Što nam govore tržišta LXV

19.06.2023.Stara uzrečica da se „ne treba boriti protiv FED-a“. Ova uzrečica, ne samo da nije točna nego je za tradere jako pogubna. Ako netko primjenjuje ovu strategiju u trgovanju, taj će se dugoročno jako loše provesti. Samo treba pogleda kretanje fed funds kamatne stope zadnjih 20 godina i to usporedi s S&P indeksom. Vidjeti ćete da burza ništa drugo ne radi nego ide protiv FED-a.

Datum analize: 05/06/2023


TRENUTNO STANJE: Stara uzrečica da se „ne treba boriti protiv FED-a“. Ova uzrečica, ne samo da nije točna nego je za tradere jako pogubna. Ako netko primjenjuje ovu strategiju u trgovanju, taj će se dugoročno jako loše provesti. Samo treba pogleda kretanje fed funds kamatne stope zadnjih 20 godina i to usporedi s S&P indeksom. Vidjeti ćete da burza ništa drugo ne radi nego ide protiv FED-a.


Najbolji primjer je naravno 2004-2007 kada je FED dizao kamatnu stopu, prestao dizati kamatnu stopu, držao kamatnu stopu visokom, a indeksi su rasli. Postoji naravno i jako puno suprotnih primjera. Najbolji su 2001 i 2009 kada je FED počeo spuštati kamatnu stopu, a burza je padala. Znači da se uvijek treba boriti protiv FED-a.


Slijedeći svoje povijesno ponašanje opet imamo takvo stanje na tržištu.


Ponašanje tržišta u odnosu na centralnu banku i kamatne stope nam jasno govori sve o stanju u kojemu se nalazimo. Nakon što je FED najavio da pauzira dizati kamatne stope tržište je otišlo gore. Za vrijeme press konferencije Powell je u jednom trenutku rekao da će se količina loših plasmana u bankama povećati. Rečenica je naravno logična: više kamatne stope znače manju ekonomsku aktivnost, manja ekonomska aktivnost znači slabiju kvalitetu kredita. U tome trenutku NASDAQ je pao 150 bodova, 1¸% u samo nekoliko sekundi. Zatim se u sljedećih par minuta vratio nazad. To sve govori o stanju u kojemu se nalazimo i o svim budućim kretanjima tržišta.


Unaprijedni P/E je iznad 19. Ako izuzmemo COVID onda se radi o najvišoj razini od kasnih 1990-ih. Kristalno je jasno da smo u balonu. Balon će trajati dok ne završi, a završiti će onoga trenutka kada ekonomski podatci postanu loši.


Naravno nagradno pitanje je kada će ekonomski podatci postati loši. U slučaju od 2004-2009 imali smo nekoliko godina dizanja i onda visoke kamatne stope prije nego što su podatci postali loši, znači nekoliko godina. U slučaju 1981 imali smo nekoliko mjeseci.


Sada su svi scenariji otvoreni. Moguće je i da S&P ode na najviše vrhove u povijesti. Jednostavno više ništa ne stoji na putu indeksu. Ekonomija je jaka, inflacija tone i jedini potencijali problem je rast dugoročnih kamatnih stopa zbog rasta državnoga duga. Sve ostalo je u odličnom stanju.


Demokrati i Republikanci su se dogovorili oko razine državnoga duga. Limit je maknut, ali uz neka ograničenja vezana za potrošnju. Bez obzira na sve, matematika je slijedeća. Ministarstvo financija se već zadužilo 400 milijardi dolara kako bi platilo dugove koje je obvezatno platiti, a nije plaćalo za vrijeme dok je dug bio na limitu. Zatim se mora zadužiti još 400 – 600 milijardi kako bi povećalo stanje novca na računu ministarstva financija. Zatim imamo još 400 – 600 milijardi državnoga deficita do kraja godine. FED će od liptanja do prosinca također otpustiti 420 milijardi dolara državnih obveznica. Znači sveukupno dug države koji će izaći na slobodno tržište od lipnja do kraja godine je minimalno 1,6 bilijuna dolara do više od 2 bilijuna. Netko toliko veliku količinu duga mora adsorbirati, samo ne znam tko. EU ne može jer ima svoj deficit, a BRIC države neće.


Kratak sam dugoročni dio krivulje prinosa SAD-a. Ako obveznice ne padnu ovaj kvartal, onda im slijedeći pad ne gine.


Nafta je odskočila od dna. Iako je bila jako volatilna zadnjih pad tjedana i pokušala je probiti dno, ali nije uspjela. Isto tako treba reći da i nije uspjela probiti vrh nakon što je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju. Za trenutno nema razloga da nafta padne ispod 68$, ali isto tako nema niti razlog da probije 80$. Ja se još uvijek držim svoga stava da će nafta otići gore.


DAX se također ponaša kao da se ništa je događa, ali za razliku od SAD-a, Njemačka ima jako loše ekonomske podatke. Znači da smo sada u stanju u kojemu DAX je spreman za pad samo je pitanje što će taj pad potaknuti.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Nova hipoteza je slijedeća:


Hipoteza: doći će do naginjanja krivulje prinosa prema gore.


S obzirom na sve brojke koje sam naveo jasno je da moram biti kratak dugoročne obveznice. Isto tako s obzirom na količinu povlačenja novca iz opticaja rast dugoročnih kamatnih stopa će se dogoditi i u SAD-u i u EU. Zato ću dizajnirati pozicije da uđem u kratke pozicije u 10 i 30-ogidšnjim obveznicama SAD-a i desetogodišnjim obveznicama Italije, Njemačke i Francuske.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Vraćam se trgovanju. Ušao u call opcijske spredove na naftu. Imam put spredove na 30-ogoidšnjom američkoj obveznici.


Također sam ušao u put sredove na zlato. Nestanak straha od inflacije i sam pad inflacije mora voditi ka tome da zlato nije više toliko privlačno.


Ostale pozicije ću dizajnirati u sljedećih par tjedana.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.