Što nam govore tržišta XXI

11.10.2021.Tržište je prošlo kratkoročnu korekciju koja je na S&P 500 futures ugovorima bila oko 6%. Korekcija je završila onoga trenutka kada su Republikanci predložili da se digne limit duga, ali sa iznosom koji bi pokrio financiranje do Prosinca. Samo kao podatak na dan 7/10/2020 SAD je na računu imao 86 milijardi dolara. Na početku listopada je imao 215 milijardi dolara.

Datum analize: 11/10/2021


TRENUTNO STANJE: Tržište je prošlo kratkoročnu korekciju koja je na S&P 500 futures ugovorima bila oko 6%. Korekcija je završila onoga trenutka kada su Republikanci predložili da se digne limit duga, ali sa iznosom koji bi pokrio financiranje do Prosinca. Samo kao podatak na dan 7/10/2020 SAD je na računu imao 86 milijardi dolara. Na početku listopada je imao 215 milijardi dolara. Iako prijedlog još nije izglasan mislim da će proći, ne prolazak bi stvarno značio početak jako loših stvari. Onda se političke prepirke nastavljaju još dva mjeseca. Na temelju toga su i obveznice pale. Moja analiza da će nakon promjene limita SAD morati izdati 500 milijardi dolara obveznica u mjesec dana se pokazala točnom.


Tržište koje je do toga trenutka bilo napeto i volatilno, a nakon objave volatilnost je jednostavno pala. Tržište je otišlo gore, ali je nagli rast naglo zaustavljen. To nisam očekivao. Obično kada se problem riješi tržište neko vrijeme raste. Činjenica da nije naraslo je još jedna potvrda moje teze da je došlo do promjene pradigme ne tržištu.


Inicijalni rast nakon objave dogovora o dugu znači da je problem duga bio problem, ali naglo zaustavljanje rasta burze znači ali da postoji još nešto što je snaga na tržištu koja priječi rast. Ta „druga“ sila je problem koji treba definirati. Na prvi pogled ima nekoliko stvari koje priječe rast:


  • • Rast kamatnih stopa uzrokuje da modeli sve vrednuju manje. To je razlog zašto je FAANG toliko osjetljiv na promjenu kamatne stope
  • • Zbog velikoga maržnoga duga i trgovanja putem poluge mnogi sada vide priliku da izađu iz pozicija sa „živom glavom“ pa jedva čekaju da likvidiraju pozicije svaki puta kada se tržište malo digne.
  • • Promjena u monetarnoj politici jer se na FED-ovom sastanku početkom studenoga očekuje najava o prestanku kupnje obveznica.
  • • Valuacije (foward P/E) su jako visoke, pa svi čekaju da se smanje prije nego što kupe.


Postoje dva načina da se valuacije smanje: fundamenti se poprave, cijene padnu. Veliki pad burze (više od 10%) s ovih razina nije za očekivati osim ako se ne dogodi nešto jako neuobičajeno. Dok se fundamenti popravljaju svaki kvartal sa objavom rezultata poslovanja poduzeća.


Na tržištu postoji jako puno pozitivnih stvari (ekonomski rast, rast zarada poduzeća) i jako puno negativnih stvari (politički problemi, promjene u monetarnoj politici, rast cijena nafte, rast kamatnih stopa) i upravo zato kada ima svega jako puno onda na kraju ničega nema. Ne bih se začudio da na kraju tržište bude u istom rasponu nekoliko mjeseci. Neki indeksi to već jesu. Dow Jones je nepromijenjen od svibnja, a DAX od travnja. Prema tome izgleda je SAD indeksima prijeti budućnost EU

indeksa. Naravno da će indeksi se stabilizirati uvijek znate kada se na karti vidi da će se stabilizirati, ali kako ja čitam stvari to je najizglednija opcija što se tiče indeksa.


Ne treba poistovjetiti volatilnost, neizvjesnost i promjenu. Moguće je da se tržište jako puno pomiče, ali bez trenda.


Obveznice će nastavit padati. Pad SAD obveznica naravno uzrokuje i pada obveznica u EU. Na tom polju sve je po planu.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Prije nekoliko mjeseci sam rekao da NASDAQ ne može pasti dok ne padnu obveznice. To se pokazalo točnim. FAANG dionice su pala kao i NASDAQ indeks.


Tržište je trenutno na tehnički osjetljivom mjestu. Iako nema razloga za kolaps nema niti pretjeranoga razloga za povratak na vrhove. Moguće je da smo ušli u period stagnacije koji bi mogao potrajati nekoliko tjedana.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Trgovanje mi je bilo dobro. Uzeo sam dobit na padu obveznica, put spredovima na S&P 500 futures ugovore. Trgovao sam i put opcijama na FAANG dionice i eurom.


Promjena načina trgovanja se također pokazala važnom, naime zadnja dva tjedna bilo je jako puno slučajeva kada je VIX cash bio iznad VIX futures ugovora, a to je uvijek znak nestabilnoga tržišta.


Trenutno imam put opcije na S&P i NASDAQ, 30-ogodišnju obveznicu. Za poziciju u obveznicama sam relativno siguran da je dobra, ali pozicije na indeksima mi sve više gube privlačnost je bi tržište moglo stagnirati. Zato kada ih likvidiram više vjerojatno neću trgovati dok se ne kreira jasan trend.


Ako S&P u sljedeća dva tjedna padne i napravi dvostruko dno na razini od oko 4300 to bi bila dobra vrijednost za zauzimanje dugačkih pozicija.


Početi ću graditi dugačke pozicije u bankama prije objava rezultata ako cijene budu na tehnički prihvatljivom razinama.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.