datum analize: 13/09/2021


TRENUTNO STANJE: Prema zadnjem izvještaju od 7/9/2021 stanje na računu Ministarstva financija SAD-a je 207 milijardi dolara. S obzirom da su novine u Hrvatskoj počele pisati o tome kako SAD ide prema bankrotu znači da je situacija stvarno ozbiljna. Stanje na računu također jasno govori da ako su sutra ujutro makne limit SAD će u sljedećih 30 dana morati izdati minimalno 400 milijardi dolara obveznica. Sa svakim danom ta brojka će biti sve veća i pad cijena obveznica zbog povećanja ponude će biti veći.


ECB je najavio malo smanjenje kupnje obveznica iako za to nema razloga, osim jednoga: koordiniraju sa FED-om. U tome slučaju kratke pozicije u obveznicama imaju još više smisla.


Mene je nakon objave ECB-a više zanimalo tržište obveznica. Početkom tjedna tri obveznice koje pratim (10-ogodišnja talijanska i njemačka i 30-ogodšnja SAD-a) su padale. Onda su nakon objave naglo odskočile da bi u petak ponovo pale. Ovo se jedino može interpretirati kao jasan trend prema dolje.


Iako trenutno imam pozicije u obveznicama, radi se o kratkoročnim opcijama, ne o dugoročnim pozicijama. Te kratkoročne pozicije imam ih iz pozicije pesimizma, bez objektivnoga fundamentalnoga ili tehničkoga opravdanja da će obveznice u sljedeća dva tjedna pasti. Do kraja godine pad obveznica uzrokovan fundamentima meni ima smisla, ali pad u sljedeća dva tjedna je manje moguć posebno ako dođe do korekcije na tržištu. Gdje će obveznice otići sve do sjednice FOMC-a ne znam, nakon toga stvari će biti jasnije. Deficiti plus smanjenje kupnje od strane centralnih banaka, posebno u SAD-u, znače pad obveznica, ali moguća korekcija burze može značiti i rast. Kako nemam predviđanja jednostavno sam radi diversifikacije portfelja kupio put opcije. Isti je razlog i zašto nemam naftu i zlato. Ne mogu jasno predvidjeti što će se dogoditi.


Dolar je ojačao što je uvijek znak da će biti problema. Bitcoin je također pao što je jasan znak povlačenja likvidnosti.


Kretanje S&P indeksa je bilo posebno indikativno. Indeks je pao oko 2% od vrha, ali je također padao 5 dana za redom. Nije se ostvario obrazac ove godine: par dana žestokoga pada i onda rast. Mislim da će doći do prave korekcije. Ovaj puta više od 5% i ne samo to nego se sentiment na tržištu promijenio do sada je vladalo „kupi pad“, ali kada velike banke kažu da je vrh, kada guverneri FED-a počnu prodavati, kada FED prestaje (smanjuje) povećanje kupnje obveznica, kada se veliki rast zarada već ostvario teško je argumentirano se nadati velikom rastu burzovnih indeksa.


Najveća bojazan je mali volumen. Za sada nitko baš ne kupuje, ali nitko niti ne prodaje. Ako dođe do nagle prodaje kao što je bilo u petak 10/09/2021 onda je moguće da imamo „long squeez“ gdje će sve duge pozicije koje su kasno ušle i koje imaju pologu morati izaći. Tada bi imali veliki pad u par dana.


Izbori u Njemačkoj se približavaju. To će biti ključan trenutka koji će napraviti nešto s DAX-om koji je već mjesecima u stabilnom kanalu. Ne planiram zauzeti nikakve pozicije prije izbora. Možda nakon izbora.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Predviđanje: U sljedeća dva tjedna tržište će imati korekciju. Samo je pitanje da li će biti mala korekcija od 5% ili velika od više od 10% što bi značilo pad.


Tržište je jako zbunjeno i na snazi je sukob nekoliko kontradiktornih hipoteza:


  • • FED neće ili će puno kasnije od očekivanoga (sljedeće godine) prestati kupovati obveznice
  • • Inflacije je tranzitorna pa robe trebaju padati • Inflacije nije tranzitorna, pa robe trebaju rasti
  • • Kupi pad „buy the dip“ je još uvijek dominantna strategija za ulaganje ove godine
  • • SAD će lako preći preko političkih problema vezanih za limit duga, fiskalna ekspanzija garantira mogućnost za značajan rast dionice i ove i sljedeće godine.


Mogu postaviti novu hipotezu: na tržištu vlada jako puno silnica koje se lome i ne mogu kreirati trend.


Ova hipoteza jeste očita, ali jasno pokazuje kreirani nered. Ja osobno nemam investicijskih hipoteza osim što očekujem tehnički pad tržišta u obliku ozbiljne korekcije. Sve pozicije koje imam su preko jeftinih put opcija i spredova tako da ne moram riskirati puno ako nisam u pravu.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Trenutno imam put opcije na talijansku i njemačku 10-ogidišnju obveznicu, američku 30-ogidšnju obveznicu, euro. Za indeks (S&P 500) sam se umjesto futures ugovora prebacio na kratkoročne opcije. Uspio sam dobiti spredove od 100 bodova za cijenu od 20 – 30 bodova tako da imam jako veliku mogućnost dobiti i mali rizik. Imam i put opciju na kukuruz, ako sve padne, pasti će i dobra. Kao što sam rekao ove pozicije su više test hipoteze da je zbunjeno tržište nego značajnoga uvjerenja u kretanje tržišta.


Naglo poboljšanje ekonomskih brojki i pad volatilnost će jasno značiti da indeksi idu prema gore. U tome slučaju ću se vratiti u long future ugovore.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.