Što nam govore tržišta XXVII

3.1.2022.Počela je nova godina i tržišta su mirna. S&P stoji na mjestu već par dana. Mislio sam da će se rast pred kraj godine nastaviti cijeli tjedan do kraja godine, ali nije. Malo me čudi da nitko nije pretjerano reagirao na centralne banke koje su sada jasno krenule u borbu protiv inflacije.

Datum analize: 3/1/2022


TRENUTNO STANJE: Počela je nova godina i tržišta su mirna. S&P stoji na mjestu već par dana. Mislio sam da će se rast pred kraj godine nastaviti cijeli tjedan do kraja godine, ali nije. Malo me čudi da nitko nije pretjerano reagirao na centralne banke koje su sada jasno krenule u borbu protiv inflacije.


Ove godine najviše me zanimaju indeksi. Stope rasta zarada će se vratiti u normalu (vjerojatno će biti iznad 10%), ali rast kamatnih stopa će učiti unaprijedni P/E teško održiv na ovim razinama. Činjenica da je stopa prinosa na dvogodišnju obveznicu na 0,7% govori da će doći do paralelnoga pomicanja krivulje prinose prema gore.


Kamatne stope su počele rasti. To je bilo za očekivati. Također me zanima što će napraviti ECB sada kada su svima dali jasno do znanja da su jedini kupac za talijanske obveznice. ECB je počeo provoditi svoju novu strategiju, a to je zamjena obveznica koje su istekle. Na primjer obveznice koje isteknu „dobrih“ zemalja kao Njemačke, Slovačke, Nizozemske mogu zamijeniti obveznicama „loših“ država kao Italija. Ta ECB-ova strategija je najgora strategija bilo koje moderne centralne banke od kada je FED 1973 odlučio da treba spustiti kamatnu stopu. ECB se stvarno ne može drugačije okarakterizirati nego kao da ih vode Percy i Baldrick.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Imam nekoliko predviđanja za ovu godinu:


  • • Indeksi u SAD-u će biti izrazito volatilni
  • • Kineski indeksi će ostvariti najbolje povrate.
  • • Kamatna stopa na dvogodišnju obveznicu u SAD-u će otići na 2%
  • • Nafta će otići na 100$
  • • Inflacija neće stati u EU, ali hoće u SAD-u.
  • • ECB će izgubiti kontrolu na kamatnom stopom Italije.


Iz ovoga se mogu napraviti odlične strategije za trgovanje. Ali za sada nisam spreman za to.


TAKTIKE I STRATEGIJE:


Imam gripu i upalu sinusa. Tako da od trgovanja nema ništa. Samo držim dugoročne pozicije u dionicama i obveznicama. Posebno sam sretan zbog turske obveznice. Tako su se događaji odvili upravo onako kako sam predvidio. Oduvijek sam tvrdio da je trgovanje obveznicama gospodski posao.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.