Što nam govore tržišta LII

02.01.2023.Za sada se čini kao da su indeksi u SAD-u našli dno. To se posebno odnosi na S&P indeks koji je već šest mjeseci u rasponu od 4200 – 3600. Dow je puno bolji nego NASDAQ, ali to je i logično je svi bježe iz dionica koje rastu u dionice koje vrijede. Prevedeno na Hrvatski kategorije growth vs. value zvuče još smiješnije nego engleske riječi. Kako indeksi pokazuju opće stanje teorije portfelja svi sudionika, za sada gledam S&P jer je taj indeks najširi. Trenutno S&P 500 govori da ne zna gdje bi.

Datum analize: 02/01/2023


TRENUTNO STANJE:


Za sada se čini kao da su indeksi u SAD-u našli dno. To se posebno odnosi na S&P indeks koji je već šest mjeseci u rasponu od 4200 – 3600. Dow je puno bolji nego NASDAQ, ali to je i logično je svi bježe iz dionica koje rastu u dionice koje vrijede. Prevedeno na Hrvatski kategorije growth vs. value zvuče još smiješnije nego engleske riječi. Kako indeksi pokazuju opće stanje teorije portfelja svi sudionika, za sada gledam S&P jer je taj indeks najširi. Trenutno S&P 500 govori da ne zna gdje bi.


Analiza gdje će otići nije toliko teška. Ili će propasti i otići na često spominjanu razinu od 3200 ili će stajati ovdje i čekati da se ekonomija oporavi. Kada zarade krenu prema gore, krenuti će i indeksi. Koliko god zvučalo paradoksalno S&P će se ili pomaknuti ili neće. Ono što jeste važno je istražiti zašto se ne miče ili zato se miče.


Idemo prvo istražiti pod kojim uvjetima bi S&P mogao probiti razinu od 3600. Ako prihvatimo da je razina od 3600 na S&P indeksu ozbiljno, jako dno, onda postoje samo dva razloga da se to dno probije:


  • • Nenadana okolnost: inflacija ponovo naraste, pojave se politički problemi, rat ili bilo što van kontrole i standardnoga predviđanja. Ako se ovo dogodi onda ću se prilagoditi tome tada.
  • • Zarade poduzeća postanu jako loše. Govorimo o padu na godišnjoj razini više od 10%. Ovakva predviđanja za sada ne postoje niti se mogu previdjeti iz postojećih ekonomskih podataka.


Znači zaključak je: prvu mogućnost moram čekati, a druga mogućnost za sada nije u najavi. Za Q1 i Q2 2023 se očekuje da zarade budu oko 0, ali ne treba zaboraviti da su očekivanja za zarade za Q3 2022 bile 9%; da bi u razdoblju od 6 mjeseci pale za više od 8%. Ako je nešto promjenjivo onda su to očekivanja.


Forward P/E je isto tako mjesecima između 15 i 17. Ove razine unaprijednoga P/E su relikt razdoblja kada su kamatne stope bile puno niže. Tržište mislim da je su ove vrijednosti normalne jer će FED nakon nagloga dizanja, naglo spustiti kamatne stope. To naravno nije točno. FED se ne bavi burzom nego ekonomijom. Prema tome nakon dizanja kamatnih stopa FED mora imati razloga za spuštanje kamatnih stopa. Razlozi mogu biti dvostruki:


  • • Pad inflacije. Powell je rekao da kada inflacija bude nekoliko mjeseci ispod svih vrijednosti krivulje prinose da će krenuti u normalizaciju (spuštanje kamatne stope). Normalizacija će biti postupna i jasno najavljena na temelju podataka. Ako se držimo teze da se čeka pad inflacije ispod krivulje prinosa onda točno znamo što će se i kada događati.
  • • Ekonomski problemi. Za sada se ovo ne nazire. Prema tome ostaje nam čekati ostvarenje gornjega stanja.


