Što nam govore tržišta Ii

18.1.2021.Dionice su došle do nekoga prirodnoga vrha. Sada je potreban poticaj da daljnji rast. Toga poticaja nema. To su pokazali odlični rezultati banaka u SAD-a za koje se pokazalo da pravilo „kupi glasinu, prodaj činjenicu“ još vrijedi. Priča o stimulansu je ispuhana, kamatne stope rastu zbog rasta očekivanja o inflaciji.

Datum analize: 18/1/2021


TRENUTNO STANJE: Dionice su došle do nekoga prirodnoga vrha. Sada je potreban poticaj da daljnji rast. Toga poticaja nema. To su pokazali odlični rezultati banaka u SAD-a za koje se pokazalo da pravilo „kupi glasinu, prodaj činjenicu“ još vrijedi. Priča o stimulansu je ispuhana, kamatne stope rastu zbog rasta očekivanja o inflaciji. FED više ne može spustiti kamatne stope a da ne uzrokuje značajno naginjanje krivulje prinosa. Sve više i više na tržištu postoje stanja koja su kontradiktorna i to je pravi problem. Ekonomija SAD-a gubi radna mjesta, ali dolazi do nagiba krivulje prinosa; ekonomija gubi radna mjesta ali rastu cijene dobara, dolar jača iako cijene dobara rastu. Dublja analiza bi je pokazala da su standardne korelacije narušene. To može biti privremeno, ali isto tako može ukazivati na nove odnose među varijablama što je jako dobro jer otvara mnoge prilike.


Prema tome val se jednostavno ispuhao. Jedino što drži S&P na trenutnim cijenama jesu dionice banaka (zbog rast kamatnih stopa), dionice naftnih poduzeća (zbog rasta cijene nafte) i Tesla. Banke će imati probleme zbog loših plasmana. Zato i nisam ulazio u pozicije u bankama iako su cijene dionica značajno narasle. Radije sam propustio priliku u bankama da bih dio izložen dobrima. Cijene naftnih dionica su povoljne, ali neću ulaziti u njih jer već imam jednu poziciju u naftnoj dionici i samu naftu, a Tesla je tip dionice s kojom ne znam trgovati.


Dobra su značajno narasla. Ako se uzme početak vala od Kolovoza, rast cijena kukuruza i soje je ekstreman. To dovodi i u pitanje inflatornu hipotezu. Da bi došlo do trajne inflacije nije samo potrebno da cijene narastu, nego kako rastu. Nagli rast cijena dobara vodi uvijek od nagloga pada cijena. Polagan rast cijena omogućava da se rast cijena dobara polako ugradi u sve elemente proizvodnje, a zatim i da dođe do pritiska na rast nadnica. Zato je kretanje cijena potrebno jako dobro paziti.


Zlato je između 1800$ i 2000$ već gotovo 6 mjeseci. Znači da nema nekoga posebnoga stresa na tržištu.


Cijene obveznica su značajno pale i postoji jasan trend koji je utemeljen na dva elementa. Prvo je povećanja ponude, a drugi su očekivanja o inflaciji. Rast kamatnih stopa je i doveo do toga da je dolar prema euru ojačao. Za ulagače cijene dionica u SAD-u su možda skupe, ali ima dobrih prilika. Obveznice su jedine koje nose pozitivan prinos i to je ono što drži dolar jakim iako logika kaže da treba oslabiti zbog odljeva kapitala. To je još jedna kontradiktornost koju pratim. Jačanje dolara zadnjih nekoliko dana me navelo da promijenim svoju investicijsku hipotezu i da postanem još oprezniji kod dizajniranja pozicija.


Ova godina je imala jako puno promjena za jako malo vremena. To znači da je pitanje koliko se promjene na tržištu mogu preliti u realnu ekonomiju? Upravo je ovo prelijevanje ono što je za mene najvažnije jer bih moglo otvoriti distorzije na kojima se može profitirati.


HIPOTEZE: Dugoročne hipoteze:


H1: rast inflacije će dovesti do političkih problema u Eurozoni.

H2: kamatne stope u SAD-u će značajno narasti i dolar će ojačati

H3: dionice će se reorijentirati na fundamente


Uzmimo da su hipoteze ujedno vezane za krajnja stanja pojedinih klasa imovine. Inicijalna analiza plus ekonomski zakoni nam daju predviđanje. Inicijalno stanje plus predviđanje nam daje hipotezu. Hipotezu ću testirati na pozicijama. Ove tri hipoteze ću uzeti kao krajnja stanja i onda ću rekurzivno dizajnirati pozicije. Trebati će jako puno rada, ali mislim da ću na taj način dobiti puno stabilniji portfelj.


STRATEGIJE: Okrenuo sam poziciju u dolaru. Trgovanje mi bio jako dobro pa sam uspio likvidirati poziciju blizu vrha i zauzeo sam kratku poziciju. Također sam uzeo dobit na obveznicama i nakon odskoka sa dna ponovo sam zauzeo kratke pozicije. Kako bih kontrolirao izloženost u dolar sam ušao preko opcija, u obveznice preko futures ugovora.


Trenutno nemam pozicije u žitaricama. Malo ću oklijevati i čekati da dođe do konsolidacije na ovim razinama, a onda kupiti call opcije na sve tri žitarice. Na taj način ću imati ograničen rizik sa ogromnim potencijalom prema gore. Istražio sam neke spredove u opcijama koji izgledaju jako dobro, ali će tražiti malo više trgovanja i aktivno praćenje.


Trenutno imam 30% portfelja izloženost dionicama to je pre malo. Napraviti ću sljedeće, izložiti ću se dionicama između 90% i 120%. Istovremeno koristiti kratke futures ugovore, ali manje ukupne vrijednosti kao što je naprimjer CAC ili DAX sa multiplikatorom 5, a ne veliki DAX.


Ako uspijem u sve ući imati ću dugačke pozicije u žitaricama, nafti, dionicama i kratke pozicije u euru, obveznicama i dioničkim indeksima.


Dugoročno gledano iz gornje tri hipoteze mogu dizajnirati pozicije:


  • • H1: rast inflacije će dovesti do političke destabilizacije eurozone: prodati dionice u EU i talijanske obveznice.
  • • H2: kamatne stope u SAD-u će značajno narasti i dolar će ojačati: kupiti dolar i skratiti kamatnu stopu
  • • H3: dionice će se orijentirati na fundamente: kupiti dobre dionice utemeljene na realnoj ekonomiji koje kod rasta inflacije profitiraju.

Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.