Što nam govore tržišta XXII

25.10.2021.S&P 500 se vratio na stare vrhove. Nalazimo se pred dva moguća smjera tržišta.

Datum analize: 25/10/2021


TRENUTNO STANJE: S&P 500 se vratio na stare vrhove. Nalazimo se pred dva moguća smjera tržišta.


  • • S&P 500 probije vrhove i tržište shvati da ništa ne može uzrokovati pad dionica. U tome slučaju bi se vratili u mentalitet iz 1999/2000 godine kada se pričalo da će NASDAQ rasti vječno sa jednakim završetkom kao i tada.
  • • Tržište se obije od vrhova i uđemo u razdoblje stagnacije tržišta kakvo smo imali 2013 – 2016.

Makro ekonomski gledano druga opcija je puno bolja. Stvorila bi se dugoročna konsolidacija nalik razdoblju 2013 – 2016 i onda bi pod određenim katalizatorom došlo ponovo do velikoga rasta.


Problem je kako predvidjeti koje stanje će se dogoditi. Ovaj tjedan su rezultati 164 poduzeća iz S&P 500 indeksa od toga i Facebook, Amazon, Microsoft, Google i Apple. Bilo koje od ovih poduzeća može pokrenuti tržište.


Sljedeći tjedan je FED koji će najaviti smanjenje kupnje obveznica. Sljedeći tjedan će se također ponovo početi raspravljati o bankrotu SAD-a. Na dan 21.10.2021 SAD ima na računu oko 150 milijardi dolara i prostor do limita duga od 30 milijardi. Kako je deficit proračuna oko 10 milijardi svaki radni dan to efektivno znači da SAD ima oko tri tjedna prije nego što ima stvarnih problema sa dugom. Datum koji je inicijalno ponuđen u medijima da će SAD imati novca do 2. prosinca je naravno bio pusta želja političara.


Iako sam jasno definirao koji su smjerovi tržišta kako će to tehnički izgledati ne znam. Moguće je i da ovaj tjedan imamo veliki rast, a sljedeći pad ili bilo koja od mogućih kombinacija koje postoje. Ova analiza više predstavlja mogućnosti za kreiranje nove paradigme na tržištu nego tehničke pokazatelje smjera.


Nije samo da ja ne znam što će se dogoditi. Baza na VIX futures ugovorima je -3,5 ili čak i -4. Što jasno znači da svi očekuju veliku volatilnost sljedeća tri tjedna. Ne sjećam se da sam vidio tako veliku bazu 20 dana prije isteka futures ugovora. Jasan pokazatelj koliko su svi izgubljeni.


Nafta je nastavila rasti. Iako je bilo jako puno negativnih šokova izgleda da se „kupi pad“ mentalitet preselio iz dionica na naftu.


Kinesko tržište me posebno veseli. Jasno je da se Kinezi pripremaju za dugoročne probleme na financijskim tržištima SAD-a i EU. Upravo zato su ispuhali burzu za 25%, zatim su uništili reket privatnih instrukcija, a sada su od Evergrandea napravili pokaznu vježbu za sve one koji ne mogu shvatiti da je stambeni objekt za stanovanje, a ne za špekulaciju.


Sve vijesti i analize o Kini koje predviđaju probleme su u krivu. U Kini nema problema, štoviše stvari nikada bolje nisu stajale. Dok su se svi ostali neprirodno napuhivali, Kina se je neprirodno ispuhala. To znači da im je ekonomije trenutno jaka i na puno boljim temeljima nego SAD i EU. Kada krene tržišno i nekontrolirano ispuhivanje u SAD-u i EU Kina će biti u odličnoj taktičkoj poziciji.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Napraviti ću kratku pauzu od makro analiza. Nema smisla pokušati napraviti dugoročnu hipotezu kada postoji ovako veliki deficit informacija.


U jednu stvar sam uvjeren, a to je da će sljedeća dva tjedna postaviti temelje za kretanje indeksa za sljedećih nekoliko mjeseci, možda čak i godina. Prema tome ne preostaje mi ništa drugo nego čekati.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Kontinuirano sam trgovao USD 30-ogidšnjom te talijanskom i njemačkom 10-ogidšnjom obveznicom.


Na padu nafte prošli tjedan sam ušao u bull call spread.


Iskoristio sam pad volatilnost pa sam kupio bear put spread i call opciju na S&P. Tako da sam sada pozicioniran na obje strane.


Kupio sam također i put opciju na Euro.


Ukratko: kratak obveznice, kratak euro, dugačak naftu i u indeksima pozicioniran na obje strane.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.