Što nam govore tržišta LXXV

06.11.2023.Powell je napravio sve što se od njega očekivalo. Rekao da je da će držati kamatnu stopu viskom, ali sve dok to traže podatci. Također nije rekao, ali nije niti porekao da je gotovo s dizanjem kamatne stope. Uvelike je zvučao kao tajni agent kojega ispituju političari s onom poznatom frazom „I can not confirm nor deny“.

Datum analize: 06/11/2023


TRENUTNO STANJE: Powell je napravio sve što se od njega očekivalo. Rekao da je da će držati kamatnu stopu viskom, ali sve dok to traže podatci. Također nije rekao, ali nije niti porekao da je gotovo s dizanjem kamatne stope. Uvelike je zvučao kao tajni agent kojega ispituju političari s onom poznatom frazom „I can not confirm nor deny“. Prema sve što sam vidio, Powell mi se čini kao netko tko u potpunosti razumije situaciju u kojoj se nalazi i da stvari mogu krenuti u bilo kojem smjeru.


Burza je naravno morala otići gore. Kao prvo, pad već traje mjesecima. Sve dok Powell nije eksplicitno izjavio „zgaziti ćemo ekonomiju“ indeksi nisu imali razloga za pad. Ipak ovaj rast ja ne gledam kao okret trenda. (Ovdje ću malo zastati. Najbolji Waycoffowac u Trading clubu je napisao analizu prema kojoj rast cijena prošloga tjedna izgleda kao točka okreta. Upravo zbog toga sam slaboga uvjerenja u svoju tezu, ali nemam razloga odustati od nje za sada.) Razlog zašto ne mislim da je trenda promijenjen je ste u tome što se tržište pokušava fundamentalno poravnati. Taj proces traje od početka prošle godine.


Unaprijedni PE jer 18. Sa sadašnjom razinom kamatne stope ova vrijednost je neodrživa. Ili će kamatna stopa pasti ili se unaprijedni PE mora smanjiti. Ovo moramo detaljno razmotriti. Kamatna stopa ne može pasti. Čak i da FED spusti fed funds rate, dugoročne kamatne stope će nastaviti rasti zbog deficita proračuna. Osim toga promjena iz restriktivne u neutralnu monetarnu politiku nije moguća još barem šest mjeseci. Jedino što ostaje jeste pad cijena i rast zarada. Zarade rastu, ali ne velikom brzinom. Što znači da mora doći do neke korekcije ili stagnacije cijena. Da budemo jasni, ovdje govorimo najviše od padu od 10%, bez novih ekonomskih šokova. Nema govora o slomu burze ili nekim takvim glupostima.


Problem za trgovanje jeste što ovaj proces poravnanja može trajati godinama i veličine promjena mogu biti jako male. Tako da se ne može jednostavno zauzeti kratka pozicija i čekati. To je besmisleno.


Bilanca banka u SAD-u stagnira već godinama. To je loše jer ako kapital raste (banke su profitabilne) onda treba rasti i ukupna bilanca. Logično objašnjenje jeste da bankama padaju dugovanja. To se i mora dogoditi jer pada i novčana masa. SAD je sada u teškom trenutku. Dolari koji su bili van zemlje se počinju vraćati u zemlju. FED je zato prisiljen smanjivati količinu novca putem smanjenja vlastite bilance. U trenutku kada federalna vlada ima ovako veliki deficit jednostavno mora doći do pucanja.


Način na koji trgujem obveznicama se pokazao uspješnim. Kada su pozitivne vijesti dugačak sam obveznice. Kada nema vijesti onda su obveznice prepuštene fundamentima i moraju padati.


Perišin i Ćirović bi rekli: domaće banke su iskoristili svoj kreditni potencijal. Krediti stagniraju više od godinu dana, ali ono što za sada čini sve podnošljivima jeste činjenici da su loši plasmani 1,22%. Praktično ekonomski nemoguća brojka. Ovo je brojka koju sada treba pratiti.


Proces u kojemu država izruguje plasmane poduzeća će trajati još godinama, ali je pitanje u kojem trenutku će se to osjetiti na investicijama i ekonomskome rastu. Za to je potrebno još dosta vremena. Ali je jasno da u ovome stanju idemo prema recesiji.


Tržište je opet u stanju zamjene količine za stanje. Iako je FED prestao dizati kamatnu stopu (promjena stanja pozitivno) monetarna politika je još uvijek izrazito restriktivna (stanje negativno). U ovakvim trenutcima je jako teško trgovati. Moram jako polako balansirati između makro ekonomskoga stanja, tržišnoga trenda, tehničkih pokazatelja i fundamentalnih vrijednosti na tržištu.


Christina je također nešto frfljala. Nisam niti znao da ECB ima objavu, nisam je niti pratio. Moram reći da je to vrhunac onoga što je Ashooka Moody nazvao Tragedija Eura. Trader koji je obraća pažnju na centralnu banku. Consumatum est.


Nafta se opet spustila na oko 80$. Zlato stoji na vrhovima. Moram reći da sam iznenađen koliko malo tržište reagira na globalne sukobe. Ili svi misle da su problemi samo lokalni ili se stvarno ništa ozbiljno ne događa.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Imam novo predviđanje. Ekonomija SAD-a će u drugoj polovini 2024 ući u recesiju. Do tada će doći do dvostrukoga negativnoga učinka na ekonomiju. Prvo će visoke kamatne stope značajno utjecati na investicije. Drugo državi dug i fedovo smanjenje bilance će toliko povećati količinu obveznica na tržištu da ih financijski sistem SAD-a neće moći apsorbirati.


Ovo predviđanje primarno ovisi o tome da li će doći do smanjenja fiskalnoga deficita. Bez smanjenja fiskalnoga deficita idemo u recesiju.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Nisam bio toliko aktivan na tržištu. Iako su mi analize bile točne nisam ih baš najbolje protrgovao.


Moram napraviti detaljan plan trgovanja i posebno pozicioniranja u dionicama. Korporativne obveznice koje imam su za sada dobre. Tu se ništa posebno niti ne može dogoditi.


Moram napraviti analizu zlata i nafte.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.