Što nam govore tržišta LVIII

13.03.2023.Načelno sve se odvija po planu. Powell je svjedočio pred Senatom i rekao da će dizati, a podatci o nezaposlenosti su pokazali da postiže svoj cilj jer je participacija radne snage otišla gore. Plan koji ima FED je dosta dobar, barem za sada. Smanjiti inflaciju dizanjem kamatnih stopa, a riješiti problem tržišta rada tako da se poveća broj sudionika na tržištu rada.

Datum analize: 13/03/2023


TRENUTNO STANJE: Načelno sve se odvija po planu. Powell je svjedočio pred Senatom i rekao da će dizati, a podatci o nezaposlenosti su pokazali da postiže svoj cilj jer je participacija radne snage otišla gore. Plan koji ima FED je dosta dobar, barem za sada. Smanjiti inflaciju dizanjem kamatnih stopa, a riješiti problem tržišta rada tako da se poveća broj sudionika na tržištu rada. Tako je moguće imati istovremeno blagi rast nezaposlenosti, povećanje zaposlenosti i pad inflacije.


S&P je na svjedočenje reagirao negativno, ali se u stvari ništa nije dogodilo. S&P je već mjesecima u rasponu 3600-4200. Sve dok je indeks u tome rasponu, bilo kakva promjena je samo reakcija na trenutne podatke i ne znači ništa. Nema trenda.


Ja osobno ne shvaćam FED i Powella previše ozbiljno. Podatci pokazuju da postiže ono što želi, tako da mi je priča o dizanju kamatne stope samo plašenje male djeca. I takva politika ima smisla. FED zna da više ne smije pretjerano dizati kamatnu stopu niti da značajno dizanje kamatne stope ima smisla. Sada je vrijeme da se sagledaju učinci dizanja kamatne stope na ekonomije. FED isto tako zna da ne mogu reći „pobijedili smo inflaciju“ kada je inflacija još uvijek 6%. Zato moraju imati opasan stav i jako puno lajati, ali bez stvarne akcije. FED svoj opasni stav uvijek može promijeniti. Mogu reći da su promijenili stav jer „ovise o podatcima, a podatci su se promijenili“.


Moj stav da će S&P biti u rasponu nekoliko mjeseci je još uvijek točan kao i jasne definicije što je potrebno da tržište probije taj raspon. Gornju granicu će probiti kada dođe na 4200 a forward P/E bude 16 ili manji. Donju granicu će probiti kada dođe na 3600, a forward PE bude 18 ili veći. To je osnova fundamentalnoga trgovanja.


Ovaj tjedan je inflacija u SAD-u i ECB. CPI je već mjesecima u padu, pa nema razloga za bilo kakve promjene sada. Energija nije narasla, robe su više-manje nepromijenjene tako da daljnji pad samo znači da je sve u redu. Ipak moji modeli nisu nužno savršeni i iznenađenje je uvijek moguće.


Ukoliko CPI padne ovaj tjedan, FED-u će biti jako teško opravdati dizanje kamatnih stopa. Možda još jednom po 0,25% i onda je to kraj. Sa svime što se događa oko SVB banke koja je propala vrlo lako je moguće, pod uvjetom da CPI vrijednost bude jako dobra, FED jednostavno kaže da su gotovi s dizanjem i da sada čekaju učinke monetarne politike. Moja cijela analiza FED-a se svodila na to da FED nema namjeru zgaziti ekonomiju i gurnuti je u recesiju. Dobra CPI brojka i dizanje od 0,25% ili ne dizanje kamatnih stopa bi to potvrdilo.


Druga strana ove analize je rast CPI-ja. To bi bilo jako, jako loše. Rast inflacije ovaj mjesec bi se još i mogao nekako opravdati i FED bi digao 0,5%, ako treba. Ali rast inflacije nekoliko mjeseci za redom bi sigurno i promijenio stav FED-a oko ekonomije i recesije. Jednostavno treba vidjeti.


ECB je napokon postala ozbiljna u borbi protiv inflacije, problem je što ih nitko drugi ne shvaća ozbiljno. Također temeljna inflacija u EMU raste kontinuirano što znači da ECB nema drugih opcija nego dizati. Inflacija je jednostavno pre visoka.


Moj plan je jednostavan. Ući dugačak pozicije u indekse prije inflacije i onda nakon toga prodati EU obveznice i to sve koliko god mogu u portfelju. Naravno trgovanje će ovisiti o tome što se događa.


Robe nastavljaju padati, a svinjetina više-manje stoji.


Nafta je opet došla do 80$ i odbila se. Vjerojatno sam trebao uzeti dobit i ponovo ući, ali nisam.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Za sada nemam novih hipoteza. Sve što sam analizirao sada treba pretvoriti u trgovanje.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Pozicioniranje mi je bilo odlično. Vratio sam se u pozitivne povrate za ovu godinu. Povećao sam poziciju u Fed funds futuresima i sada sam tu u pozitivnim povratima. Uzeo sam dobit na DAX-u, imam dobit na NIKKEIu. Uzeo sam dobit na pšenici, a ostavio sam pozicije u soji i kukuruzu koje su mi u dobiti.


Intradnevno sam odlično trgovao NASDAQ indeksom tako da sam uspio iskoristiti veliku volatilnost tržišta.


Imam gubitak na japanskoj 10-ogodišnjoj obveznici, ali to je dio pozicije. Nafta mi je još uvijek u plusu, iako sam je trebao likvidirati nakon Powella, ali nisam. Ne mogu stalno trgovati sa svim pozicijama.


Prodao sam Euro. Pozicije koje sam imao u dionicama i obveznicama su dobre. Sada je vrijeme za zauzimanje novih pozicija koje sam dizajnirao prošla dva tjedna.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.