Što nam govore tržišta LXI

24.04.2023.Počela je sezona zarada i za sada se ništa posebno ne događa. Nasdaq je u rasponu od nekoliko stotina bodova već tjednima. U sljedeća dva tjedna preko 50% poduzeća iz S&P indeksa objavljuje rezultate. Od ostalih vijesti ništa se ne događa.

Datum analize: 24/04/2023


TRENUTNO STANJE: Počela je sezona zarada i za sada se ništa posebno ne događa. Nasdaq je u rasponu od nekoliko stotina bodova već tjednima. U sljedeća dva tjedna preko 50% poduzeća iz S&P indeksa objavljuje rezultate. Od ostalih vijesti ništa se ne događa. Nema centralnih banaka, nema globalnih potresa, VIX je pao na najnižu razinu zadnja 52 tjedna. Zatišje pred buru. Fundamentalno stanje tržišta u SAD-u se jako pogoršava. Postoji nekoliko faktora koje je potrebno zasebno analizirati.


  1. Očekivani rast prihoda prema Factsetu za prvi kvartal 2023 u odnosu na prvi kvartala 2022 je negativnih –0,1%. Nije bitno da je pad prihoda malo negativan problem je odnos prema inflaciji i tečaju. Tečaj u odnosu na prošlu godinu je relativno nepromijenjen, ali je zato temeljna inflacija preko 5%. Ako je temeljna inflacija preko 5%, a prihod je ostao isti to znači da je realna prodaja pala. Znači da se ekonomska aktivnost u SAD-u smanjuje. Rast prihoda bi minimalno mora biti jednak inflaciji ili veći od inflacije ako postoji ekonomska ekspanzija na međunarodnim tržištima. Ovdje vidimo da nema niti domaćega niti međunarodnoga rasta prihoda.
  2. Profitna marža se značajno smanjuje. Kako PPI pada i nije značajan narastao na godišnjoj razini onda ostaje je je jedini uzrok za pad profitne marže rast troška radnika. Ako prihvatimo gore napisano to znači da je pitanje dana kada će početi otpuštanje. Pad prihoda i pad dobiti mora značiti i smanjenje proizvodnje, a to mora značiti i pad broj radnika. Ekonomska logika kaže da nema smisla zapošljavati radnike da bi nešto proizveo što se ne može prodati.
  3. Forward P/E je 18,2 što je jako visoko. Zadnja tri puta kada je došao na ove razne uslijedila je korekcija. Ako prihvatimo očekivanja, čak i ako ih ne prihvatimo, da će FED dići kamatnu stopu za 0,25% postaje jasno da se FED funds rate i očekivani povrat na ulaganje u dionice (1/18,2) praktički izjednačeni što se ne može objasniti niti u teoriji niti u praksi. Fundamenti navedeni u prve dvije točke također ne mogu opravdati ovakvo vrednovanje tržišta.


Gornje tri točke su jasne i ne mogu se uzdrmati. Logičan zaključak bi bio da treba zauzeti kratku poziciju u US indeksima jer mora doći do pada burze koji će pratiti pad ekonomske aktivnosti.


Dvije stvari me zadržavaju od toga da odmah zauzmem veliku kratku poziciju u indeksima. Prva je da želim vidjeti kako će tržište reagirati na zarade poduzeća. Drugo je da želim vidjeti sama očekivanja poduzeća o tome kakva je budućnost. Loši rezultati su nužan, ali ne i dovoljan razlog da tržište padne. Vrlo je lako moguće da imamo scenarij u kojemu je sadašnjost jako loše, ali je zato budućnost odlična i nakon rezultata tržište uzleti. Iako sam jako nesklon ovome razvoju događaja on je ipak moguć.


Problem je što se nalazimo u trenutku kada će doći do promjene stanja na tržištu i to svi znaju, ali ne znaju kada. Promjena stanja će doći onoga trenutka kada centralne banke kažu da su gotove s restriktivnom monetarnom politikom i da će normalizirati monetarnu politiku. Prije par mjeseci to se činilo da će biti ove godine, ali sa izrazito stabilnom temeljnom inflacijom to je sve teže. Temeljna inflacija u SAD-u stagnira u EU raste. Za bilo kakvu normalizaciju monetarne politike potrebno je prvo da inflacija padne, onda da ostane niska. To se sada ne događa. Zato nadanja da će centralne banke naglo promijeniti monetarnu politiku i početi rezati kamatne stope nisu ničim utemeljena. Kao što sam pisao to je jedino moguće, ako i samo ako, dođe do velikoga ekonomskoga šoka kao što je to bilo 2008 ili 2001 godine. Za sada se takav šok ne nazire.


Osobno jako čekam podatke o BDP-u sljedeći tjedan. Podatci možda neće puno reći o budućoj ekonomiji, ali će jako puno reći o prošloj.


Ponašanje zlata jasno pokazuje koliko je stanje napeto. Dnevni pomaci od 30$ bez ikakvih vijesti pokazuju svu kontradiktornost pozicija s kojima se investitori susreću. Zlato treba rasti jer dolazi do globalnoga smanjenja upotrebe dolara, ali isto tako treba padati jer se centralne banke agresivno bore protiv inflacije.


Nafta je također u kontradiktornoj poziciji. S jedne strane nafta treba rasti jer OPEC+ smanjuje proizvodnju. S druge strane nafta treba padati jer će doći do recesije.


Analiza koju sam predstavio za naftu i za zlato vrijedi za svaku kategoriju imovine. Tržište je prepuno paradoksalnih smjernica i podataka. Postoje jasne silnice koje mogu kreirati odlična obrazloženja za bilo koju stranu (dugu ili kratku). Ako je savršeno jasno da treba zauzeti dugu i kratku poziciju istovremeno onda je najbolje ne zauzimati pozicije dok se situacija ne raščisti.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Odlučio sam postaviti novu hipotezu.


Hipoteza: rezultati poduzeća u sljedeća dva tjedna neće biti dovoljni da gurnu tržište prema gore.


Problem je kako najbolje testirati ovu hipotezu. Najjednostavniji način jeste zauzeti kratku poziciju, ali najjednostavniji način možda u ovome trenutku i nije najbolji. Skloniji sam prodaji call opcija.


Važno je primijetiti i da hipoteza sama po sebi ne prejudicira da će tržište pasti nego da tržište neće otići gore.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Izašao sam iz nafte i opet sam se vratio. Bio sam kratak kukuruz i uzeo dobit. Kratak sam još uvijek DAX. Prodao sam i NASDAQ.


Općenito sam reducirao pozicije zbog dugih poslovnih obaveza. Ovisno o njima će i ovisiti moje trgovanje i testiranje gornje hipoteze.


Još uvijek sam u svinjetini.


Kamatne stope i obveznice samo gledam. Tehnički su stvari jasne, ali fundamentalno ne mogu definirati gdje bi trebalo doći do pomaka.


Iako sam jasno objasnio razloga za slabljenje dolara (Video Trading cluba o dedolarizaciji) nisam zauzimao nikakve pozicije u dolaru.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.