Što nam govore tržišta LVI

13.02.2023.Mislim da je Joan Robinson rekla da je većina problema u ekonomskoj znanosti zabuna oko količine i protoka. Upravo se u tome stanju nalazimo na burzama. Zbog nekoga razloga burza gleda protok (pad inflacije), a ne stanje (stvarnu brojku inflacije).

Datum analize: 13/02/2023


TRENUTNO STANJE:


Mislim da je Joan Robinson rekla da je većina problema u ekonomskoj znanosti zabuna oko količine i protoka. Upravo se u tome stanju nalazimo na burzama. Zbog nekoga razloga burza gleda protok (pad inflacije), a ne stanje (stvarnu brojku inflacije).


Činjenica jeste da je inflacija u SAD-u počela padati i da pada već nekoliko mjeseci, ali je isto tako činjenica da je inflacija iznad 5%. To je jako visoka za centralnu banku razvijene zemlje. Prema tome FED mora voditi restriktivnu monetarnu politiku sve tok inflacija ne padne da je prva brojka 3. To je već i nekoliko puta najavljeno samo zbog nekoga razloga tržišta optimistično trče pred rudo.


Sudionici na tržištima također ne mogu prihvatiti da FED NE cilja kamatnu stopu od 0%, NE donosi odluka na temelju kretanja S&P indeksa, NE bavi se kratkoročnim analizama. Kao što sam već pisao, svaka centralna banka želi imati što veću kamatnu stopu koja je ometa ekonomiju kako bi onda za vrijeme recesije mogla spustiti kamatnu stopu i stimulirati ekonomiju. Prema tome cijela teorija kako će FED naglo spustiti kamatnu stopu je moguća samo i samo ako ekonomija uđe u recesiju i inflacija padne ispod 2%. Primijetite da ako ekonomija uđe u stagflaciju FED će zadržati visoku kamatnu stopu.


Isto tako usporavanje ekonomije i pad burze (koji se već dogodio) je pozitivan za FED. Oni to i žele kako bi smanjili inflatorne pritiske. Prestanak izdavanja državnih obveznica zbog visine državnoga duga njima također odgovara jer uvjetuje fiskalnu konsolidaciju. Znači za sada sve je upravo onako kako to Powell želi.


Powell je rekao istinu. „Inflacija pada, ali mora pasti još više. Ekonomija je jaka. Ako inflacija može pasti bez recesije, super; a ako ne može onda ćemo imati recesiju.“ Zbog nekoga razloga burza je Powellove riječi interpretirala kao pravo da na kamatnoj stopi FED-a od 4,65% S&P indeks ode na forward P/E 18,4. Greška.


I što se dogodilo? Nema promjene restriktivne u normalnu monetarnu politiku dok inflacija ne padne ispod 4%. Naravno da su to dva dana kasnije svi shvatili i burza je počela padati. Sada bi bio red da imamo korekciju od 10% u veljači i onda da sljedeće zarade dočekamo na vrijednosti od oko 3800. To bi moglo kreirati potencijal za proboj 4200 na S&P indeksu, ali ovako ne. Indeksi su skupi i najbolje čemu se svi mogu nadati jeste da će ovdje ostati. Korekcija od 10% je puno realnija, a po meni i potrebna.


U ekonomiji SAD-a se po prvi puta vide znakovi recesije. Da li će se recesije i dogoditi još treba vidjeti, iako ja mislim da neće. Znakovi recesije su:


  • • Preko pola miliona ljudi je zaposleno u siječnju. Dolaze loša vremena pa sada su svi shvatili da je bolje raditi nego ne raditi.
  • • Participacija radne snage se povećala. Logika je ista, idemo raditi dok ima posla jer kada ga ne bude bilo nećemo ga moći naći.
  • • Stopa štednje se povećala. To je klasičan primjer preventivne štednje u slučaju loših vremena.
  • • Kupnja nekretnina nastavlja kolapsirati. Nitko se ne želi izložiti riziku, ako ne mora.


