Što nam govore tržišta L

21.11.2022.Ništa se ne događa. Nakon inflacije koja je izasla ispod očekivanja tržišta su otišla gore i stala. To donekle ima smisla s obzirom da je zadnjih mjesec dana bilo izrazito volatilnost razdoblje. Malo odmora bi svima dobro došlo. Problem je sto se tržište nalazi točno u sredini. S&P je na 3900, 300 bodova od dna i 300 bodova od starih vrhova koji su tehnički značajni.

Datum analize: 21/11/2022


TRENUTNO STANJE:


Ništa se ne događa. Nakon inflacije koja je izasla ispod očekivanja tržišta su otišla gore i stala. To donekle ima smisla s obzirom da je zadnjih mjesec dana bilo izrazito volatilnost razdoblje. Malo odmora bi svima dobro došlo. Problem je sto se tržište nalazi točno u sredini. S&P je na 3900, 300 bodova od dna i 300 bodova od starih vrhova koji su tehnički značajni.


Unaprijedi PE je 17,2 niti je skupo, niti je jeftino. Pomak od 300 bodova bi značajno razbistrio stvari. Problem tržišta je da događaji koji mogu izazvati pomak su kontradiktorni. Pred praznike burza obično ode gore, ali ova godina nije obična. Dobra zaposlenost koja izlazi za dva tjedna bi bila makro ekonomski dobra, ali tržište će se pitati šta će napraviti Fed. Načelno čekanje svima odgovara.


U EU se dogodilo nešto čudno. Najava da mogu otplatiti posuđena sredstva ranije je iskorišteno za samo 300 milijardi eura. Očekivao sam puno vise. Banke očigledno imaju dugačku poziciju sa ECB-om. Više drže u ECB-u nego sto su posudile pa im rast kamatne stope odgovara. Problem je što ECB ima kratku poziciju sa samom sobom, pa im rast kamata gubit novac.


Lagarde je pokušala ovim manevrom smanjiti vlastiti kamatni trošak, ali nije uspjela. Sada će ECB imati problema s profitabilnosti. Ovdje treba biti objektivan. Čak i da ECB postane insolventan to će zvučati spektakularno, ali nije toliko problematično za funkcioniranje centralne banke. Kako će tržište na to reagirati to treba vidjeti.


Već dva tjedna me muči stanje EU tržišta. Obveznice su otišle gore, ali DAX se ponaša kao da smo u značajnoj ekonomskoj ekspanziji. Sedam tjedana rasta za redom. Nisam uhvatio val prema gore jer sam bio koncentriran na druga tržišta, ipak ovo je jako interesantno.


DAX mi govori da u EU nema problema: ECB je gotov sa dizanjem kamatne stope, inflacija će padati, neće biti recesije. Nema ekonomskih problema. To znači da ili sam ja u krivu ili su svi ostali.


Na kraju sve moje analize se svode na to da rast inflacije ima realni utjecaj na ekonomiju. Svi ostali analitičari se ponašaju kao da nema. Ovoje sada opasno stanje jer imam pozicije na temelju mojih analiza, ali se tržište ponaša drugačije. Ili tržište mora jako brzo shvatiti što ja znam ili moram pobjeći da bih zaštitio odlične povrate koje imam ove godine. Da parafraziram jednoga svoga prijatelja: nikada nije pre rano početi zarađivati niti pre kasno početi gubiti.


Slijedeći DAX i blagi oporavak obveznica Euro je također narastao. Sve se okrenulo na jednu stranu.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Imam novu hipotezu na temelju podataka iz EU:


Hipoteza: Tržište EU je pre optimistično.


Tržite u EU poistovjećuje ekonomiju sa plinom. Ako je vrijeme dobro, treba manje plina i ako treba manje plina onda neće biti recesije. Mislim da je ovo potpuno kriva analiza stanja. Tržište zanemaruje utjecaj inflacije na realnu ekonomiju i da će pad standarda zbog inflacija imati puno veće realne utjecaje nego što svi misle.


EU se ne zna nositi niti analizirati utjecaj inflacije na realnu ekonomiju. Meni su te analize poznate samo zato što sam čitao stare ekonomisti pa znam kako inflacija utječe na realnu ekonomiju.


Ako se pogleda stanje u EU onda kao da ekonomske zakonitosti ne vrijede. Rast kamatnih stopa, smanjenje količine novca, visoka inflacija, usporavanje proizvodnje nemaju utjecaja na ekonomiju. To je nemoguće. Nije moguće da osnove ekonomije vrijede u svim državama osim u EU. Radi se o klasičnom slučaju refleksivnosti u boom-bust ciklusa. Jedna vijest je hranila drugi i sada se tržište odvojilo od ekonomskih fundamenata. Drugim riječima balon mora pući, samo je pitanje kada i zašto.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Gornju hipotezu ću testirati kratkim pozicijama u DAX-u. Već imam kratke pozicije u obveznicama. Nalazim se točno tamo gdje želim biti. Perišin, Ćirović, Dimitrijević i Vidaković protiv ekonomskih klonova. Nemaju šanse.


Kupio sam Fed funds futures za prosinac 2023. Mislim da će FED ranije smanjiti kamatnu stopu nego što najavljuje, a sada smo dovoljno blizu vrhunca pa sam voljan imati manje gubitke na toj poziciji dok svima ne postane jasno što FED stvarno radi.


Prodao sam ponovo Euro.


US indekse ću nastojati kupiti prije praznika i pokušati držati do nezaposlenosti, ali naglasak je na pokušaju.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.