Što nam govore tržišta XXVIII

17.1.2022.Uvijek me je fasciniralo kako tržište može rasti mjesecima i onda sve izgubiti za tjedan dana. NASAQ je imao prvu pravu korekciju od početka 2021 godine kada je također pao za 1600 bodova što je tada bilo oko 12%. S&P indeks i Dow Jones se drže. Nije teško zaključiti što se dogodilo. Zbog očekivanoga rasta kamatnih stopa FATMAN je pao i povukao sve sa sobom.

Datum analize: 17/1/2022


TRENUTNO STANJE: Uvijek me je fasciniralo kako tržište može rasti mjesecima i onda sve izgubiti za tjedan dana. NASAQ je imao prvu pravu korekciju od početka 2021 godine kada je također pao za 1600 bodova što je tada bilo oko 12%. S&P indeks i Dow Jones se drže. Nije teško zaključiti što se dogodilo. Zbog očekivanoga rasta kamatnih stopa FATMAN je pao i povukao sve sa sobom. Kako je FATMAN 50% NASDAQ 100 indeksa onda je naravno NASDAQ naviše pao, ali moraju pasti i ostali. S druge strane dionice koje predstavljaju realnu ekonomiju su prosperirale. Zato je najmanji pad bio Dow Jonesa.


Jasno je da većina sudionika na tržištu trguje preko naslova u novinama. Interesantno je da FATMAN ima izrazito otporno poslovanje na inflaciju i rast kamatnih stopa. Na primjer Facebook nema dugoročnoga duga, a novac i kratkoročne investicije su mu duplo veći od ukupnoga duga. Isto vrijedi i za Gooogle. Unutar FATMAN-a jedino proizvodno poduzeće je Tesla koje je također visoko likvidno. Znači rast kamatnih stopa nema utjecaja na FATMAN. Što se tiče inflacije sva ta poduzeća imaju cjenovnu moć i rastom cijena mogu i više nego nadoknaditi bilo kakav rast troškova. Prema tome FATMAN bi trebao biti tip dionica gdje će se investitori skloniti od inflacije. Ali dobra bilanca nikada nije bila jedini razlog da dionica rastu.


Dolar je jako oslabio, probio je prema gore kanal u kojemu je bio s eurom mjesecima. Već duže vrijeme moje makro ekonomske analize mi ne pomažu u trgovanju s valutama. Shvatio sam da je većina promjena u odnosu dollar euro uzrokovana relativnim odnosnom u realnoj kamatnoj stopi, a ne nominalnoj kamatnoj stopi. To znači da je realna kamatna stopa u SAD-u -6,5%, a u EU -6% i zato je Euro ojačao. Zato ću jednostavno napustiti trgovanje valutama dok se fokus tržišta ne vrati na makro ekonomske odnose.


Općenito gledano zadnja dva tjedna kamatne stope su rasle. FED to dozvoljava jer je napravio koordinaciju sa ministarstvom financija jer je stanje računa ministarstva financija kod FED-a na dan 12/1/2022 bilo 489 milijardi dolara.


ECB se očajnički bori držati kamatne stope pod kontrolom, ali ne uspijeva. Na primjer na talijanskim obveznicama su imali intervenciju 10, 12 i 13 siječnja i jedva su uspjeli zadržati cijenu obveznica na istoj razini.


Ako inflacija u sljedeća dva mjeseca ne padne stanje bi se moglo dramatično pogoršati. ECB je definitivno postao zadnji tržišni kupac državnih obveznica (osim onih koji moraju kupiti). Stanju nije pomogao niti novi guverner Bundesbanka koji je u prvom javnom nastupu rekao da je inflacija problem.


Christina Legarde i Philip Lane su kao zadnji borci za dogmu. Svi vide inflaciju, svi se bore protiv inflacije jedino oni tvrde da inflacija ne postoji. To znači samo dva scenarija. Ili će inflacija pasti i njih dvoje će biti najveći heroji ili inflacija neće pasti i promjena njihovih stavova će u potpunosti destabilizirati tržišta. Već sam napisao i toga se držim: ECB igra previše riskantnu igru. Kao netko tko je u portfelju znao imati polugu 30:1 kažem da to što ECB je radi pre rizično.


Dvije stvari su mi trenutno u fokusu:


  • • Što će biti s inflacijom? Za sada inflacija je na visokoj razini, ali smjer je stvarno teško odrediti. Nafta je opet na 85$, robe rastu i pitanje je koliko je rast cijena energenata ugrađen u inflaciju. To je stvarno teško reći i jednostavno se moraju vidjeti podatci.
  • • Tko će biti predsjednik Italije? Meni je ovo ključna informacija. Ako Mario Draghi postane predsjednik to znači da bježi sa mjesta premijera Italije jer očekuje samo probleme. Ako ostane onda je to signal da je Italija ekonomski jaka. Barem je on tako vidi.


U korekciji koja se događa jedna stvar je posebno indikativna, VIX indeks se ponaša kao da se ništa ne događa. NASDAQ je pao za 10%, a VIX nije otišao iznad 25. To jasno govori da se mentalitet ukupnoga tržišta promijenio. Svi jednostavno prihvaćaju da nema velikoga rasta indeksa i da mora doći do stabilizacije. To potvrđuje moju hipotezu da će tržišta biti u kanalu. Naravno pod pretpostavkom da se ne dogodi nešto što bi značajno promijenilo odnose.


Ovaj tjedan su krenuli rezultati i banke po običaju imaju odlične rezultate, ali cijena nije reagirala pozitivno. JP Morgan je imao objavu i kolapsirao. Sve u svemu ako se po jutru dan poznaje biti će interesantna godina.


Kineske burze su narasle. Uhvatio sam dio rasta Hang Saenga ali sam rast mi se sviđa zbog toga što to potvrđuje moju hipotezu da će ove godine kineske burze rasti. Ipak partija mora dati narodu malo nakon prošle godine koja je bila stvarno teška.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Kako nisam bio uključen u tržišta par dana kristalna kugla mi je malo zamagljena. Načelno sam optimističan prema tržištu. Došlo je do konsolidacije. Tržište izgleda kao da je našlo dno i sljedeća dva tjedna kada su zarade bi moglo rasti. Znači ovaj tjedan može pasti kako bi se konsolidiralo ili narasti u očekivanju dobrih rezultata u sljedećim tjednima. Ne vidim jasan smjer niti mogu u potpunosti procijeniti stanje na tržištu. Zato jednostavno planiram čekati.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Likvidirao sam većinu pozicije u futures ugovorima i ostale su mi samo dionice o obveznice s kojima sam zadovoljan.


Dio pada u obveznicama sam propustio tako da ne planiram nakon pada od 5 bodova hvatati 1. Možda griješim, ali trenutno mi se čini da je bolje čekati nego bilo što raditi.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.