Što nam govore tržišta XL

11.7.2022.Vrlo slično kao i 27/09/2021 kada sam napisao da smo došli do kraja jednoga stanja na tržištu sada smo ponovo došli do promjene paradigme na tržištu. Novo stanje će trajati duže vrijeme i zato je potrebno napraviti zatvaranje jednoga načina investiranja i otvaranje novoga načina investiranja. Također je potrebno napraviti objašnjenje za ekonomsko stanje u kojemu se sada nalazimo.

Datum analize: 11/07/2022

ZAVRŠNA TOČKA / OBJAŠNJENJE:


Vrlo slično kao i 27/09/2021 kada sam napisao da smo došli do kraja jednoga stanja na tržištu sada smo ponovo došli do promjene paradigme na tržištu. Novo stanje će trajati duže vrijeme i zato je potrebno napraviti zatvaranje jednoga načina investiranja i otvaranje novoga načina investiranja. Također je potrebno napraviti objašnjenje za ekonomsko stanje u kojemu se sada nalazimo.


Kada sam napisao blog za 27/09/2021 napravio sam dva ključna predviđanja:


 • • Predviđanje 1: kamatne stope će rasti
 • • Previđanje 2: tehnološke dionice (growth FATMAN) će izgubiti popularnost kod investitora


Ova dva predviđanja su doista bila sukus svega što se događalo zadnjih devet mjeseci. FATMAN je pao, neki manje (MSFT) neki katastrofalno (NFLX) naravno da je pad FATMANa značajno utjecao na pad burze.


Rast kamatnih stopa je puno širi značaj. Nominacija za guvernera FED-a u SAD-u je kasnila tri mjeseca i zato je FED kasnio tri mjeseca sa odbacivanjem teze o tome da je inflacija tranzitorna, ali jednom kada je Powell ponovo nominiran za guvernera, FED je krenuo u agresivnu borbu protiv inflacije. Prestali su kupovati obveznice, jasno su najavili smanjenje bilance i dižu kamatnu stopu. Od inicijalnih predviđanja da će FED dići kamatnu stopu osam puta po 0,25%, sada smo u stanju da FED diže kamatnu stopu za 0,75% po sastanku.


Rast kamatnih stopa je naravno utjecao i na pad burze. Unaprijedni P/E od 23 je u potpunosti neodrživ na bilo koji srednjih rok. Sada smo na 16 što znači da američke burze prolaze fundamentalnu konsolidaciju.


Stanje u EU se je pokazalo upravo onakvim kakvim sam i očekivao: amaterski. ECB je napravila sve krivo i sada je stanje jako loše.


Prije nego što krenemo u objašnjenje svega što se događalo potrebno je jasno reći što je uzrokovalo da smo došlo do kraja jednoga stanja: 5/7/2022 EUR/USD je probio razinu od 1,04 a da taj pad nije uzrokovan vijestima ili značajnom korekcijom na tržištu ili akcijama centralnih banaka na taj dan. Pad se dogodio potpuno spontano.


Razina od 1,04 ima značaj još od 1989, 1997, 2015 i 2017 godine. Radi se točci potpore koja ima značaj preko nekoliko desetljeća. Iako proboj sam po sebi jeste značajan, najznačajnije jeste da nije došlo do pada burze u SAD-u. Iako su indeksi taj dan pali, okrenuli su se i odbili od dna.


Do sada je vrijedilo pravilo da ako dolar jača da to znači da se novac s periferije povlači prema centru (eng. Safe haven), investitori bježe iz klasa imovine koje su nestabilne u klase imovine koje imaju jako malo rizika i zato za vrijeme burzovnih korekcija dolar bi jačao. Kada je stanje bilo jako dobro i kada se novac iz centra išao prema periferiji dolar bi slabio. Klasičan primjer ovoga je razdoblje 2017-2018 kada je FED dizao kamatne stope, a dolar je slabio jer je sve raslo, posebno van SAD-a. Stanje suprotno makro ekonomskoj teoriji koja kaže da dizanje kamatnih stopa treba ojačati valutu.


