Što nam govore tržišta LV

30.01.2023.Dugo vremena nisam vidio tjedan koji je ovako pretrpan ključnim događanjima. Više od 100 zarada poduzeća iz S&P indeksa, izlazi BDP za nekoliko velikih EU zemalja, podatci o inflaciji u EU zemljama, nezaposlenost u SAD-u i naravno: FED i ECB u istom tjednu. Ako postoji prilika za totalno ludilo onda je to ovaj tjedan.

Datum analize: 30/01/2023


TRENUTNO STANJE: Dugo vremena nisam vidio tjedan koji je ovako pretrpan ključnim događanjima. Više od 100 zarada poduzeća iz S&P indeksa, izlazi BDP za nekoliko velikih EU zemalja, podatci o inflaciji u EU zemljama, nezaposlenost u SAD-u i naravno: FED i ECB u istom tjednu. Ako postoji prilika za totalno ludilo onda je to ovaj tjedan.


Ponašanje centralnih banaka i podataka nije teško za predvidjeti, ali reakcija indeksa jeste. Što se tiče inflacije u EU ona treba nastaviti padati. Zbog nekoga razloga za CPI u Njemačkoj se očekuje rast na godišnjoj razini (podataka s investing.com). Nije mi jasno kako je to moguće, ali možda jeste točno. Sam ne radim te brojke pa ne znam.


BDP je u SAD-u izašao iznenađujuće jak. Za sada izgleda da su ekonomije SAD-a i europskih zemalja izrazito jake. Nikada nisam bio pobornik dubinske analize brojki radi analize brojki. Jasno je da mogu unutar BDP-a postojati određeni elementi koji nisu poželjni ili idealni, ali ekonomski rast je ekonomski rasti. Jasno je da se kao profesor ekonomije s takvim pristupom ne slažem, ali kao trader brojka je brojka.


Zarade poduzeća su za sada isto tako dobre. Iako je samo 30% poduzeća iz S&P indeksa objavilo rezultate stječe se osjećaj da je investitorima dosta pada burze. To se najbolje vidjelo na dionici Microsofta koja je nakon objave rezultata narasla 10$, onda je pala 20$ (otišla -10$ od cijene zatvaranja) da bi sljedećih nekoliko dana rasla. Jedan od odličnih pokazatelja da smo u jakom tržištu je da tržište ne kažnjava jako puno loše rezultate i nagrađuje dobre rezultate.


Problem je što fundamenti US indeksa nisu toliko dobri. Unaprijedni P/E S&P indeksa je sada preko 18 što je u svim vremenima jako skupo, a posebno skupo kada je kamatna stopa iznad 4%. Svi se pripremaju za novo bull tržište, ali prije toga ipak moraju biti zadovoljene dvije stvari. Prva je da se rezultati poboljšaju, a druga je da FED prestane dizati kamatne stope.


Osobno se držim svoje teorije o ekspres loncu: stvari će se kuhati kod ne proključaju. Onda ćemo imati rast indeksa koji će trajati nekoliko godina. Osobno mislim da sada nije vrijeme za taj rast. Možda za tri mjeseca.


Što se tiče FED-a oni se trenutno ponašaju kao što su i najavili na press konferenciji iz Rujna. Još jedno dizanje od 0,25% i onda pauza. Moja interpretacija (koje se još uvijek držim) je da su press konferencija i najave iz Prosinca bile plašenje male djece. FED-u je jasno da mora smanjiti inflaciju i da inflacija ne može preko noći pasti sa 9% na 3%. Zato FED mora imati izrazito agresivan stav sve dok prva brojka CPI indeksa ne bude 3. Nakon toga doći će i do ublažavanja retorike i zaključka da restriktivna monetarna politika više nije potrebna.


Podatci o inflaciji za SAD su jasni. Inflacija pada na svim frontovima. Prošli tjedan je izašao PCE je bio 5%, a core PCI je bio 4,4%. Inflacija pada već mjesecima i ne postoji niti jedan inflatorni pokazatelj.


Znači da će FED na press konferenciji izaći agresivno, ali je pitanje da li će im netko vjerovati. Tako da sada imamo pravi traderski problem: da li kupiti skupo tržište iako FED mulja?


ECB će se ponašati isto tako. Prema priči ECB-a činjenica da inflacija pada je njima beznačajna. Ne gleda se trend nego stanje, a stanje je iznad 2% i biti će iznad 2% jako dugo vremena. Prema tome za očekivati (ako vjerujemo najavama dužnosnika ECB-a) da će biti još jako puno dizanja kamatnih stopa.


Dodatan poticaj ECB-u je i činjenica da su ekonomije jake. ECB će takve podatke interpretirati da može dizati kamatne stope još jako puno bez ekonomskoga utjecaja. To je potpuno krivo. M3 u EMU je počeo padati u apsolutnom iznosu. Jasno je da su moje analize točne, a analize ECB-a krive. Sada je samo pitanje kada će se smanjenje količine novca preliti na banke i onda na realnu ekonomiju.


Pravi test da li je ekonomija u strukturnoj inflaciji neće biti sama stopa inflacije nego će biti kretanje krivulje prinosa na državne obveznice. Ako se krivulja prinosa normalizira u sljedećih nekoliko mjeseci, a ECB nastavi dizati kamatnu stopu to će značiti da je financijski sustav u velikim problemima.


Jedino što mi ostaje jeste zauzeti pozicije i onda vidjeti kako će se vrijednosti kretati. Problem je što jasno vidim budućnost, ali kako s tom spoznajom trgovati na stvarno teško.


Nafta stalno udara u vrhove. Ne pokazuje da će pasti, ali isto tako i ne pokazuje da planira pasti. Kao što sam već pisao sve se vrti oko toga da li će nafta početi rasti. Ona je ključ svega i svih ostalih varijabili.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Nema potrebe za bilo kakvim novih hipotezama ili predviđanjima. Ovaj tjedan je tjedan kada ćemo vidjeti kako će se stvari dalje odvijati.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Ponovo nakon dugo vremena sam trgovao robama. Prodao sam kukuruz i izašao s nulom.


Kratak sam Euro i DAX. Povećao sam kratku poziciju u EU obveznicama. Vjerojatno ću napraviti opcijske spredove na S&P i NASDAQ ovaj tjedna, ali još uvijek nisam dizajnirao pozicije.


Indeksi su na značajnim vrhovima, tehnički i fundamentalno su skupi, ali nikada ne treba podcijeniti optimizam ulagača.


Još nisam napravio detaljan plan trgovanja. Imam izbor između držanja pozicija i aktivnoga trgovanja. Moram vidjeti što je bolje. Biti će teško ili kako bi Amerikanci rekli izazovno.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.