Što nam govore tržišta XXVIII

17.1.2022.Korekcija se čini gotovom, iako sam jako oprezan. Magnituda pada me je iznenadila, ali sve to sada izgleda kao standardna korekcija.

Datum analize: 31/1/2022


TRENUTNO STANJE: Korekcija se čini gotovom, iako sam jako oprezan. Magnituda pada me je iznenadila, ali sve to sada izgleda kao standardna korekcija. Nakon pada 24/01/2022 i onda nagloga povrata se stvorila tehnička formacija koja obično znači kraj korekcije. To izgleda obično kao nagli pad na novo do sada neviđeno dno i onda povrat na neke razine. Za sada čekam povrat na neke razine što jasno, još jednom potvrđuje da „kupi kap“ kao investicijska strategija gotov. Dno kreirano na 24/01/2022 je izdržalo cijeli tjedan iako je bilo jako puno volatilnosti. VIX je napokon eksplodirao i sada se donekle smirio ispod 30.


Ne kažem da je kraj. Sve je moguće, mali rast i onda novo dno ili jednostavno stagnacija, ali šira hipoteza o tržištu u rasponu je sada jasno potvrđena. To je odlično. Jedina stvar bolja za trgovanje od stabilnoga rasta jeste širok kanal. Sada znamo vrhove i okvirno znamo dno. Znači da sada smo treba tehnički gledati rast i prodati kada se dođe do određene tehničke razine i VIX padne. Ako je ovo točno onda će godine biti odlična.


Obveznice su pale, razlika između 10-ogidšnje Talijanske i Njemačke obveznice je u jednom trenutku bila 150 baznih bodova. Moguće je da je dio te razlike zbog izbora za predsjednika u Italiji, ali sada kada je to gotovo onda treba vidjeti što će se dogoditi. Ako nakon odskoka zbog izbora cijena nastavi padati imamo ozbiljan problem. Posebno kada se uzme u obzir činjenica da ovaj tjedan izlazi inflacija u EU.


Moja pozicija o inflaciji u EU i općenito stanju je jednostavna. Ako inflacija značajno ne padne u podatcima koji će izaći ovaj i sljedeći mjesec EU će imati ozbiljan problem. Ali nema smisla analizirati moguća stanja sve dok podatci ne izađu.


FED je napravio ono što su stalno govorili da će napraviti. Voditi će monetarnu politiku sukladno podatcima. Rekli su da će završiti kupnju obveznica do 3 mjeseca kao što sam i očekivao i da nakon toga slijedi dizanje kamatnih stopa. Nakon toga (prema sadašnjim najavama) ide i smanjenje bilance FED-a. Znači sve po planu.


Očekivanja tržišta o FED-u su pogrešna. Tržište se ponaša sluđeno jer mnogi najavljuju da će FED dići kamatnu stopu 6 puta ove godine. Štoviše, analitičari licitiraju tko će reći da će FED dići kamatnu stopu više puta. To znači da su u krivu o broju koliko će puta kamatna stopa biti podignuta. Pogledajmo prirodu inflacije koja se sastoji od tri elementa:


  • • Strana potražnje. Ovo je koliko sudionici u ekonomiji kupuju. Rast kamatne stope smanjuje agregatnu potražnju i prema tome pritisak na cijene pada.
  • • Strana ponude. Ovdje centralna banka ima samo indirektan učinak, smanjenjem agregatne potražnje dolazi i do toga da proizvođači počnu preispitivati svoju politiku cijena. Naravno utjecaj centralne banke na fundamentalan rast cijena je minimalan, ali može utjecati na špekulativni rast cijena.
  • • Očekivanja: ovdje je FED od sada napravio najviše. Rekao je da okreće monetarnu politiku iz ekspanzivne u neutralnu i napravio prvi od 3 koraka: rekao je do dana će ukinuti kupnju obveznica. Nakon toga ide dizanje kamatnih stopa i naravno smanjenje bilance. Sada se promjena očekivanja treba materijalizirati u smanjenju inflacije.


