Što nam govore tržišta XXXIX

20.6.2022.Christine Legarde je napravila sve krivo što se moglo napraviti i sada je jasno da je EMU kao slaba antilopa koju će pojesti lavovi. Oduvijek sam znao da će se isplatiti činjenica da sam se popeo na vrh prehrambenoga lanca.

Datum analize: 20/6/2022


TRENUTNO STANJE: Christine Legarde je napravila sve krivo što se moglo napraviti i sada je jasno da je EMU kao slaba antilopa koju će pojesti lavovi. Oduvijek sam znao da će se isplatiti činjenica da sam se popeo na vrh prehrambenoga lanca.


Točno sam predvidio da će ECB agresivno krenuti u napad na inflaciju. Christine Lagarde je napravila najgoru moguću stvar koju je mogla napraviti. Imala je samo jednu šansu: morala je izaći pred svijet, priznati da je pogriješila i moliti za oprost. Tada bi možda mogla sačuvati kredibilitet, ali ovako je kasno. Događaji su krenuli tokom koji se više ne može promijeniti.


Legarde je svima lagala i sada mora platiti cijenu. Vrlo je važno razumjeti slijed događaja. Legarde se ponašala kao političarka, prvo je koalirala sa inflacijom negirajući njeno postojanje i potencijalne probleme. Onda je u četvrtak 9.06.2022. razvrgnula koaliciju i krenula u napad. Rekla je da će u Srpnju ECB dići kamatnu stopu nakon što je prije dva mjeseca rekla da „ECB neće dizati kamatnu stopu značajno dugačak period vremena nakon što prestane kupovati obveznice“.


Također sam bio u pravu da EU banke su u potpunosti nepripremljene za dizanje kamatne stope i da nitko ništa neće napraviti dok objave ne postanu službene. Naravno kada je najavljeno dizanje kamatnih stopa sve brane su popustile i tržište obveznica je kolapsiralo. Sve po planu. Uvijek sam tvrdio da je najbolje imati posla s amaterima koji misle da su profesionalci: greške su im uvijek iste.


Samo tri radna dana kasnije čak je i ECB-u postalo jasno da je stanje alarmantno i da moraju nešto napraviti. Pa su sazvali hitan sastanak kako bi svima objasnili da neće napraviti ništa, ali rade na nečemu što će smanjiti razlike u kamatnim stopama. Plan je da dio obveznica koji istekne zamjene za obveznica onih država koje trebaju smanjenje kamatnih stopa. Na primjer, istekne obveznica Nizozemske, a onda ECB ne kupi ponovo obveznicu ali neke druge države čije obveznice nitko ne želi kupiti. Plan je toliko loš i pogrešan da to vide svi koji trguju obveznicama, samo ECB to ne vidi.


Evo dva razloga zašto plan ECB-a ne može uspjeti:


  • • Različite države imaju različite deficiti i potrebe za financiranjem. Tu je također i pitanje mase. Italija je velika, Litva, Latvija i Estonija su male. ECB više nema kapaciteta spašavati bankrotirane države.
  • • Plan traži povećanje talijanskih obveznica u bilanci ECB-a, a za to postoji granica. Ako se ta granica makne onda će ECB javno priznati da postoji samo kako bi financirao Italiju i Francusku, a to onda nije unija, niti zajednica prijateljskih država nego silovanje malih na uštrb velikih.

Hedge fondovi su sada napravili najpametniju moguću stvar. Povukli su se sa tržišta i omogućili ministarstvima financija i ECB-au da ispucaju svu svoju municiju. Sada će se spredovi smanjiti i stvoriti će se privid da je ECB-ova intervencija uspjela. Onda ide novi vala napada.


S druge strane Atlantika Powell je napravio sve kako je trebalo. Iako je digao kamatnu stopu za 0,75%, što je po meni previše i nepotrebno, tržište dionica je napravilo dno. Ako, i samo ako, to dno izdrži onda je korekcija gotova. Do sada me FED nije iznevjerio, ali za sve postoji prvi puta.


Nafta je pala skoro 10$ u petak. Prvi call spread koji sam imao sam likvidirao oko 0. Sada kada sam stavio drugi imam gubitke. Ozbiljno razmišljam da uđem u futures ugovor u nafti, ali to je malo previše za moj apetiti rizika.


Ostala tržišta nisam pretjerano gledao pa sam propustio rast kineskih dionica, ali uvijek ima drugih prilika.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Sve se odvija po planu, za mene dobro, za ekonomije EMU loše. Stanje na tržištu mi sada omogućuje da napravim dvije nove hipoteze.


Sklon sam napraviti slabu hipotezu vezanu za SAD:


Hipoteza 1: korekcija indeksa u SAD-u je završila.


Hipotezu ću testirati tako što ću se nakrcati opcijama na FATMAN-a.


Hipoteza 2: Ministarstvo financija SAD-a će nagnuti krivulju prinosa tako što će promijeniti ročnu strukturu izdanja.


Ovo je jako opasna hipoteza. Za testiranje traži posebnu konstrukciju u futuresima na krivulju prinosa SAD-a, ali načelno imam ideje što napraviti.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Trgovanje mi je bilo veličanstveno. Trgovao sam obveznicama prema dolje, onda sam uzeo dio dobiti. Vratio se nazad u poziciju i onda ponovo jahao sve prema dolje. Kada je ECB najavila hitan sastanak sve sam likvidirao i sada mogu uživati u povratima.


Imao sam i različite pozicije u indeksima u SAD-u i EU. Također sam kupio američku 30-ogidšnju obveznicu i euro na samom dnu.


Sve pozicije sam sada likvidirao. Nakon ovako velikoga pomaka i zarade potrebno je smiriti glavu i planirati, a ne raditi.


Pripremam dionice koje želim imati ili preko dionica ili preko opcija. Posebno sada kada je unaprijedi P/E na S&P indeksu oko 15. tržište je takvo kakvo jeste, a ja sam u sjajnoj poziciji, imam dobit i likvidnost. Ništa ne moram raditi ako ne želim. Ovo je dobar trenutak da vježbam strpljenje.


Ukratko biti ću neaktivan i praviti ću planove.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.