Sada imamo suprotnu situaciju, nije dolar ojačao nego je euro oslabio. Investitori bježe iz eura i zato nema burzovne korekcije, štoviše ako se pogleda zadnjih nekoliko tjedan na S&P indeksu jasno se tehnički vidi da je indeks formirao jako dno i da se sprema na rast.


Upravo jačanje dolara zajedno s rastom indeksa pokazuje da je FED uspio u svemu što je planirao: digao je kamatnu stopu, a pri tome ekonomija je ostala jaka i sposobna za daljnji rast. Objašnjenje zašto je FED uspio u ovome leži u dva dijela. Prvi dio jeste da je ekonomija SAD-a izrazito jaka, ali drugi dio je puno važniji: FED radi svoj posao. Ne laže, ne petlja, ne bavi se politikom i zato i nema problema.


Suprotno tome kao Jekyll i Hyde ili možda bolje Batman i Jocker ECB se ponaša kaotično dok se FED ponaša sistematično. ECB je prvo negirao inflaciju da bi onda u lipnju agresivnu krenuli u borbu protiv inflacije što je rezultiralo sa popunim neredom na tržištu.


Dok tržišta u SAD-u prolaze kroz fundamentalnu konsolidaciju kao 1994-1996 ili 2014-2016 tržišta u EU odražavaju sve probleme ekonomije koja je u potpunom neredu, a misli da se red može stvoriti centralnim planiranjem. Kako drugačije protumačiti izjavu Legarde da „se bankama ne smije dozvoli da ostvaruju ekstra profite“.


Dana 14/02/2022 sam napravio plan financijskoga kolapsa EMU u osam koraka. Tada smo bili u šestom koraku sada smo u zadnjem. Jedini utjecaj rata u Ukrajini jeste da je u stvari samo malo brzao procese koji bi se ionako dogodili. Znači sve se odvija po planu.


Retrospektivno gledano sve što se dogodilo u SAD-u nije ništa novo ili posebno, mogli bi reći da se ponavlja standardna povijest. Dok sve što se događa u EMU nije ništa neočekivano.


INICIJALNO STANJE Novo stanje je posebno zahtjevno za razumjeti, ali će biti puno lakše za trgovati.


Inicijalno stanje u SAD-u:


 • • Ekonomija jako dobro podnosi dizanje kamatnih stopa. Rastu zarada poduzeća, kreiraju se radna mjesta. Čini se FED u stvari kasni s dizanjem kamatnih stopa.
 • • Deficit proračuna u godini 2022 je praktički nula tako da je ukupna količina državnih obveznica koja je SAD pustio na tržište ove godine, zbog kupnje FED-a početkom godine, negativna. Stanje nepostojećega deficita onemogućava značajno dizanje kamatnih stopa u SAD-u.
 • • Indeksi su prošli fundamentalnu konsolidaciju, našli su dno, ali za bilo kakav značajan rast potrebni su fundamenti, tako da neće biti proboja povijesnih vrhova sve dok ne dođe do značajnoga rasta zarada po dionicama.
 • • Inflatorni procesi su se počeli smirivati i ekonomija nije ušla u stagflacijski ekvilibrij.


Inicijalno stanje u EU:


 • • Političke odluke su nanijele veliku štetu ekonomijama EU. Čak i da rat u Ukrajini sutra završi ekonomija EU ne bi mogla ostvariti značajne stope ekonomskoga rasta. • Deficiti velikih država (Italija, Francuska, Njemačka) su jako veliki i rastu što značajno ugrožava cjelokupnu fiskalnu stabilnost cijele unije.
 • • Inflacija nastavlja rasti nekontrolirano. Iako to trenutno podatci ne pokazuju ekonomija EU je ozbiljno blizu stagflacije koja bi mogla trajati godinama.


