Što nam govore tržišta XXXVII

23.5.2022.Tržište je nastavilo padati. Sada već osam tjedana za redom. Bilo kakvo predviđanje kada će pad stati ili na kojoj granici je opasno. Uvijek negdje stane. Iz fundamentalne perspektiva sada kada je unaprijedni P/E 16,6 stvari su sada fundamentalno posložene. Sada je pitanje da se tržište i stvarno zaustavi, konsolidira i da se i tehnički posloži. Nakon toga treba uslijediti daljnja ekonomska ekspanzija i rast tržišta.

Datum analize: 23/5/2022


TRENUTNO STANJE: Tržište je nastavilo padati. Sada već osam tjedana za redom. Bilo kakvo predviđanje kada će pad stati ili na kojoj granici je opasno. Uvijek negdje stane. Iz fundamentalne perspektiva sada kada je unaprijedni P/E 16,6 stvari su sada fundamentalno posložene. Sada je pitanje da se tržište i stvarno zaustavi, konsolidira i da se i tehnički posloži. Nakon toga treba uslijediti daljnja ekonomska ekspanzija i rast tržišta. Ovo što sam opisao jeste dio moje hipoteze da se tržište fundamentalno konsolidira, ali kao što sam više puta naglasio ta konsolidacija može trajati i nekoliko godina.


Tehnički gledano zatvaranje u petak (20.05.2022.) je bilo jako dobro. Novo, višegodišnje dno od kojega se tržište odbilo. Problem je što ovakvi tehnički pokazatelji imaju jako puno smisla kada je VIX 20. Kada je VIX 30 onda svi pokazatelji imaju jako malo smisla. Zato i jesam toliko puno kratkoročno trgovao, bez nekoga širega makro pogleda.


Zadnjih nekoliko dana ECB je počeo govoriti o tome kako treba dići kamatne stope. Jednoga dana će netko doktorirati na temu: ECB – provođenje monetarne politike i beskonačno laganje. Za razliku od FED-a koji kaže da će provoditi monetarnu politiku na temelju podataka, ECB je u samo nekoliko mjeseci prošao put od „na vidim mogućnost za inflaciju“, „pogledali smo si u dušu i zaključili da nema inflacije“, „inflacija je na vrhuncu“ (studeni 2021), „nećemo dizati kamatnu spotu jako dugo nakon što prestanemo kupovati obveznice“, „nema razloga dizati kamatnu stopu u EU jer je inflacija u EU značajno različita od one u SAD-u“ da bi došao do „srpanj je dobar trenutak da dignemo kamatnu stopu“ i „treba dignuti kamatnu stopu tri puta ove godine“.


Pitanje koje je sada najvažnije jeste koliko je promjene kamatne stope ugrađeno u cijenu. Moje mišljenje je da postoje mnogi koji u EU još uvijek misle da ECB ne može dići kamatnu stopu zbog stanja ekonomije i rata u Ukrajni, bez obzira na inflaciju. Pozicionirati ću se protiv takvih.


Inflacija u EU izlazi sljedeći tjedan, a za dva tjedna je odluka o monetarnoj politici. Moje predviđanje je da ECB ne može napraviti ispravnu odluku, bez obzira na inflaciju. Ako kažu da dižu kamatnu stopu, obveznice će kolapsirati. Ako kažu da ne dižu kamatnu stopu svi će shvatiti da ECB više nema kredibiliteta i obveznice će kolapsirati. Fundamentalno stanje je također problematično jer Italija i Francuska imaju jako velike deficite. Jedina mogućnost koja može spasiti ECB jeste da inflacija naglo padne, a za to postoje male šanse.


Trgovanje krivuljom prinosa je jako zahtjevno zato treba pažljivo dizajnirati poziciji. Imam puno posla.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA:


Imam novu hipotezu:


Hipoteza: Tržište nije ugradilo rast kamatnih stopa u cijenu obveznica.


Način da ovo testiram je jako jednostavan. Zauzeti ću kratku poziciju u cijeloj krivulji prinosa na Njemačku, Francusku i Italiju u svim ročnostima kojih se mogu dokopati. Moram dizajnirati pozicija jako pažljivo jer ima nekoliko vremenskih problema s time kada je sjednica ECB-a, kada izlazi inflacija. Osim toga moram poštovati i pravilo da kada imam nešto što je sigurno i trebam zauzeti veliku poziciju obično je vrijeme kada treba biti najviše oprezan. Moram napraviti kombinaciju futures ugovora i opcija kako bih mogao dobiti naviše s najmanjim rizikom, posebno ako se moja hipoteza pokaže krivom. Uvijek postoji mogućnost da je stanje tržišta „prodaj glasinu, kupi činjenicu“ iako nisam sklon vjerovati u ovo zbog fundamentalnoga stanja EMU ekonomija.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Razmišljanje o pozicijama i kako trgovati kojemu sam posvetio jako puno vremena zadnja dva tjedna se pokazalo jako dobro utrošenim vremenom. Shvatio sam da mi je glavni problem što propuštam prilike i onda gledan na to kao da ne zarađujem. Naravno takvo ponašanje samo znači nedostatak strpljenja. Sjetio sam se kako završe oni koji su nestrpljivi i propisno sam se uplašio. Onda sam prihvatio propuštene prilike kao propuštene prilike i počeo trgovati jako polako. Uspio sam nadoknaditi sve gubitke koje sam imao u opcijama. Nije bilo lagano.


Likvidirao sam dio dionica, ostavio sam korporativne i državne obveznice koje imam. Cijena im je još uvijek dobra, a na tržištu nema problema s njima.


Uglavnom sam trgovao futures indeksima. To ću i nastaviti raditi ovaj tjedan, a onda ću početi graditi pozicija u EU državnim obveznicama.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.