Što nam govore tržišta XXXVI

09.5.2022.NASDAQ je probio dno, S&P i DOW nisu. Moja hipoteza da će indeksi ostati u kanalu više nije tako jaka. Izašli su podatci o zaradama poduzeća u SAD-u koji su očekivano jako dobri. Broj novostvorenih radnih mjesta također.

Datum analize: 9/5/2022


TRENUTNO STANJE: NASDAQ je probio dno, S&P i DOW nisu. Moja hipoteza da će indeksi ostati u kanalu više nije tako jaka. Izašli su podatci o zaradama poduzeća u SAD-u koji su očekivano jako dobri. Broj novostvorenih radnih mjesta također.


Ukratko stanje je ovakvo:


  • • SAD ima jaku ekonomiju i aktivno provodi mjere protiv inflacije. Veliki problem je kako balansirati mjere protiv inflacije, a ostaviti snažnu ekonomiju. Za sada podatci jasno pokazuju da ekonomija može podnijeti dizanje kamatnih stopa.
  • • EU ima slabu ekonomiju koja nema fiskalnoga prostora za mjere, monetarna politika mora nešto napraviti protiv inflacije. Problem je što će dizanje kamatnih stopa značajno destabilizirati fiskalnu politiku. Najveći ekonomski problem je politika koja inzistira na sankcijama protiv Rusije koje su štetnije za EU nego za Rusiju.
  • • Kina ima dobru ekonomiju koju će dodatno biti osnažena fiskalnim i monetarnim stimulansima. Svrha tih stimulansa je omogućiti ekonomiju da prebrodi COVID restrikcije.


Ako je gornja analiza točan (barem se to vidi iz podatka) onda samo treba postaviti dva pitanja:


  • • Da li želim kupiti dionice?
  • • Da li želim kupiti obveznice?


Stanje je jako čudno. S jedne strane se nalazi realna ekonomija koja je u SAD-u jaka i stabilna, a u EU u Kini uništavana od strane političara. S druge strane ne nalazi politička situacija koju u EU predstavlja rat u Ukrajini, a u Kini rat protiv COVID-a.


Financijska tržišta su s pravom pogubljena. Kome vjerovati: svojim očima koja vide podatke ili političarima. Posebno je teško što je stanje i tehnički osjetljivo. Na primjer i DAX je u kanalu, ali je trenutno stanje malo niže od dna kanala pa je praktički nemoguće reći da je tehnička formacija probijena ili nije.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: VIX je iznad 30 što znači da je stanje na burzi jako nestabilno. Problem s VIX-om iznad 30 je relativan odnos. Ako će se stvari smirivati u odnosu na sadašnje stanje onda je izvrnuta VIX krivulja jak signal za kupnju. Ako će se problemi povećavati onda će VIX samo rasti, a burza samo padati. VIX na ovim razinama također znači da napuštamo ekonomske odnose na tržištu i ulazimo u nove odnose diktirane ne ekonomskim faktorima. Na primjer za vrijeme COVID-a to je bilo stanje pandemije. Danas je to stanje geopolitike. Ako geopolitika preuzme stanje ne burzi ja ću likvidirati sve osim par obveznica. Ako ne onda moram pratiti kako će se razvijati stanje u ekonomiji.


Sve u svemu opća strategija mi je držati pozicije dok su dobre, likvidirati pozicije ako krenu protiv mene i ne zauzimati nove.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Zadnja dva tjedna sam vrlo malo trgovao, ali sam zato puno vremena proveo razmišljajući i kreirajući novi način trgovanja za ovo stanje na burzi. Vidjeti ću s kojim uspjehom jako brzo.


Likvidirao sam pozicije u opcijama na dionice s gubitkom.


Ušao sam u call spredove na naftu i zlato.


Indeksima sam trgovao i prema gore i prema dolje. Trenutno imam dugačke pozicije za koje nisam pretjerano uvjeren da su ispravne, ali postoji mogućnost da se pokažu dobrima. U svakom slučaju imam jako uske stopove.


Širi plan djelovanja je vrhunac umjetnosti trgovanja: nakon likvidacija pozicija raditi ću ništa dok mi se ne ukažu dobre prilike.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.