Inicijalno stanje Kina:


 • • Slično kao i ekonomija SAD-a tako se i kineska ekonomija čini puno slabijom nego što stvarno jeste. Ekonomija je puno otpornija nego što to svi misle i stope rasta će biti značajno iznad očekivanja ove godine.
 • • Inflacija je pod kontrolom.
 • • Indeksi su fundamentalno podcijenjeni.


Ukratko imamo dvije globalne ekonomije koje su u jako dobrom stanju i jednu koja je u stanju nekroze.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA Novo stanje na tržištu mi omogućava da razvijem predviđanja iz kojih ću onda dalje razviti investicijske hipoteze kako vrijeme bude prolazilo.


Predviđanje 1: Inflacija u SAD-u će pasti.


Osobno me ne bi začudilo da inflacija za Listopad (podataka objavljen u Studenom) bude između 4%-5%. Već su jasni jaki anti inflatorni procesi u SAD-u: raste zaposlenost što omogućava stilizaciju tržišta rada, pada PPI, pale su cijene najznačajnijih roba (nafta, soja, pšenica, kukuruz, teletina). Ove robe su glavni izvori za ostatak hrane tako da je proces smanjenja inflacije u punom jeku.


Predviđanje 2: FED neće žrtvovati ekonomiju radi smanjenja inflacije i SAD neće ući u recesiju.


Priče o recesiju u SAD-u imaju popuno krive polazne točne za analizu i podsjećaju me na jednu epizodu serije Kako sam upoznao vašu majku. U toj epizodi Barney kaže Tedu otprilike nešto ovako: znaš Ted dok ste se ti i djevojka držali za ruke i dok ste se gledali u oči i dok je njena noga dodirivala tvoju ispod stola, i dok ste razgovarali da li ćete otići kod tebe ili kod nje u stanje, slamka iz njenoga pića je bila okrenuta prema meni što znači da nemaš šanse s njom. Ista je priča i recesijom: dok zarade poduzeća rastu, dok zaposlenost raste, dok proizvodanja raste i dok nema niti jednoga realnoga ekonomskoga prorecesijskoga pokazatelja, krivulja prinosa se izvrnula na par dana i zato će doći do recesije.


Pri tome svi ti analitičari ne mogu objasniti zašto se krivulja prinosa izravnala jer ne gledaju podatke. Također, što je najvažnije, analitičari ne mogu shvatiti da FED neće žrtvovati ekonomiju radi inflacije. Čim inflacija padne ispod 4% FED će reći da je to u redu i da nema potrebe za agresivnim dizanjem kamatnih stopa sada radi dizanja kamatnih stopa. Između zaposlenosti i malo inflacije pragmatični SAD će uvijek izabrati zaposlenost.


Predviđanje 3: EU ulazi u stanje statičnoga disekvilibrija.


Ova definicija je preuzeta od Sorosa koji je rekao da postoje tri stanja ekonomije. Dinamični ekvilibrij koji je normalno stanje. Dinamični disekvilibrij koji je stanje velikih turbulencija na tržištu, na primjer razdoblje 2009 godine. Stanje statičnoga diskvilibrijia je kada je stanje sustava neodrživo, ali se sustav ne može promijeniti dok ne dođe do značajnoga šoka. Soros je kao primjer za ovakvo stanje naveo SSSR u 1980-ima. Doista politike EU se čine kao da se natječu koja će biti gora, od priče o ekstra profitima do pokušaja centralnoga planiranja, a vrhunac svega je isključivanje grijanja, struje i tople vode koja se trenutno odvija u Njemačkoj.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Trgovanje mi je bilo dobro. Iako sam bio u bolnici tjedan dana (perforacija tankoga crijeva) nije bilo potrebno raditi ništa na portfelju.


Trenutno sam kratak EU obveznice i dugačak S&P. Želi ući u dionice ovaj tjedan.


Propustio sam kolaps nafte, soje, kukuruza i pšenice, ali to mi je pomoglo da druge pozicije budu jake. Trenutno što imam u portfelju me čini sretnim. Imam troznamenkaste povrate preko svih računa tako da sam i zaslužio malo mira o odmora preko ljeta.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.