Što nam govore tržišta XX

27.9.2021.Došli smo do kraja jednoga stanja na tržištu. Nakon gotovo godinu i pol dana „kupi pad“ mentalitet koje je vladao je gotov. U razdoblju od lipnja 2020 do danas tržište je funkcioniralo kao švicarski sat. U tjednu kada je bio istek futures ugovora na volatilnost S&P 500 bi imao korekciju. Ta korekcija bi bila do 50-odnevnoga prosjeka i onda bi uslijedio rast na nove visine. Karakteristika korekcije bi bilo nekoliko dana nagloga pada i onda rast. Ili kako bi to rekli na forumima „to the moon“.

Datum analize: 27/09/2021


ZAVRŠNA TOČKA / OBJAŠNJENJE: Došli smo do kraja jednoga stanja na tržištu. Nakon gotovo godinu i pol dana „kupi pad“ mentalitet koje je vladao je gotov. U razdoblju od lipnja 2020 do danas tržište je funkcioniralo kao švicarski sat. U tjednu kada je bio istek futures ugovora na volatilnost S&P 500 bi imao korekciju. Ta korekcija bi bila do 50-odnevnoga prosjeka i onda bi uslijedio rast na nove visine. Karakteristika korekcije bi bilo nekoliko dana nagloga pada i onda rast. Ili kako bi to rekli na forumima „to the moon“.


Moje predviđanje da će ova korekcija biti drugačija se pokazalo točnim. Bilo je nekoliko ključnih razlika od korekcije u zadnja dva tjedna i onih prijašnjih:


  • • Prijašnje korekcije bi trajale nekoliko dana, bile su izrazito agresivne. Nakon pada uslijedio bi nagli rast i oporavak tržišta.
  • • Prije ove korekcije S&P 500 indeks je bio 5 dana za redom negativan, iako vrijednosti pada nisu bilo osobite velike radilo se o neobično puno negativnih dana. Onda je uslijedio pad koji je bio do 100-dnevnoga prosjeka.
  • • Nakon pada tržište nije naglo odskočilo i kreiralo nove vrhove nego je samo došlo do 50-odnevnoga prosjeka.


Postoji nekoliko razloga zato je došlo do sloma obrasca ponašanja prvi je najočitiji: tržište je postalo skupo. Ali to nije najvažniji razlog. Najvažniji razlog jeste to da je tržište prihvatilo da je razdoblje jeftinoga novca na kraju. To ne znači da će tržište pasti ili da neće ponovo pokušati probiti vrhove. To samo znači da je potrebno promijeniti način trgovanja.


Pitanje jeste zašto Powell nije najavio smanjenje kupnje obveznica na sastanku FED-a prošlog tjedna? Odgovor je politički bonton. Amerikanci imaju tradiciju da ne nameću nasljedniku politiku. Kako Powellu ističe mandat, a nominacija još nije napravljena, onda je FOMC odlučio jednostavno sačekati dok se novi/stari guverner ne predloži. Powell ne želi, ako ne bude nominiran, nametati svojem nasljedniku politiku i dovoditi ga pred svršen čin. Iako su očekivanja bila da će biti nominiran u Rujnu to se nije dogodilo i sada čekamo. Ja se još uvijek držim svojim analiza o tome kako će se proces smanjivanja kupnji obveznica odvijati i kojim brzinom.


Tu su još dva dodatna razloga zašto prestanak kupnje nije najavljen. Predsjednik Biden prema anketama glasača ima odobravanje glasača oko 40%. Državna riznica je sve više bez novca i nema potrebe da sada i FED nadodaje ulje na vatru. Zato se mudro odlučilo čekati još jedan mjesec. Ali kako su obveznice počele padati mislim da će ovaj puta politička pristojnost završiti loše.