Znači FED radi školsku borbu protiv inflacije. Ništa čudno. ECB je najavio smanjuje kupnje obveznica do kraja godine, ali to se ne može shvatiti ozbiljno kao borba protiv inflacije.


Ovo je okvir inflacije i zato FED nema razloga dizati kamatnu stopu 6 puta. Prvo mora vidjeti kako će se ponašati očekivanja, kako će izlaziti podatci, a tek onda agresivno djelovati. Znači da ćemo imati jedno dizanje kamatne stope u ožujku, smanjenje bilance u lipnju i onda će se dalje odluke donositi prema podatcima. Ako ekonomija bude jaka dizati će se kamatna stopa da se normalizira monetarna politike, a ne da se borit protiv inflacije.


Jedini scenarij u kojemu će FED dići kamatnu stopu preko 1,5% ove godine jeste da inflacija ostane iznad 5% i da inflatorna očekivanja ne padnu. Tada, ali ne prije lipnja možemo očekivati dizanje kamatnih stopa i za 0,5% na pojedinom sastanaku FOMC-a.


Važno je razlikovati da FED sada ima dvije akcije. Prva je normalizacija kamatne stope, a druga je agresivna borba protiv inflacije. FED se nada da do ovoga drugoga neće doći, ali ako dođe FED će to jasno reći. Tako da nema smisla licitirati sa dizanjem kamatne stope i natjecati da tko će lupiti veću glupost jer se FED ponaša na jasan i jasno definiran način. Što će se dogoditi treba vidjeti. Ovaj tjedan je nastavak rezultata poduzeća koji su do sada bilo dobri. Nema razloga da od sada budu loši.


Pitanje ostaje stanje u Ukrajni, ali nekako mi se čini da je iza toga nešto puno dublje od same Ukrajne. Zato ću napraviti jedinu stvar koju mogu: konzultirati ću se sa pametnijima od sebe.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Kako je rekao poznati diplomat i mirotvorac Sheev Palpatine: stvari se odvijaju kako sam predvidio. Posebno sa globalnim monetarnim politikama. Tržište je našlo dno nakon značajne korekcije i sada je samo pitanje da li će ga držati. Nafta raste. FED se ponaša kao što sam opisao.

Imam nekoliko investicijskih hipoteza:


Hipoteza: inflacija u EU se neće smiriti.


Iz gornje hipoteze se može kreirati investicijska strategija koja se svodi na prodaju obveznica i na izbjegavanja trgovanja EU indeksima. DAX je već godinu dana u rasponu od samo nekoliko postotaka tako je u kategoriji za tradere početnike, a ne za ozbiljno pozicioniranje.


Hipoteza: FED će uspjeti u borbi protiv inflacije.


Prvi rezultati ove borbe bi se trebali vidjeti će u podatcima za veljaču koji izlaze u ožujku. To će donijeti stabilnosti obveznicama i podržati indekse. Moguće je da imamo ponavljanje 2018, iako sam više spreman na 2014-2016.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Iskoristio sam korekciju za jako puno trgovanja. Kupio sam Google i Netflix. Kupio sam call opcije na Apple, Microsoft i Facebook. Sve u svemu to se pokazalo odličnim potezom.


Uzeo sam dobio na dionicama vezanim za metale i sada ću kupiti banke.


Pozicije u obveznicama su jako dobre. Znanje iz monetarne politike mi je pomoglo da točno predvidim ponašanje turske centralne banke. Iako sam malo pre rano ušao u poziciju o turskim obveznicama ta pozicije je sada na 0. Ostale obveznice su u redu.


Kupio sam Hang Seng i A50 futures ugovore koje planiram držati dok indeksi ne narastu minimalno 20%.


Propustio sam soju, naftu i zlato, ali ne mogu imati sve. Ponovo ću prodati talijanske obveznice ako odskoče nakon izbora.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.