Što nam govore tržišta XXXI

28.2.2022.Rat u Ukrajini je kreirao problem za analizu tržišta. Na jednoj strani su ekonomski fundamenti koju su posebno u SAD-u jaki. Na drugoj strani je ratni sukob za koji se ne zna kada će stati. Naravno cijena nafte i zlata su značajno narasle. Nafta ima fundamentalne temelje, zlato se promjenom monetarne politike nema tehničke temelje. Skočile su i žitarice. Indeksi su kolapsirali na dan invazije i onda narasali. Znači da uzrečica „kupuj kada je krv na ulicama “ je točna i danas.

Datum analize: 28/2/2022


TRENUTNO STANJE: Rat u Ukrajini je kreirao problem za analizu tržišta. Na jednoj strani su ekonomski fundamenti koju su posebno u SAD-u jaki. Na drugoj strani je ratni sukob za koji se ne zna kada će stati. Naravno cijena nafte i zlata su značajno narasle. Nafta ima fundamentalne temelje, zlato se promjenom monetarne politike nema tehničke temelje. Skočile su i žitarice. Indeksi su kolapsirali na dan invazije i onda narasali. Znači da uzrečica „kupuj kada je krv na ulicama “ je točna i danas.


Najteže od svih pitanja jeste: koliko od ovoga je stvarno, a koliko je buka i panika na tržištu? Promjena cijena nafte je sigurno opravdana. Promjena cijena Microsofta zbog rata u Ukrajni baš i nije.


Na tržištu postoje tri silnice koje stvaraju promjene:


  • • Rat u Ukrajini koji ima manji ekonomski utjecaj na SAD i EU, ali jako veliki na očekivanja i prema tome jeste izvor panike.
  • • Inflacija i rast kamatnih stopa koje imaju kako veliki fundamentalni utjecaj, ali zbog rata se nitko s njima trenutno ne bavi.
  • • Tehničko stanje tržišta. Na primjer A50 kineski indeks je već sedam mjeseci u kanalu i pad je od vrha u veljači 2021 30% dok kineska ekonomija raste. Znači radi se o indeksu koji je i tehnički i fundamentalno potkovan te spreman za rast. S druge strane unaprijedni P/E na S&P500 indeksu je pao sa 23 na 18,5, ali je još uvijek dosta visok. Znači radi se o indeksu koji je fundamentalno jak, ali tehnički još uvijek malo skup. Ove tri silnice također imaju i važne vremenske dimenzije.


  • • Ako ne eskalira rat u Ukrajini će brzo završiti, a ako eskalira onda nema granica mogućih problema. Znači da moram čekati da vidim koliko dugo će sukob trajati.
  • • Centralne banke se već bore protiv inflacije, osim ECB-a koji negira postojanje inflacije. Tako da u srednjem roku mora doći do stabilizacije ekonomskoga učinka rasta kamatne stope.
  • • Tržišta se uvijek tehnički i fundamentalno poravnaju prije ili kasnije. Znači da A50 ima značajan prostor za rast, a S&P će ili pasti i postati jeftiniji ili će stagnirati dok rast zarada ne spusti P/E omjer.


Donošenje odluka na temelju bilo koje od ove tri dimenzije u ovome trenutku nije dobro. Zato jednostavno treba čekati.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Bilo kakva analiza je nemoguća i vrlo vjerojatno besmislena. Trgovanje je prepuštano kaosu.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Na padu sam ušao u dugoročne pozicije velikih američkih banaka i nekih tehnoloških dionica. Obveznice koje imam su u redu dionice također. Sve ostalo je na čekanju. Ne želim kreirati bilo kakve strategije sve dok se situacija ne smiri.


Ima prilika koje se mogu iskoristiti, ali zašto gubiti živce. Sada je najvažnije ostati smiren.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.