Moram i dati jasno objašnjenje zašto mislim da neće biti recesije. Prvo očekivanja su da će biti recesija, promjena očekivanja bi bila jako pozitivna za ekonomiju. Restriktivna monetarna politika na kraju ima dva pozitivna momenta: prvi je kada se kamatne stope prestanu dizati i drugi je kada krene normalizacija. FED vjerojatno više neće dizati kamatnu stopu. Ako ne dignu u ožujku to će biti jako pozitivno za ekonomiju, a ako spuste i samo 0,25% kamatnu stopu do kraja godine onda će svima biti jasno da nema recesije i ekonomija će odahnuti.


Ako sljedeća dva podatka o inflaciji budu dobri, FED će prestati dizati. Opet smo na planu koji je predstavljen u Rujnu, što znači da je s dizanjem gotovo i da se čekaju učinci restriktivne monetarne politike na ekonomiju.


Po prvi puta od kada je šefica ECB-a, Christine Lagarde je rekla istinu. Inflacija je pre visoka i ECB se mora boriti agresivnim dizanjem kamatnih stopa protiv inflacije. Naravno nitko je nije shvatio ozbiljno i obveznice su uzletjele.


Tržište je njene riječi interpretiralo da je EU inflacija na vrhuncu ove runde inflatornoga šoka i da će od sada početi padati. Upravo je ova interpretacija primjer o kojemu sam govorio. Protok (pad inflacije) je možda dobar, ali količina (vrijednosti stope inflacije) nikako nije.


Inflacija je još uvijek iznad 2% tako da je potrebna jaka restriktivna monetarna politika kako bi smanjila inflaciju. Kretanje burze i obveznica nakon press konferencije ECB-a je bilo isto kao i kretanje nakon press konferencije FED-a: dva dana nakon konferencije obveznice i indeksi su pali. Sada je samo pitanje da li je probiti dna i da li će kamatna stopa otići na nove vrhove. Ja sam pozicioniran da hoće. U EMU je jednostavno previše problema da netko povjeruje da će sve biti u redu.


Francuska nije cijeli kvartal kreirala radna mjesta. Jedva čekam da vidim brojke za cijelu EU koje izlaze ovaj tjedan. Pad zaposlenosti bi jasno značio stagflaciju. Industrijska proizvodnja i realna potrošnja padaju, a centralna banka diže kamatne stope. To nikada nije završilo dobro, ali ostaje nada da će ovaj puta u EU biti drugačije.


Najveći problem u svemu je što krivulja prinosa na državne obveznice (osim i Njemačkoj) nije uvrnuta. U takvom stanju monetarna politika je u potpunosti neučinkovita.


Na kraju ostaje nafta koju već mjesecima intenzivno pratim. Za sada je u kanalu 70$ - 80$. Prema dolje ne da OPEC+, a prema gore si EU ne može dozvoliti. Ja sam još uvijek pri stavu da ako nafta probije prema gore će otići na 120$ i onda ćemo imati drugi inflatorni val. Također ćemo i onda saznati što se stvarno događa u svijetu oko nas.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Još uvijek sam u istim pozicijama. Ništa značajno se nije promijenilo. EU ekonomija je u stagflaciji s velikom mogućnosti da uđe u strukturnu inflaciju. Ekonomija SAD-a za sada izgleda u redu, ali nisam pretjerano sklon novim investicijskim hipotezama i predviđanjima. Jasno mi je da one koje imam ne mogu još dugo trajati, ali sada nije vrijeme za nove hipoteze.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Iako sam se uplašio za svoje pozicije nisam ništa mijenjao. Samo sam ih povećao. Sada sam kratak DAX, cijelu krivulju prinosa u EMU i Euro. Napraviti ću plan trgovanja oko US inflacije, ali kao što sam napisao to bi moglo biti gore pa dolje.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.