Što nam govore tržišta XLVIII

24.10.2022.Tržište je izdržalo i kreiralo dvostruko dno. Sljedeća dva tjedna dolaze rezultati što će biti pozitivno za tržište, a nakon toga su FED i izbori.

Datum analize: 24/10/2022


TRENUTNO STANJE:


Tržište je izdržalo i kreiralo dvostruko dno. Sljedeća dva tjedna dolaze rezultati što će biti pozitivno za tržište, a nakon toga su FED i izbori. Stanje u kojemu se trenutno tržište nalazi je da je praktički nemoguće trgovati. Dnevni rasponi su 3% i bilo kakve logične analize su nemoguće. VIX je iznad 30 i bez obzira na neke pozitivne vijesti ili s rastom burze nikako da padne. Možemo reći da smo u kaosu, onome pravome, čistom kaosu gdje se ništa ne vidi i ništa ne spoznaje. Iako mi sada kristalna kugla ne može puno pomoći imam tehnike za ponašanje u kaosu.


Stanje kaosa koji vlada na tržištu se posebno vidi i na krivulji VIX-a. Naime svi mjeseci kojima se trguje, a to je do Lipnja 2023 su iznad 30. VIX krivulja je praktično ravna. Takvo stanje krivulje je samo po sebi neobično, ali je interesantni što takva krivulja govori o stanju na tržištu. Stanje je toliko poremećeno da kakva je neizvjesnost danas, takva će i biti sljedećih osam mjeseci. Implikacije ove interpretacije su u najmanju ruku zastrašujuće. Govore o dimenziji kaosa koja trenutno vlada. Čak i za vrijeme korone kada je VIX cash bio na preko 80 VIX futures ugovori za šest mjeseci su bili značajno manji jer takvo stanje more proći. Praktično je nemogući da se ovako visoka volatilnost u budućnosti ne smiri, a opet to očekivano smirivanja se ne vidi u VIX futures ugovorima.


Svi su uplašeni. Tržište je podivljalo od straha. I sada imamo objektivne valutacije koje nisu toliko loše, unaprijedi P/E je oko 16, ali stanje u kojemu se svijet nalazi je teško.


Slom Velike Britanije je samo dao vjetra u leđa svima koji žele slomiti EMU. Sada je put prema tome otvoren.


Priče da će se SAD naći u istome problemu kao i EU i Velika Britanija proizlaze iz analize stanja na tržištu, a ne objektivnih podataka i zato su krive. S danom 20.10.2023. Ministarstvo financija SAD-a ima na računu kod FED-a 640 milijardi dolara. Do granice zaduženja ima još 200 milijardi. Zbog porezne strukture SAD u Siječnju i Travnju ima porezni višak. Prosječni očekivani deficit za ovu godinu je oko 100 milijardi mjesečno, ali ta brojka je beznačajna zbog sezonskih oscilacija u prikupljanju poreza u SAD-u.


Gornji podatci znače sljedeće. SAD može se zadužiti do gornje granice i onda cijelu fiskalnu godinu, do Rujna 2023 ne mora izdavati nove obveznice jer ima dosta sredstava. Ukoliko dođe do problema na tržištu Ministarstvo financija može financirati deficit i do kraja travnja potrošiti oko 500 milijardi (a možda i više) na smanjivanje državnoga duga. Jednostavno na tržištu kupi vlastite obveznice. Prema tome SAD ima jako puno municije za obranu od bilo kakvoga napada.


U ovakvoj fiskalnoj konstrukciji nije realno očekivati nikakva financijski kolaps niti je realno očekivati da će SAD imati iste probleme kao što ima EU i Velika Britanija. Dakle toliko o tome.


S druge strane EMU ima problem fiskalne održivosti jer osim standardnoga deficita nameće si još veći deficit kroz razno razne socijalne programe kojima nastoje smanjiti inflaciju. Ovaj tjedan je i ECB. Svi znamo kako će to završiti. Kineska Komunistička Partija me možda razočarala, ali Kristina ne još nikada nije, pa nema razloga za početi. Ako postoji stabilnost u kaosu onda je to da će Christine Lagarde napraviti najgoru moguću stvar koju može napraviti. Ne bi me začudilo da na press konferenciji provali kako će se bespoštedno boriti protiv inflacije pod svaku cijenu i osudi fiskalne ekspanzije država EU. Takva ocjena bi bila savršena za sve koji rade EMU o glavi.


Dodatno važna informacija ovaj tjedan je i USD BDP koji treba narasti. Snažan rast BDP-a s dobrim rezultatima poduzeća bi znači da je tržišne našlo dno, ali za ozbiljan rast je potrebno imati i ozbiljne rezultate poduzeća, a to se mora čekati.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Hipoteza da će tržište narasti se načelno pokazala točnom.


Hipoteza o Kinezima se pokazala pogrešnom.


Kako je tržište u stanju kaosa nema smisla praviti bilo kakve nove hipoteze. Nego moram u potpunosti prilagoditi trgovanje stanju. Načelno imam tehniku koje mogu primijeniti tako da prilagodba trgovanja neće biti problem.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


S obzirom da je tržište nemoguće za trgovati ja naravno trgujem više nego ikada. Osobno smatram da dugo vremena neće biti ovakva konstrukcija događaja za vrijeme kojih se može steći neprocjenjivo iskustvo. Zato se vježbam.


Upravo zato ću primijeniti svoju omiljenu strategiju: spoznati ću kaos kako bih trijumfirao. Načelno problem analiza sada je u tome što svi nastoje predvidjeti sve događaje i napraviti portfelj. U Kaosu se ne pravi portfelj nego se Kaos stavi pod kontrolu segmentiranjem. Za to se naravno koriste bayesianski makrovljevi lanci. Podijeliti ću slijedeća tri tjedna na četiri događaja: zarade, FED, nezaposlenost i izbori. Svi događaj su tretirati kao odvojeni događaj, ali kondicionalno o stanju nakon prethodnoga događaja. Ovakvim pristupom ću moći trgovati svako događaj nezavisno, ali ovisno o početnom stanju.


Prvi događaj se već događa, a to su zarade koje su naravno iznad očekivanja. Tako se potvrdila moja hipoteza od prošloga tjedna da je tendencija tržišta prema gore. Nakon toga ću trgovati slijedeći događaj.


Dugoročno gledano moja teorija o tome kako treba trgovati preko unaprijednoga P/E omjera se pokazuje točnom. To me jako veseli je sada imam tehniku koju ću moći primjenjivati sljedećih nekoliko godina.


Izstopiran sam iz A50. Prodao sam soju, kukuruz i pšenicu. Želi bih biti dugačak naftu, ali još uvijek traži pravi ugovor i pravi ulaz.


Imam opcijske spredove na Netlixu i Tesli. Od ostalih pozicija u opcijama sam odustao.


Pisati koje ostale pozicije koje imam jer besmisleno jer sve što napišem danas se može promijeniti za 10 minuta.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.