Što nam govore tržišta LXVII

31.07.2023.Bile su dvije odluke centralnih banaka. Dugo nisam bio toliko iznađen sa svim što je rečeno. Mogu reći da je bilo nevjerojatno gledati događaje na ekranu. Sada mi je jasno zašto sam imao loše povrate ove godine. Bilo je dosadno i jednostavno. Sada je opet postalo zabavno i komplicirano. Dugo vremena nisam bio toliko sretan zbog toliko neizvjesne budućnosti.

Datum analize: 31/07/2023


TRENUTNO STANJE: Bile su dvije odluke centralnih banaka. Dugo nisam bio toliko iznađen sa svim što je rečeno. Mogu reći da je bilo nevjerojatno gledati događaje na ekranu. Sada mi je jasno zašto sam imao loše povrate ove godine. Bilo je dosadno i jednostavno. Sada je opet postalo zabavno i komplicirano. Dugo vremena nisam bio toliko sretan zbog toliko neizvjesne budućnosti.


FED je u potpunosti odbacio ciljanu inflaciju kao cilj monetarne politike, a ECB je priznao da su izgubljeni i da im ne preostaje ništa drugo nego nadati se da će sve završiti dobro.


Prvo FED. J-Power je genije. FED je napustio ciljanu inflaciju i uveo je ciljanu realnu kamatnu stopu od 0%. Kada sam to čuo ekonomski profesor u meni je počeo vrištati od užitka. Moram reći da nikada nisam vidio nešto toliko genijalno. Moć kontrole i vođenja monetarne politike koju sada FED ima nad ekonomijom je epskih razmjera. Fasciniran sam.


Powell je čak i rekao formulu koju će primjenjivati u budućnosti. Mislim da mu to se to omaklo i sada se nadam da to nitko nije shvatio, ali kao što sam već pisao kombinacija tradera koji je profesor monetarne politike je jako dobra kombinacija. Imati formulu, pravu formulu monetarne politike je kao imati kamen mudrosti. To će biti jako korisno u kombinaciji s mojom kristalnom kuglom.


Novi način provođenja monetarne politike u stvari znači da će FED od sada samo govori da li je monetarne politika ekspanzivna ili restriktivna. I ništa više. Samo to. Što se tiče inflacije, tu će FED ponavljati kao papagaj da “dugoročno” (što god to značilo) cilja inflaciju od 2%. Cilj je tu samo da umiri narod. Cilj inflacije od 2% je samo dimna zavjesa ili za one starije “ne obraćajte pažnju na čovjeka iza zastora”.


FED sada ima potpunu kontrolu nad ekonomijom i moći će puno lakše provoditi monetarnu politiku sada kada su promijenili funkciju reakcije. Ovaj pristup nije toliko teoretski revolucionaran, ali je sigurno praktično sjajan. Osim toga novi način provođenja monetarne politike ima nekoliko implikacija koje su jako važne i moramo ih pojedinačno razmotriti.


  • • FED priznaje da će inflacija biti puno veća od 2% na puno veći period. To znači da je i FEDu jasno da se nalazimo u strukturnoj inflaciji koja je izazvana deglobalizacijom.
  • • Fokus na monetarnu politiku koja je ekspanzivna ili restriktivna u stvari znači da FED prebacuje fokus s inflacije na zaposlenost i ekonomski rast. Ovo je konzistentno s prošlom točkom, ali isto tako jasno govori da je sada FED postao dio globalne igre i pozicionirao se kao stup snage SAD-a. To je jako važno. Sada vidimo na reakcijama provoditelja ekonomskih politika da SAD ide u obračun s BRIC zemljama.
  • • FED je rekao da ne projicirao recesiju. Ovo znači da smo se vratili u status quo ante. Odnosno ekonomiju prije nulte kamatne stope. FED ide na izravnavanje krivulje prinosa. Ovo će nama značajno olakšati trgovanje obveznicama.
  • • Nekoliko puta je naglašeno stanje kreditne politike u SAD-u. Velika trojka (Perišin-Ćirović-Dimitrijević) mora da su oduševljeni. Fokus FED-a na kreditnu politiku ponovo potvrđuje da je stanje na globalnoj pozornici jako ozbiljno i da se prelazi na sektorsko upravljanje monetarnom politikom.

Meni je važno da sam su moje hipoteze o globalnim odnosima se sada pokazale točnima. Zato će i biti jako interesantno gledati naftu.


ECB je napokon shvatio da mora voditi ozbiljnu monetarnu politiku. Christina je izašla i izgubila živce jer je nitko ne shvaća ozbiljno. Nekim čudom, nakon 3 godine laganja i potpunoga gubitka kredibiliteta, sada je Christini jasno da je jako važno da sudionici u ekonomiji shvaćaju centralnu banku ozbiljno.


