Što nam govore tržišta XLI

18.7.2022.Inflacija je izašla iznad očekivanja u SAD-u, a tržište nije palo. Jedno od apsolutnih pravila tržišta jeste da imamo okretanje trenda kada na loše brojke tržište ne padne, a na dobre ne neraste. Tržište jednostavno nema više sposobnost pada, barem u ovome trenutku u ovim odnosima. Sada je hipoteza da je S&P našao dno dodatno dobila svoju potvrdu što samo olakšava trgovanje.

Datum analize: 18/7/2022


TRENUTNO STANJE: Inflacija je izašla iznad očekivanja u SAD-u, a tržište nije palo. Jedno od apsolutnih pravila tržišta jeste da imamo okretanje trenda kada na loše brojke tržište ne padne, a na dobre ne neraste. Tržište jednostavno nema više sposobnost pada, barem u ovome trenutku u ovim odnosima. Sada je hipoteza da je S&P našao dno dodatno dobila svoju potvrdu što samo olakšava trgovanje.


Razlog zašto tržište nije palo na novo dno je relativno jednostavan. Proces smanjenja inflacije je već počeo u SAD-u. Cijena roba je pala, cijena benzina je također pala. Treba proći još mjesec dana ili dva da se taj pad cijena jasno vidi u indeksu cijena pri proizvođačima i dva do tri mjeseca da se taj pad vidi u potrošačkim cijenama. Upravo zato što svi na tržištu znaju da taj transfer treba vremena, tržišta nije palo nakon jako loše inflacije.


Počele su izlaziti zarade. Neke su bile lose, neke dobre. Radi se o jako malom uzroku, ali je potrebno detaljno analizirati taktičku poziciju. Sljedeće rečenica se nalazi u Factset izvještaju o zaradama:


The Energy sector is also the largest contributor to earnings growth for the S&P 500 for the second quarter. If this sector were excluded, the index would be expected to report a decline in earnings of 4.8% rather than growth in earnings of 4.2%.


The Financials sector is also the largest detractor to earnings growth for the S&P 500 for the second quarter. If this sector were excluded, the estimated earnings growth rate for the index would improve to 11.2% from 4.2%.


Ovdje postoje tri stvari koje su jako važne.


  1. Jedan sektor ima jako veliku zaradu, štoviše toliko velike da omogućava cijelom indeksu pozitivne zarade. Drugi sektor ima jako negativnu zaradu. Znači Energija daje +9%, Financija smanjuju za -7%. Što znači da je za sve ostale sektore rast 2,2%. Unutar očekivani greške jer predviđanja obično su manja za 4% od stvarnih rezultata.
  2. Ostatak S&P indeksa preko ostalih sektora očekuje blagi rast zarada (NE NEGATIVNE ZARADE) u odnosu na prošlu godinu.
  3. Trenutna cijena dionica već odražava ovo stanje.

Sada možemo pogledati dva scenarija. Prvi je da se očekivanja ostalih sektora o padu zarada ostvare. U tome slučaju unaprerdni P/E bi se digao za otprilike pola boda i sa sadašnjih 16 bi otišao na 16,5. Ta razina objektivno gledano ne traži značajnu korekciju. Prema tome tržište bi ostalo na ovim razinama.


U drugom scenariju se dogodi ono što se uvijek dogodi: zarade su iznad očekivanja i dolazi do rasta zarada i u ostalim sektorima. U tome slučaju unaprijedni P/E bi pao na 15,5 i tržište bi postalo jako jeftino. Svi bi shvatili da su pretjerali sa prodajom i tržište bi jednostavno počelo rasti.


Rast se naravno ne može dogoditi ravno prema gore. Niti je za očekivati da će indeksi doći do starih najviših vrhova ove godine Kao i uvijek mora ići u valovima. U Trading clubu jedan član je napravio detaljnu analizu razina kojih se planiram držati u svome trgovanju.


Politički problemi u Italiji su još jednom pokazali koliko je stanje u EU nestabilno i problematično. Bez obzira da li će vlada ostati ili ne Italija je u ozbiljnim problemima. Ako vlada ostane na smanjenoj većini pitanje je kada će ta većina nestati. Ponovni izbori će također značiti jako veliku turbulenciju. Prema tome pitanje nije kada će biti problema, nego je pitanje da li će problema biti sada ili kasnije.


Tehnički gledano talijanske obveznice su došle do nekoga vrha, ali francuske i njemačke izgledaju kao da pokušavaju probiti prema gore. Pitanje koje moram istražiti jeste da li će doći od pada svim obveznica ili će doći do pada talijanskih, a rasta njemačkih. Bez obzira što se dogodili pomaci u obveznicama će definirati stanje u EU.


Euro je pao ispod pariteta s dolarom. Iako nije probio i zadržao razinu radi se stvarno o epohalnom događaju. U zadnjih 50 godina euro je samo oko sedam godina bio ispod pariteta i to na svome početku od 2000 – 2002 kada je većina sudionika na tržištu stajala po strani i željela vidjeti što će nova valuta donijeti i u razdoblju 1984 – 1986 koje ja opisano u Alkemiji financija kada se G7 zajedno udružio kako bi oslabio dolara.


Sadašnja slabost euro ne proizlazi iz snage dolara, nego proizlazi iz ekonomske i političke nestabilnosti eura. Jednostavno rečeno: svi bježe iz eura. Ukoliko se stvari ne stave pod kontrolu jako brzo moglo bi doći do panike. Što bi naravno bilo odlično za moje pozicije.


Najbolja stvar kod političkoga nereda u Italiji jeste u tome što je sada ECB ostala manevarskoga prostora. Intervencija vezana za normalno kretanje tržišta se jako teško može opravdati, ali intervencija zbog političke nestabilnosti se nikako ne može opravdati.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Trenutne radne hipoteze su mi vezane za rast indeksa u SAD-u i pad cijena EU obveznica. Za sada nemam potreba za novih hipotezama. Srpanj je jako važan mjesec, sjednice FED-a i ECB-a, zarade poduzeća. Iako najvažniji podatak će biti objava BDP-a za drugi kvartal.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Napravio sam nekoliko promjena u portfelju. Ušao sam u dugačku poziciju u NASDAQ futures ugovoru. Ostavio sam pozicije u S&P i kratke pozicije u EU obveznicama.


Kupio sam dionica velikih banaka i dijela FATMAN-a.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.