Razdoblje od ožujka 2020 su okarakterizirale dvije stvari: enorman rast državnoga duga i enorman rast količine novca. Iako novac nije ulazi u ekonomiju željenom brzinom u razdoblju od 2009 do 2020 ovaj puta za vrijeme pandemije novac se je ponašao drugačije i ušao je u realnu ekonomiju. Monetarni agregati su se počeli povećavati. Veliki deficit je jednostavno ubacio novac u realnu ekonomiju i napravio ono što centralne banke nisu mogle jer su niskim kamatnim stopama naškodile realnoj ekonomiji i kreditnoj politici banaka. Povećanje potražnje, potpomognuto sa problemima ponude su kreirali inflaciju. Iako se inicijalno inflacija možda činila tranzitornom to će se pokazati pogrešnim. Inflacija nije tranzitorna jer je došlo do rasta inflatornih očekivanja koja se ne mogu promijeniti bez promjene monetarne politike i konkretnih akcija centralnih banaka.


Upravo će promjena monetarne politike biti ono što će obilježiti sljedeće ekonomsko stanje.


INICIJALNO STANJE Ako smo prešli iz jednoga stanja u novo stanje biti će potrebno definirati kako će to novo stanje izgledati. Koristeći osnove znanstvene metode koja nam kaže da inicijalno stanje i univerzalni zakoni nam mogu dati predviđanje, a predviđanje sa inicijalnim stanjem nam može dati hipotezu.


Inicijalno stanje je u stvari kraj prošloga stanja odnosno osnovne ekonomske karakteristike s kojima smo suočeni:


  • • Rastuća inflacija
  • • Unaprijedene P/E vrijednosti na izrazito velikim razinama
  • • Fiskalna nestabilnost izazvana visokom razinom duga
  • • Ekonomije koje su neotporne na normalizaciju kamatne stope
  • • Promjena monetarne politike iz ekspanzivne u neutralno
  • • Značajne stope ekonomskoga rasta • Veliki fiskalni stimulansi koji se tek trebaju realizirati kroz konkretne mjere i koji kada se realiziraju će značajno utjecati na ekonomski rast.


Opasno je reći da je ovo stanje kao stvoreno za financijski kolaps ili za bilo koja druga ekstremna predviđanja. UVIJEK se treba kloniti ekstremnih situacija i predviđanja jer se tako najlakše izgubi novac na tržištu. Naime razumjeti situaciju na tržištu ne znači da će se tržište tako i ponašati.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Na ekonomsku žalost obje strane Atlantika imaju svome fiskalne probleme. SAD ima problema sa limitom zaduženja za koje je pitanje kada i kako će biti riješen. Bez obzira na razrješenje problema obveznice će pasti i kamatna stopa će narasti. EU će se sada morati ozbiljno suočiti sa problemom da se monetarna unija sastoji od suverenih država koje imaju svome ekonomije. To jednostavno znači da će doći do značajnoga razilaženja u kamatnim stopama, posebno sada kada inflacija raste.


Predviđanje 1: kamatne stope će rasti


Previđanje 2: tehnološke dionice (growth FATMAN) će izgubiti popularnost kod investitora


Iako imam predviđanja još uvijek nemam investicijsku hipotezu iz jednostavno razloga što ne znam da li sam u pravu u analizi da se promijenila paradigma na tržištu. Ako i jesmo u novom stanju ne znam kako će to novo stanje izgledati. Isto tako još uvijek nemam pozicije niti prikladne analize za zlato, naftu, euro, dolar ili pojedine sektore ekonomije. Ako sam u pravu za novo stanje ekonomije onda to znači da me čeka jako puno posla.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Kratak sam talijansku i njemačku 10-ogidšnju obveznicu.


Imam put spredove na S&P 500. Likvidirao sam sve pozicije u dionicama.


Likvidirao sam poziciju u kukuruzu i sada mi je ostala još jedna noga pozicije u opcijama na soju.


Iako sam u prošlosti znao imati značajnu polugu odlučio sam značajno smanjiti rizik u portfelju. Ako i imam polugu ona će biti isključivo kreirana preko dugačkih opcija. Izbjegavati ću futures ugovore. Smanjiti ću broj trgovanja i zauzimati dugoročnije pozicije gdje ću prihvatiti manju zaradu za veći pomak umjesto obrnuto kao što je do sada bilo.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.