Što nam govore tržišta XXXII


14.3.2022.Christina Legarede me nije razočarala. Ako je ikada postojala sumnja da je ECB gomila amatera koji ne mogu organizirati put na WC sada je svaka sumnja uklonjena. Nakon što je inflacija rasla 15 mjeseci za redom, nakon što je duboko gledala u svoju dušu i zaključila da je inflacija prolazna, nakon argumenta da inflacija u EU i SAD-u nije ista ECB je napokon shvatio da ima problema s inflacijom i da mora promijeniti monetarnu politiku. Naravno tržišta obveznica su kolapsirala jer je sada nestao najveći kupac za obveznice problematičnih zemalja.

Datum analize: 14/3/2022


TRENUTNO STANJE: Christina Legarede me nije razočarala. Ako je ikada postojala sumnja da je ECB gomila amatera koji ne mogu organizirati put na WC sada je svaka sumnja uklonjena. Nakon što je inflacija rasla 15 mjeseci za redom, nakon što je duboko gledala u svoju dušu i zaključila da je inflacija prolazna, nakon argumenta da inflacija u EU i SAD-u nije ista ECB je napokon shvatio da ima problema s inflacijom i da mora promijeniti monetarnu politiku. Naravno tržišta obveznica su kolapsirala jer je sada nestao najveći kupac za obveznice problematičnih zemalja.


ECB je odlučio prestati kupovati obveznice i morati će vrlo brzo dići kamatnu stopu, ali to nije problem. Najveći problem je potpuni gubitak kredibiliteta ECB-a kojemu sada više nitko nikada neće vjerovati. Jasno su pokazali da se ne mogu nositi s problemima, kontrolirati ekonomiju i da su napravili najgori mogući izbor. Između struke i politike odabrali su politiku. ECB je provodio ekspanzivnu monetarnu politiku pre dugo jer su na taj način financirali prezadužene države i sada svi građani EU će morati platiti cijenu. Tko da inflacijom tikve sadi o glavu mu se lupaju.


Stanje na tržištima je interesantno. S&P 500 indeks je praktički nepromijenjen od početka invazije. To znači da je fokus investitora ipak na realnoj ekonomiji, a ne na ratu u Ukrajini. Europski indeksi su pali nakon invazije, ali su se vratili, a i čini se da neće napraviti dvostruko dno nego možda više dno što je tehnički jako dobro. Hang Seng i A50 su jednostavno masakrirani. Ne mogu naći opravdanje. Korona, regulativa tehnološkoga sektora jednostavno nisu dovoljno dobro opravdanje za ovaj pad. Panika je možda bolja riječ. U razgovori s ljudima iz Hong Konga sam čuo jako puno teških riječi što znači da je dno na vidiku, ali kada točno se ne može reći.


Obveznice u SAD-u padaju. Zlato i nafta su također dosegnuli svoj vrh i jednostavno će početi padati dok se ne nađe ekvilibrij temeljen na fundamentima ne na panici. To znači da će biti puno volatilnosti, ali će biti jako teško zlatu i nafti probiti ove vrhove bez novih događaja. Rat u Ukrajni je sada postao novo stanje. Sve dok to stanje ne eskalira (nuklearni napad, napad na drugu državu) stanje na tržištima se mora smiriti.


To je uvijek tako. Investitori često zamijene promjenu za stanje. Promjena se već dogodila nakon novoga stanja. Da bi ponovo došlo do velike promjene mora doći novoga stanja. Ako uzmemo sadašnje stanje ono može samo postati bolje ili gore. Način da postane gore je već naveden, što baš i nije neka opcija. Tako da nam ostaje realna opcija smirivanja. To ne znači da će se smirivanje dogoditi, ali sada tako izgleda.


FED ovaj tjedan ima sastanak. Taj sastanak je posebno važan jer se objavljuju ekonomske projekcije. Ja ću najviše gledati upravo te projekcije jer će mi one dati uvid u tom kako FED razmišlja. Moje trenutne postavke su ovakve:


  • • FED će dići kamatnu stopu pa čekati da vidi rezultat. Dići kamatnu stopu pa čekati rezultat. Prema tome logično je da ovaj sastanak dignu kamatnu stopu za 0,25%. Dizanje od 0,5% bi bilo previše. Onda da na sljedećem sastanku dignu za 0,5%. Čekaju neko vrijeme i onda ponovo dignu. Uvijek treba znati da FED ne želi previše dići pa spuštati kamatnu stopu. Zato mu je bolje malo sačekati nego dići previše pre brzo.
  • • FED više želi spustiti vlastitu bilancu nego dići kamatnu stopu. Samo je pitanje koliko brzo to može napraviti jer ako FED smanjuje svoju bilancu onda netko mora kupiti te iste obveznice plus novi deficit koji nastaje. Dobra stvar jeste da je obrnuti REPO (višak bankarske likvidnosti) kod FED-a oko 1,5 bilijuna dolara. Znači da ako deficit SAD ove godine bude oko 1 bilion onda FED ima 500 milijardi za koje može smanjiti svoju bilancu i da nema nikakvih problema sa likvidnošću banaka ili njihovoga poslovanja. Tek kada obrnuti repo sa FED-om padne na 0 možemo govoriti o stvarnom početku restriktivne monetarne politike.


Iznos rezervi banaka kod FED-a je također pao što znači da se kreditna aktivnost povećala. Sada je samo važno da taj rast kredita ode na investicije, a to ćemo znati kada se objavi BDP za Q1. Brzina opticaja se također povećava što je uzrok inflacije. Naravno najbolja vijest jeste da M3 kontinuirano raste što ako dođe do pada inflacije samo znači da je ekonomija i više nego zdrava.


Najveći izazov u zadnja dva tjedna mi je bio kako razlikovati buku od stvarnoga trenda. Neke stvari kao pad obveznice i rast cijena nafte bi se dogodio bez obzira na rat u Ukrajini, ali je zbog rata amplituda pomaka postala veća. Kada pogledamo burze su pale i prije rata. Pad u EU je samo malo veći zbog panike. Kamatne stope su rasle i prije rata kao i nafta. Jedino što je enigma jeste cijena zlata. Zbog inflacije cijena zlata bi narasla sve dok centralne banke jasno ne kažu da se ide u borbu protiv inflacije. Sada kada je čak i ECB to rekao da se ide boriti protiv inflacije. Onda samo ostaje strah kao element cijene, a strah nije fundamentalna varijabla.


Sve što se sada događa se uvelike čini kao i ožujak 2020 godine. Katastrofa, katastrofične najave, oporavak.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Sklon sam hipotezi da je pritisak došao do kraja. Što znači da sada mora popustiti. Zato ću postaviti sljedeću hipotezu:


Hipoteza: panici je došao kraj.


Što znači da se vraćamo fundamentima. U tome slučaju moguće je napraviti dugoročne pozicije.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Ako prihvati gornju hipotezu onda pozicije postaju jasne same po sebi. Kratak obveznice, zlato, naftu dugačak dionice. Sada samo ostaje dizajnirati pozicije na najbolji mogući način.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.