Što nam govore tržišta XXXIV

11.4.2022.Počinje sezona zarada. Kao i uvijek velike banke počinju prve i diktirati će rezultate. Tehnička strana indeksa je malo problematična. Nalazi se točno u sredini između dna od korekcije i vrhova. Tako da bi s rezultatima velikih banaka trebali dobiti smjer kretanja za sljedećih nekoliko tjedana.

Datum analize: 11/4/2022


TRENUTNO STANJE: Počinje sezona zarada. Kao i uvijek velike banke počinju prve i diktirati će rezultate. Tehnička strana indeksa je malo problematična. Nalazi se točno u sredini između dna od korekcije i vrhova. Tako da bi s rezultatima velikih banaka trebali dobiti smjer kretanja za sljedećih nekoliko tjedana. Ako budu dobri rezultati u odnosu na očekivanja onda bi mogli imati dobar tjedan i onda odlaze ostali rezultati.


Moje analize pokazuju da velike banke imaju jako dobre fundamente, ali da investitori ne znaju kolika im je izloženost Rusiji. Tako da bi mogli imati klasično stanje „prodaj glasinu – kupi činjenicu“ nakon početka rata i sankcija velike banke su jako pale. Kada u rezultati budu objavljeni razmjeri štete onda će se vjerojatno pokazati da šteta nije koliko velika koliko se je očekivalo i otvoriti će se prostor za rast.


Indeksi su tehnički u rasponu, ali i fundamentalno. Forward P/E je 19,2 što je previše. Da bi došlo do ozbiljnijega rasta iznad star vrhova forward P/E vjerojatno mora biti oko 17,5. Kako je ekonomija u SAD-u izrazito jaka nije za očekivati pad indeksa ispod dna koji je bio kada je počeo rat u Ukrajini, a isto tako teško je naći kupce koji bi mogli gurnuti forward P/E iznad 20 ili 21. Ovo pokazuje da je moja hipoteza o stagnaciji tržišta još uvijek dobra. Tržište će biti u rasponu sve dok zarade ne spuste unaprijedi P/E. Onda će biti neki katalizator koji će gurnuti burzu gore.


Zato će dobre zarade ovaj kvartal gurnuti indekse prema gore, ali ne dovoljno da bi probili stare vrhove i onda opet korekcija.


Ne znam što će biti s naftom. Za sada se brojka između 90 i 100 čine kao ekvilibrij, ali ne znam koliko će se tamo zadržati. Nisam napravio nikakvu analizu, ali ću koristiti kretanje cijena nafte kao indikator što će se dalje događati. Nagli pomaci bi mogli biti dobar indikator za stanje volatilnosti na tržištu.


Francuski izbori su prošli začuđujuće mirno. Iako cijene državnih obveznica nastavljaju padati nesmiljeno. Dogodilo se upravo najgori scenarij. Jednostavno je nestalo kupaca za državne obveznice. Obveznice Italije, Njemačke i Francuske jednostavno više ne mogu naći kupce. Sada je potpuno svejedno kada će ECB dići kamatnu stopu da bi se borili protiv inflacije. Bilo kakva mogućnost kontrole nad državnim dugom je nestala, ako ne dođe do fiskalne konsolidacije ubrzo onda ćemo do kraja godine imati krizu državnoga duga u EU. Činjenica da Francuska danas im najveću stopu prinosa na 10-ogidšnju državnu obveznicu u zadnjih 10 godina jasno pokazuje koliko su stvari ozbiljne.


Ipak ono što je najproblematičnije jeste da se ovim stvarima nitko ne bavi. Nitko nije pretjerano zabrinut za stanje duga niti za dizanje kamatnih stopa. Također, malo analitičara ispravno interpretira pravno ekonomsko značenje naginjanja krivulje prinosa za države EU, a ti analitičari su u Velikoj Britaniji. Uvijek je zabrinjavajuće kada se nitko ne brine ili kako je rekao Charley Varrick ne postoji previše brige.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Za sada mi ne trebaju nove hipoteze. Indeks je ušao u sezonu zarada i znam rezultate Francuskih izbora tako da sada samo treba držati pozicije.


U idealnom scenariju indeks bi otišao na stare vrhove nakon rezultata i onda nakon objave FED-a opet bi uslijedila korekcija do dna koji je bio u ožujku. Nakon takvoga pada, ako dno izdrži, bi imali ljetne mjesece koji bi opet indekse gurnuli prema vrhovima. Onda opet korekcija. U tehničkom rasponu bi mogli biti nekoliko godina. Stabilno stanje indeksa s rastućim zaradama bi kreiralo potencijala za dugoročan daljnji rast kada FED završi sa dizanjem kamatne stope i smanjenjem bilance. Treba naglasiti da smo u ovome kanalu ove skoro devet mjeseci. Do kada ćemo biti ne znam.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Trgovanje mi je bilo odlično. Prvo sam bio kratak S&P, okrenuo sam poziciju na samom dnu i uhvatio značaj dio rasta. Na kraju tjedna sam sve likvidirao osim dugačke pozicije u Euru i još uvijek sam kratak kukuruz.


Dugačak sam velike banke i FATMAN što preko opcija što preko dionica.


Likvidirao sam poziciju u kratkim call opcijama na 30-ogodišnju USD obveznicu sa značajnim gubitkom. Pogriješio sam u procjeni fundamentalne potražnje i očekivanja tržišta.


Danas ću zauzeti dugačke pozicije u indeksima, ako se stvari poslože.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.