Što nam govore tržišta LI

05.12.2022.Indeksi su uglavnom stabilni. Dolazi kraj godine i sada nitko ne zna što bi sa sobom. Fundamentalno sve je negdje gdje treba biti. Unaprijedni P/E za S&P je 17,5. Nije skupo, ali nije niti jeftino. Slično je i sa EU indeksima. Svi žele da indeksi odu prema gore, nakon jako teške godine, ali sve isto tako boje centralnih banaka.

Datum analize: 5/12/2022


TRENUTNO STANJE:


Indeksi su uglavnom stabilni. Dolazi kraj godine i sada nitko ne zna što bi sa sobom. Fundamentalno sve je negdje gdje treba biti. Unaprijedni P/E za S&P je 17,5. Nije skupo, ali nije niti jeftino. Slično je i sa EU indeksima. Svi žele da indeksi odu prema gore, nakon jako teške godine, ali sve isto tako boje centralnih banaka.


Sljedeći tjedan je inflacija u SAD-u i sjednice FED-a i ECB-a. Tržište u potpunosti krivo interpretira ponašanje FED-a. FED neće smanjiti kamatne stope nego će ih prestati dizati i onda će ih ostaviti gdje jesu. Tržište se ponaša kao da FED cilja kamatnu stopu od 0%, a ne inflaciju. Tako da svi misle da jednom kada prestanu dizati da će odmah početi spuštati. To je krivo.


Svaka normalna centralna banka želi što veću kamatnu stopu koja ne ometa poslovni ciklus. Razlog za to je jednostavan. Što je kamatna stopa prije recesije veća to će smanjenje kamatne stope kada dođe recesija biti učinkovitije. Prema tome FED želi dići kamatnu stopu što više i zadržati je visokom, uz uvjet da ne kreira recesiju. Zato i Powell cijelo vrijeme govori o usporavanju ekonomije. Ako ekonomija uspori, kada prestane dizanje kamatnih stopa ekonomija će ubrzati i onda će FED imati ono što želi: visoku kamatnu stopu i jaku ekonomiju.


Problem ostaje da li će se ovaj plan ostvariti. Iako je prilično očito da je ekonomija SAD-u u redu, još uvijek postoji mogućnost stagflacije i stagflacijski ekvilibrij treba shvaćati ozbiljno.


Jedini razloga da FED počne smanjivait kamatnu stopu je da ekonomija jasno uđe, ili se barem opasno približi recesiji. Sve dok se kreiraju radna mjesta i postoji realni ekonomski rast nema ne postoji niti jedan ozbiljan razlog da FED počne smanjivati kamatnu stopu. Čak i da inflacija padne, pad inflacije sam po sebi nije razlog za smanjenje kamatne stope.


To ne znači da FED neće fino podesiti kamatnu stopu, ±0,25% prema potrebi, ali okretanje monetarne politike u ekspanzivnu u ovome trenutku jednostavno nije moguće niti je potrebno.


Stanje naivnosti se iz SAD-a prenijelo u EU. Indeksi rastu, kamatne stope pokušavaju pasti. Nije mi jasno tko misli da s kamatnih stopama od 1,5% se može boriti protiv inflacije? U EU tržište također interpretira stanje: ako prestanu dizati kamatne stope u SAD-u onda će i u EU. To je naravno krivo. Iako neće značajno dići kamatnu stopu plan ECB-a je puno opasniji. ECB će prestati dizati kamatne stope u Veljači, ali će onda krenuti na smanjenje bilance i povlačenje novca iz opticaja. ECB misli da ako smanji novac dovoljno da će inflacija pasti. Naravno da hoće, ali ECB ne zna koja je cijena takve politike. Ja znam i zato sam uplašen.


Ekonomski podatci u EU počinju erodirati. PMI je već mjesecima ispod 50, realna potrošnja u maloprodaji pada i on najvažnije nezaposlenost u Njemačkoj raste. Podatci koje sam gledao ukazuju da je moja analiza u pravu.


Svi misle da je problem u EU energija i sada kada je zima blaga da problema više nema. Moja analiza proizlazi iz toga da je problem inflacija i da će redistributivni učinci inflacije ugroziti realnu ekonomiju. Prema gore nabrojanim brojkama to postaje sve očitije, ali ostatak tržišta to za sada nje shvatio ili možda počinje shvaćati, pa zato DAX stoji na mjestu iako treba pasti kao kruška. Biti će interesantno.


Za sada stagflacija u EU je sve očitija. Sada je samo potrebno da se podatci nastave pogoršavati i kratke pozicije će biti jako dobre.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Nema potreba za novim taktikama i strategijama. Sve pozicije koje za sada imam planiram držati. Osim toga odlučio sam smanjiti svoje trgovanje.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Slabo uvjerenje da trebam biti kratak DAX je sada postalo jako uvjerenje. EU ekonomije imaju ekonomski problem kojemu je glavni uzrok inflacija.


Sada mi se javljaju dva problema. Prvi problem je da ja ne znam kako trgovati ovo stanje. Izgleda da sam ja u pravu, ali kada će to i drugi shvatiti se može dogoditi za 1000 bodova na DAX-u. Tako da treba biti oprezan. Drugi problem je da mi se javila želja za pisanjem. Kako profesor ekonomije i trader su međusobno isključivi (to sam jednom probao sa detramentalnim rezultatima) moram prilagoditi svoje trgovanje. Smanjiti broj transakcija i baviti se samo analizama dok ne napišem nekoliko radova i želja za pisanjem me prođe.


Pozicije koje imam, posebno kratke u EU obveznicama ću zadržati, sve ostalo ću reducirati. Nakon centralnih banaka sljedeći tjedan sve će biti puno jasnije. Osim toga malo odmora će mi dobro doći.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.