Što nam govore tržišta XLVI

26.9.2022.Dva su se događaja dogodila koja imaju jako veliku važnost. Prvi je kolaps Eura i državnoga duga u EU koji se odvija točno kako je i predviđeno. Drugi je FED koji otkrio sve svoje karte, pomalo iznenađujuće, ali retrospektivo to je potrebno da bi se stabilizirala situacija.

Datum analize: 26/9/2022


TRENUTNO STANJE: Dva su se događaja dogodila koja imaju jako veliku važnost. Prvi je kolaps Eura i državnoga duga u EU koji se odvija točno kako je i predviđeno. Drugi je FED koji otkrio sve svoje karte, pomalo iznenađujuće, ali retrospektivo to je potrebno da bi se stabilizirala situacija.


EU obveznice i Euro jednostavno tonu. Gluposti ECB-a, laganje, petljanje su sada došli na naplatu i naravno da će naplata biti grozna za njih dobra na nas. Stanje je toliko loše da je pitanje dana kada će i koordinirane intervencije postati problematične i nemoguće. Obveznice su toliko pale da je destabilizacija državnih financija u ovome trenutku postala jasna. Imati obveznicu koju je izdala država EMU (osim ako se ne mora imati kao mirovinski fond) je investicija samo za mazohiste koji imaju kvocijent inteligencije sobne temperature. Najgora stvar u svemu je što sam bio u pravu i sve najgore se događa. Ovo iskustvo mi je pomoglo da u potpunosti razumijem Sorosa koji je shvatio da to što radi ima veliki utjecaj, a malu korisnost. Odlučio sam prihvatiti sljedeći stav: nisam nikome kriv što rade gluposti i sada trebaju platiti. Mogu reći da oni koji destabiliziraju EMU financije su samo prirodni element kao vjetar.


Banke imaju probleme koje nastoje prikriti, ali jednom kada banke priznaju svoje problem ekonomija će postati stvarno loša. Pravo pitanje je kada (ne da li će, nego kada) kriza sa financijskih tržišta preliti se u realni sektor. Nije da se hvalim, ali kristalna kugla radi savršeno.


Nekoliko puta sam pisao, plus na predavanju koje sam održao (link dolje) sam postavio slijedeće teze:


  • • Inflacija u SAD-u je gotova. Tako da fokus FED-a nije više na inflaciji niti na dizanju kamatne stope.
  • • FED diže kamatnu stopu zato što može i zato što tako sakuplja municiju za slijedeću recesiju.
  • • FED želi da više ljudi radi i na taj način planira smanjiti pritiske na tržištu rada, a to se postiže tako da pritisne burzu prema dolje i da se svi vrate na posao.
  • • FED-ova najvažnija varijabla su krediti banaka da vidi da li se investicije povećavaju i da li ekonomija raste.
  • • Cilj FED-a je da prestane biti u središtu pažnje. Zadnjih pet godina FED je centar svijeta. Centralne banke su važne, ali ne toliko važne.


Powell je imao press konferenciju i FED je objavio svoje projekcije. Iz projekcija je vidljivo nekoliko stvari koje imaju poseban značaj.


  • • FED je odustao od ciljane inflacije. Projekcije kažu da će temeljna inflacije (core CPI biti veća od 2% i u 2025 godini). Tako da sada imamo „dugoročno 2%“ znači više od nekoliko desetljeća ako treba. Prema tome FED je jasno rekao da će prihvatiti veću inflaciju i da ne planira izazvati recesiju i naravno odustao je implicitno od ciljanje inflacije iako je Powell u svome govoru nekoliko puta rekao da je FED apsolutno za inflaciju od 2%. Jedna novinarka ga je pitala o tome, on je rekao: pa ako inflacija u 2025 godini bude 2,1% to je dovoljno blizu.
  • • FED je rekao da je s dizanjem kamatne stope gotovo ove godine i da slijedeće neće dizati kamatnu stopu. Ovo je neopisivo važan podatak zato što pokazuje da je moja teza o stvarnom cilju FED točna. Također je najavljeno da sljedeće godine nema dizanja kamatne stope. S time je FED potvrdio moju hipotezu da se u stvari želi maknuti iz centra pažnje i pustiti ekonomiju na miru.
  • • Powell je također rekao da stavlja veliki naglasak na tržište rada i da poboljšanje tržišta rada se može dogoditi i povećanjem radne snage, ne nužno smanjenjem zaposlenosti. Još jedan jasan indikator da FED ne želi recesiju.


Priča o inflatornim očekivanjima je samo skretanje pažnje. Pa inflatorna očekivanja kolapsiraju i podatci od ovoga tjedna će to pokazati. U stvari cijeli nastup nije bio ništa drugo doli držanje linije za koju FED zna da nije točna: inflacija pada i ne mogu reći pre rano da su uspjeli pa se igraju plašenja male djece.


Problem za investitore je u tome što je sada zavladala izluđenost na tržištu. VIX krivulja se izvrnula, volatilnost je iznad 30, svi su uspaničeni i kupuju opcije. Ne mogu garantirati da ćemo imati dvostruko dno, ali stvari po meni nisu toliko loše. Ipak dno se razlikuje od rasta do kojega ne može doći dok ne krenu podati. Dakle čekanje.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Sve što sam predvidio se pokazalo točnim. Također je jasno što će dalje biti, pa se ne moram brinuti. EU je u stagflaciji. Euro će nastaviti slabiti, a obveznice će nastaviti kolapsirati. Val pada koji je donio lagan novac sada polako završava tako da treba optimizirati trgovanje, ali što se tiče šire slike u svemu sam bio u pravu.


Što se tiče širega spektra predviđanja, nedavno sam na predavanju u Hayek Institutu rekao sve što vidim u kristalnoj kugli https://www.youtube.com/watch?v=1FveHW2iP5Q . Možda nisam trebao reći sve, ali sada kada jesam više ne mogu pobjeći od toga.


SAD bi se trebao izvući. Barem tako sada izgleda. Paradoksalno najveći problem je tehničko-vremenske prirode. Tehničke prirode jer se tržište nalazi na dvostrukom dnu koje treba izdržati. Vremenske prirode jer sada imamo prazan tjedan za vijesti iz SAD-a. Tek na kraju sljedećega tjedana je nezaposlenost, onda inflacija i onda za tri do četiri tjedna kreću zarade. Sada ćemo vidjeti da li je i tržište pročitalo Powella kao i ja ili nam slijedi neki oblik panike.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Nema puno posla. Kako smo odlučili u Trading Clubu ovaj tjedan ne radimo ništa. Početi ću izlaziti iz pozicija u kratkoročnim obveznicama u US obveznicama. Schatz je na 2% tako da u ovome trenutku više ne može pasti. Da bi pao više ECB mora dići kamatnu stopu na 2% što u ovome trenutku s ovim future ugovorom nije izgledno. Tako da se moram prebaciti na ugovor iz Ožujka 2023.


Euro sam likvidirao i uzeo odbit u općem procesu smanjenja izloženosti kao i 5-ogodišnji i 10-ogodišnju US obveznicu.


Hang Seng i A50 još uvijek imam. Gledam da zauzmem dugačke pozicije u US indeksima ako ovo dno izdrži.


Gledam dionice koje ću kupiti prije objave zarada.  


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.