Što nam govore tržišta LXXI

11.09.2023.Sve je izglednije da smo u scenariju 2: rast inflacije, dizanje kamatnih stopa i recesija. Nafta je probila iznad 85 i zadržala se. Moguće je da nafta slijedećih tjedna padne ispod 80$, ali za sada se to ne događa. Sve dok nafta raste povratak inflacije je neminovan.

Datum analize: 11/09/2023


TRENUTNO STANJE: Sve je izglednije da smo u scenariju 2: rast inflacije, dizanje kamatnih stopa i recesija. Nafta je probila iznad 85 i zadržala se. Moguće je da nafta slijedećih tjedna padne ispod 80$, ali za sada se to ne događa. Sve dok nafta raste povratak inflacije je neminovan.


Rast nafte je polagan, što trend čini inflatornim i opasnim. Da bi se razumjela opasnost potrebno je razumjeti komunikaciju spot i futures tržišta. Futures tržište reagira agresivno na sve vijesti. Bez obzira da li te vijesti imaju dugoročan ili kratkoročna utjecaj, da li imaju ili nemaju fundamentalan utjecaj. Dok spot tržište ne rangira, jer nama potrebe za naglim promjenama i pomacima.


Kada postoji polagan trend onda spot tržište prati futures tržište. Zato i imamo da cijene benzina u Hrvatskoj svaka dva tjedna narastu par centi. Ako je trend stabilan i dugotrajan onda u jednom trenutku proizvođači počnu kreirati cijene na temelju očekivanja, a ne na temelju fundamenata. U tome trenutku inflacija će postati ukorijenjena i doći će i do rasta inflatornih očekivanja zbog činjenica da potrošači tjednima vide rast cijena benzina.


Ovo je primjer. Sada imamo polagati trend rasta nafta koji traje od 70$. Kako cijena polako raste tako i proizvođači polagano dižu cijene. U jednom trenutku trend postane dugoročan i proizvođači benzina i drugi korisnici nafte zaključe da zbog jakoga trenda trebaju unaprijed određivati cijene. Tako da danas dignu cijene na temelju budućih očekivanja o cijeni. Na primjer ako je cijena danas 88$, proizvođači benzina dignu cijene benzina kao da je nafta npr. 93$. U tome trenutku cijena se razdvoji od fundamenata i počne se temeljiti na očekivanjima. Tada imamo značajan rast cijena. Ja ne znam kada će doći i da li će doći do gore navedenoga, ali znati ću po cijenama kada se to dogodilo. Što je trend dugoročniji to je rast cijena brži i laganiji. Mi smo sada na početku trenda. Cijene se još uvijek temelje na fundamentalnim kretanjima. Koliko će ovo dugo trajati primarno ovisi o budućem kretanju cijena nafte. Slijedeći tjedan je CPI. Pozitivan učinak pada energije je eliminiran i trenutno je benzin u SAD-u skuplji nego prije godinu dana. Tako imamo da će CPI narasti, dok bi temeljna inflacija core-CPI trebala ostati ista. Ako budemo imali rast obje kategorije to će biti sjajan short.


U svakome slučaju rast CPI iznad temeljene inflacije je u Rujnu moguć (podatci će biti objavljeni u listopadu). Ako se to dogodi FED neće imati izbora nego dići kamatnu stopu i onda imamo problem.


Teškoća u kojoj se nalazi FED je velika. Inflacija jeste pala i sada nije na zabrinjavajućim razinama. Tržište rada se normalizira što pokazuje značajan rast participacije građana na tržištu rada. Postoji samo jedan scenarij u kojemu FED ima problem i to je scenarij koji se upravo odvija pred našim očima.


Žalosno bi bilo da FED sada ne uspije, ali za to je kriva politika ciljane inflacije koja nije primjerena za sadašnje stanje. FED je napravio jako puno da se distancira do politike ciljane inflacije, ali nije napravio zadnji korak, a to odustao od eksplicitnoga cilja. To sada niti ne može jer mora kontrolirati očekivanja u ekonomiji.


Gledajući cijene nafte jasno je da se događa stvarno velika manipulacija. Na primjer nafta već dva petka za redom u kasnijim satima naglo ode gore. Znači to je kada glavnina tradera na radi i kada poduzeća ne zauzimaju pozicije. Netko očigledno gura naftu gore. Rusi i Saudijska Arabija smanjuju proizvodnju.


Sve je koordinirano. Sve što se događa je u stvari nastavak kineske politike koju sam opisao prije nekoliko mjeseci. Znači sve se odvija po planu.


Sada samo ostaje pitanje državnih obveznica. Tehnički gledano obveznice su na značajnoj razini podrške. Interesantna je dinamika cijena. Prošle godine smo imali da pad futures tržišta gura kamatne stope prema gore. Sada imamo suprotnu dinamiku. Na dobre vijesti futures ugovori reagiraju rastom cijene, ali pod pritiskom fundamenata počnu padati. Zato i imam trgovanje da trgujem obveznicama samo kada nema vijesti. Tada uglavnom padaju. Čim ima vijesti ili sam dugačak ili nema pozicija.


Ukoliko se nafta ne stavi pod kontrolu i dođe do rasta inflacija obveznice će biti masakrirane. Neće postojati niti jedan razlog da ih bilo tko drži. Štoviše bilo bi interesantno da je krivulja prinosa u SAD-u i Njemačkoj normalizira za vrijeme restriktivne monetarne politike. To nikada nisam vidio pa će biti interesantno.


S&P indeks također ne izgleda dobro. Ako probije dno iz Kolovoza imati ćemo na tjednoj karti niži vrh i niže dno. Jasan znak trenda prema dolje.


Sve u svemu već tjednima stanje je isto. Čekam. Iako je zadnjih par tjedana sve očitije da smo u scenariju broj 2 ja još uvijek nisam apsolutno uvjeren u to. Zato i ništa pretjerano ne radim.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Kao i zadnjih nekoliko tjedana nema potreba za novim hipotezama. Iako je scenarij 2 vjerojatan nema potreba agresivno ulaziti u pozicije. Događaji se ionako neće događati preko noći nego govorimo o potpuno novom stanju tržišta koje će trajati godinama.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Praktični nemam pozicija. Gotovo svo trgovanje sam prebacio na kratkoročne pozicije koje su nekoliko dana ili čak intradnevno. Kako nema velikih pomaka nema niti potrebe za pozicijama koje traju nekoliko tjedana.


Propustio sam rast nafte, ali već sam ranije odlučio da drugu nogu vala neću trgovati. Sada je najveća borba između zaraćenih strana i ne planiram biti u sredini. Zašto gubiti živce?


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.