Naravno sada je kasno za takve stvari. Christina je ipak rekla nekoliko stvari koje su važne. Prvo je da će ECB gurati inflaciju do 2% bez obzira na cijenu. To znači da je realna ekonomija nevažna. Štoviše Christina je to i otvoreno rekla “ECB nema dualni mandat” za razliku od FED-a. Znači stanje u ekonomiji je važno sve dok je inflacija ispod 2%. Ali isto tako je stanje u ekonomiji nevažno sve dok je inflacija iznad 2%. Problem s ciljnom inflacijom je u tome što nema rješenja za stagflaciju. Sada će cijela EMU morati platiti cijenu Eura koji je od početka krivo napravljen.


Njemačka ima tri kvartala za radom pad BDP po kvartalima i dva kvartala pada na godišnjoj razini. Znači po svim definicijama Njemačka je sada u recesiji. Kako je inflacija iznad 6% onda je jasno čak i klonovima da je Njemačka u stagflaciji. Problem je što se ECB nije opametio. Philip Lane je 2021 nakon što je inflacija rasla 8 mjeseci za redom izjavio “jednostavno ne vidim scenarij u kojemu inflacija raste”. Sada je izjavio “problemi njemačke auto industrije nisu odraz problema u EU ekonomiji”. Naravno svi ostali podatci koji odražavaju lošu i slabu ekonomiju su fantazmagorija. Kako je Philip Lane većinom u krivu o većini stvari znamo što nas čeka.


Recesija i stagflacija ne samo da su jedna od opcija za EMU nego su u stvari jedina opcija koju ECB trenutno gura. Ostale kerefeke ih ne zanimaju. Iz objave povodom odluke najbolji je bio kraj. Na kraju je pisalo da ECB prati stanje vezano za LTRO operacije. Najednom je postalo jasno da povlačenje 1,5 biliona eura iz opticaja u 8 mjeseci i nije bila najbolja monetarna transakcija za realnu ekonomiju u ovome trenutku. Velika trojka (Perišin-Ćirović-Dimitrijević) sigurno se smiju.


Već sam pisao da je najveći problem ECB-a u tome što ne shvaćaju da su se LTRO operacije prelile iz M0 u M3. Naglo povlačenje novca iz opticaja će sigurno imati jako velike negativne utjecaje na ekonomiju. Kao što sam i najavljivao ranije, budućnost EMU je jednostavna: Hrvatska 2010-2014. Nelikvidnost, pad standarda, pad BDP-a, pad proizvodnje, ali ovaj puta s inflacijom, a ne s deflacijom. Zato će stanje biti puno gore nego u Hrvatskoj jer deflacija ipak povećava standard građana dok je inflacija uništava.


Najbolji dio press konferencije ECB-a je bio trenutak kada se Christina počela hvaliti kako je pala aktivnost banaka. Christina vidi pad kreditne aktivnosti banaka kao vrhunac uspjeha restriktivne monetarne politike. Christina nije čitala prave knjige pa ne zna da jednom kada zaustavi kreditnu aktivnost banka da su potrebne godine da je pokrene. Najdestruktivnija stvar koju možete napraviti za vrijeme strukturne inflacije jeste zaustaviti kreditnu aktivnost banaka. ECB je napravio upravo to.


Indeksi su i dalje u stanju balona. DAX stoji na vrhovima već četiri mjeseca. Dow je probio prema gore, S&P također. NASDAQ je malo usporio. Sljedeća dva tjedna se nastavljaju rezultati pa to treba gledati, ali nema razloga da se ne nastavi po starom.


Nafta i benzin su također probili prema gore. Prvo trebam naglasiti da ne znam da li je to sezonski rast cijena ili je stvarni trend prema gore. Ali benzin je na 2,9$, a nafta na 81$, a to su jako tehnički osjetljive razine. Ako dođe do proboja ovaj tjedan i onda daljnjega rasta recimo da će biti jako zabavno.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Imam dovoljno hipoteza vezanih za globalno stanje svijeta, kretanje indeksa i kretanje kamatnih stopa. Sada jedino što preostaje jeste trgovanje.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Trgovanje mi je bilo odlično. Sada kad sam napravio formulu za trgovanje i spoznao sustav sve je lakše. Prodao sam sve obveznice iako nisam siguran u pozicije u dvogodišnjima. Moguće je da se krivulja prinosa izravna i da kamatne stope centralnih banaka odu gore, a da kratkoročni dio krivulje ostane stabilan. Nisam pretjerano uvjeren u ovu poziciju pa ću je detaljno gledati. Što se tiče dugoročnih obveznica to je sada samo pitanje da li će pasti puno brzo ili puno polako.


Trgovanje indeksi je divota. Ali jasno je da i tržište gubit uvjerenje u rast. To ne znači da će prestati rasti, ali od sada će biti sve teže. Baš me zanima da li je moguće da S&P ode na 4700 i više. To bi onda bila jako dobra pozicija za budućnost, posebno ako se nalazimo u scenariju 2.


Istražujem prodaju EU banaka. Rast dobiti zadnjih par kvartala je bila jednokratna pojava. Banke su iskoristili rast kamatnih stopa u aktivi. Sada će se morati suočiti s rastom kamatnih stopa u pasivi i lošim plasmanima.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.