Što nam govore tržišta XLII

01.8.2022.Protivno senzacionalističkim medijskim natpisima, SAD nije u recesiji po nikakvoj definiciji. Tehnička definicija recesije koja se koristi u SAD-u je pad BDP u dva kvartala NA GODIŠNJOJ RAZINI. Kada se pogledaju te brojke onda je realni rast BDP-a Q1/2022 na Q1/2021 bio 3,5%, a realni rast BDP-a Q2/2022 na Q2/2021 je bio 1,6%.

Datum analize: 01/08/2022


TRENUTNO STANJE: Protivno senzacionalističkim medijskim natpisima, SAD nije u recesiji po nikakvoj definiciji. Tehnička definicija recesije koja se koristi u SAD-u je pad BDP u dva kvartala NA GODIŠNJOJ RAZINI. Kada se pogledaju te brojke onda je realni rast BDP-a Q1/2022 na Q1/2021 bio 3,5%, a realni rast BDP-a Q2/2022 na Q2/2021 je bio 1,6%. Prema tome ekonomija SAD-a realno raste. Kreira radna mjesta. Ja sam svašta vidio, ali nikada još nisam vidio ekonomiju koja ima realni rast, kreira radna mjesta i da je u recesiji. Podatci koji su izašli, savršeno odgovaraju onome što FED želi postići. Kamatne stope su narasle, ekonomija je usporila. Potražnja za nekretninama je pala zbog rasta kamatnih stopa i vratila se na dugoročne trendove. Ponuda za nekretninama nije dovoljna, ali sada kada su pale cijene roba proizvodnja kuća će ponovo narasti. Osim toga tu je i pad cijene benzina.


FED je također imao sreće s vremenskim rasporedom. Uspio je osedlati burzu da prihvati dizanje kamatne stope dva puta za 0,75% što je jako puno i kamatna stopa je sada na razinama koje su prihvatljive za neutralnu monetarnu politiku. Puno je važnije kreirana municija za sljedeću recesiju i smanjenje kamatne stope kada to bude potrebno.


FED nema sastanaka u Kolovozu. To znači da će dobiti podatke za sedmi i osmi mjesec prije nego što će morati donijeti sljedeću odluku. Ako inflacija uspori (što se treba dogoditi) FED će moći nastaviti dizati kamatnu stopu za 0,25% ili 0,5% ovisno o stanju ekonomije i burza će to prihvatiti. Naravno pod uvjetom da ekonomija ostane snažna i da se nastave kreirati radna mjesta.


Inače interesantno je da svi pričaju o kamatnoj stopi koja je potpuno irelevantna u trenutnom stanju i u FED-ovom manevriranju. FED je želio koordinaciju sa Ministarstvom financija koju je dobio do savršenstva i sada je njihov plan više nego jasan. Tako da je trenutno stanje neizvjesnosti vezano za recesiju samo stanje novinskih naslova dnevnih novina, a dnevne novine izlaze jednom dnevno. Sutra će biti nešto drugo.


Zarade poduzeća su negdje oko sredine po broju poduzeća koja su objavila rezultate. Do sada je objavljeno oko 270 rezultata i ovaj tjedan je još 150 poduzeća. Koristeći metodologiju koju sam koristio prošli puta, zarade su +6% u odnosu na prošlu godinu, bez energije su -4,2%, bez sektora financija su +3,1%. Znači kada se isključe dva volatilnija sektora zarade su pozitivne. To znači da su poduzeća uspjela ostati profitabilna u najgore vrijeme, a bolja vremena dolaze.


Prihodi su povećani za 12,3%, što je iznad inflacije. Istina je da je značajan dio toga rasta prihoda došao od energije, ali prihod je prihod.