Ako inflacija ponovo padne u prvom mjesecu onda će na sastanku FOMC-a biti još jedno dizanje od vjerojatno 0,25% i jasna najava da je to to što se tiče dizanja. Najavu FED-a iz Prosinca, da će morati dići kamatnu stopu na više od 5% ja za sada doživljavam kao plašenje male djece. Sva predviđanja koja sam napravio vezano za FED na predavanju na Haykovom institutu su se ostvarila. Sada pred kraj ovoga ciklusa nema potrebno da mene FED iznenadi.


Moja temeljna pretpostavka je oduvijek da FED ne želi zgaziti ekonomiju. Upravo zato najave da će dići kamatnu stopu iznad 5% kada inflacija već mjesecima pada nemaju previše smisla. Ipak prije nego što budem apsolutno siguran u svoja predviđanja želim vidjeti inflaciju u SAD-u za Prosinac, Siječanj i sastanak FOMC-a u Veljači. Prema tome nije teško predvidjeti što će se dogoditi s S&P indeksom sljedećih nekoliko mjeseci.


ECB je za samo dva mjeseca iz opticaja povukao oko 800 milijardi eura ili oko 10% ukupne bilance. Znači ono što FED povlači za 9 mjeseci, ECB je napravio za dva mjeseca. Ja sam konsterniran da nitko u ECB-u ne može izračunati potražnju za novcem. Ali vodeći se obiteljskom egidom „da živimo od budala“ ponašanje ECB-a će biti izvor povrata u sljedećoj godini. Povlačenje novca će dovesti do nelikvidnosti u ekonomiji.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Što se tiče indeksa u SAD-u sada smo u stanju lonca koji kuha. Kao posuda za kuhanje vode koja u jednom trenutku proključa i para iskoči van. Ako prihvatimo tezu da indeks neće propasti onda se pitanje postavlja kada će početi rasti. Odgovor je trivijalan: kada počnu rasti zarade. Do tada smo u rasponu. Naravno mogući su i lažnjaci da indeks propadne i vrati se kao što smo imali 2015 i 2016 godine. Toga se najviše treba paziti. Sa svakim danom, uz uvjet dobre ekonomije, indeksi su sve jači.


Da li postoji mogućnost da se ekonomija pogorša? Naravno da postoji, ali o tome kada se dogodi.


Stanje u EU je posebno teško. Ekonomija je izgleda ušla u strukturnu inflaciju, čija je potkategorija stagflacija. Ako smo u strukturnoj inflaciji onda znam sve što će se događati, ali jedno je znati što će se događati, a drugo je to znati trgovati.


Problem strukturne inflacije kao ekonomske kategorije je posebno težak, jer strukturna inflacija podrazumijeva i ponašanje drugih (čitaj političkih) struktura koje će biti jako destruktivne. Zato će trgovanje biti posebno teško.


Problem sa strukturnom inflacijom je što ne znam zadnju točku tako da mi moja uobičajena tehnika razmišljanja putem bayseianskoga dinamičnoga programiranja baš i ne pomaže. Opcija je uzeti pretpostavljenu krajnju točku (neko očekivano srednje završno stanje) i onda sve izračunati, ali u ovome stanju to možda neće biti dovoljno.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Ova godina će biti jako teška za trgovanje. Prošle godine je bilo lagano jer su centralne banke napravile sve standardno. Rezultat toga je da se nisam trebao pretjerano truditi kako bih zaradio novac. Sada ću morati jako paziti na svoje trgovanja, a kako nisam baš dobar trader sada je vrijeme da se napokon uhvatim u koštac sa samim sobom.


Napraviti ću ovako. Podijeliti ću portfelja u dva velika dijela. Prvi dio će biti kratkoročno trgovanje futures ugovorima na indeks s velikom polugom. To će mi služiti za uzimanje brze dobiti na velikim pomacima. Ovdje će trgovanje morati biti brzo i nemilosrdno.


Drugi dio portfelja će biti visoko diversificiran četverodimenzionalni portfelj. Ovdje će ove godine biti poseban naglasak na robe (zlato i naftu), korporativni obveznice i dionice. Ovdje će trgovanje morati biti strateški jako dobro planirano, a taktički precizno.


Ovakav pristup će tražiti veći fokus i promjene u osobnom ponašanju. Imam sve idejno riješeno, sada je samo pitanje izvršenja.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.