Sve u svemu zadovoljan sam sa stanjem ekonomije u SAD-u. Posebno sam zadovoljan s činjenicom da je S&P otišao gore nakon objava rezultata poduzeća i FED-a. Prema tome povratak na 3600 se čini jako težak, a bez značajnih ne ekonomskih poremećaja probijanje 3600 prema dolje na S&P indeksu će biti jako teško.


Ekonomski rezultati BDP-a za problematične ekonomije (Italija, Španjolska) su izašli značajno bolje od očekivanja, dok su podatci za Njemačku pokazali da ima ozbiljnih problema. Iznenadila me snaga EU ekonomija posebno što je drugi kvartal bio kvartal rasta cijena energije i rasta inflacije.


Analiza novoga odnosa dolara i burze se pokazala točnom. Indeksu su otišli gore, a dolar nije oslabio. Sada je jasno da smo u novom ekonomskom stanju u kojemu je došlo ne samo do razdvajanja kretanja burzovnih indeksa nego i ekonomskih ciklusa.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Kratka pozicija u EU obveznicama se agresivno okrenula protiv mene. Rast cijena EU obveznica nije više samo kratkoročne tehničke prihode. Radi se o ozbiljnom pomaku prema gore. Pogledajmo dvije mogućnosti:


  • • Ja sam u pravu i cijene obveznica moraju pasti.
  • • Postoji nešto što ja nisam uzeo u obzir i sada imam mrtvi kut koji ne koristim u svojim analizama. Ovo je moguće samo ako sam u potpunosti krivo interpretirao ekonomsko stanje u EU.


Ekonomije EU nisu nužno u lošem stanju, osim Njemačke. Ali budućnost nije toliko sjajna koliko mi tržite govori da jeste. Kretanje DAX-a, CAC-a i posebno obveznica se može vrlo lako interpretirati kao da postojeći i budući problemi EU su nešto što će se jako lagano moći riješiti. Ja nisam sklon prihvatiti ovu tržištu hipotezu, ali ne mogu protiv tržišta.


Tržište krivo interpretira cijene obveznica u SAD-u i ekonomsko stanje u EU. Interpretacija da ako su kamatne stope u SAD-u niske i stabilne da trebaju biti i u EU je potpuno krivo. SAD ima gotovo izbalansiran budžet zadnjih nekoliko mjeseci dok su deficit u EU još uvijek jako veliki. Prema tome obveznice moraju pasti. Problem je ako smo u drugoj mogućnosti i moje analize su krive. Negiranje kretanja na tržištu na uštrb gubitaka je ne samo glupo nego i opasno za stanje portfelja.


Nemoguće je poreći da je tržište obveznica u valu prema gore. Inflacija je izašla lošije od očekivanja i obveznice su otišle gore. Pala je talijanska vlada i obveznice su otišle gore. Ne mogu metodologiju (rast cijena nakon loših vijesti) interpretirati kao pozitivnu u slučaju S&P indeksa a kao negativnu u slučaju EU obveznica.


Ne planiram još izaći iz pozicija, želim prvo vidjeti francuski deficit ovaj tjedan, ali jasno je da imam poziciju koja ima mene i koja mi je postala problem. Očigledno moram polirati kristalnu kuglu.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Opći plan mi je uspio, ali ne u iznosu koji sam želio. Zaštitio sam pozicije dugačkih US indeksa sa kratkim pozicijama u EU obveznicama. Neto rezultat je bio blagi plus, s time da sam likvidirao dugačke pozicije u SAD indeksima i ostavio sam kratke pozicije u EU obveznicama.


Dionice koje sam kupio (FATMAN, velike banke) su se pokazale odličnima i planiram ih držati duže vrijeme.


Ne planiram ulaziti u dugoročne dugačke pozicije nego planiram kratkoročno trgovati. Indeksi su dovoljno volatilnost, a nemam jaka uvjerenja vezano za dugačke pozicije kada je unaprijedni P/E iznad. Ako indeksi naprave kratko povlačenje onda ću ponovo ući u dugoročnije dugačke pozicije.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.