Što nam govore tržišta XXVI

20.12.2021.Božić je došao ranije. FED je povećao smanjenje kupnje obveznica na 30 milijardi dolara mjesečno i najavio tri dizanja kamatne stope sljedeće godine. Centralna banka Engleske je digla kamatnu stopu, a ECB je rekao da će do kraja 2022 kupovati samo 10 milijardi eura obveznica mjesečno. Kineska centralna banka je spustila stopu obvezne rezerve.

Datum analize: 20/12/2021


TRENUTNO STANJE: Božić je došao ranije. FED je povećao smanjenje kupnje obveznica na 30 milijardi dolara mjesečno i najavio tri dizanja kamatne stope sljedeće godine. Centralna banka Engleske je digla kamatnu stopu, a ECB je rekao da će do kraja 2022 kupovati samo 10 milijardi eura obveznica mjesečno. Kineska centralna banka je spustila stopu obvezne rezerve.


Znao sam da će se FED okrenuti onog trenutka kada Powell bude ponovo nominiran. Što je važnije, sada je došlo do značajnoga razdvajanja monetarnih politika između EU i SAD-a. Ako se monetarne politike brzo ne ujednače EU neće moći izdržati razdvajanje kamatnih stopa. Nakon objave ECB-a obveznice su potonule i onda su se vratile samo nakon masivne intervencije ECB-a. Postalo je jasno da ECB ratuje protiv tržišta.


Pročitao sam izjavu ECB-a koja je objavljena. Kao profesor monetarne politike izjava je korektna i održava jasno provođenje monetarne politike. Ciljevi monetarne politike i akcije centralne banke su jasno opisani. Kao trader obveznicama nikada nisam vidio veći očaj kod centralne banke. Izjava odiše nemoći i panikom. Intervencije ECB-a na tržištu su jedina stvar koja drži EU stabilnom. Sada je samo pitanje da li će se tržište okrenuti protiv ECB-a ili će im dati šanse da možda inflacije padne.


Inflacija nastavlja rasti. Prema mojim modelima moguća je inflacija u Njemačkoj od 8%, ali do toga dođe pritisak na ECB će postati jako velik, ali je onda pitanje koja će biti reakcija? Za to mi jednostavno ostaje pratiti situaciju.


Makro ekonomski mi se ne sviđa što EU ekonomija počinje usporavati. Rastuća inflacija sa ekonomskim usporavanjem će dovesti do razdavanja kamatnih stopa i onda do stagflacijskoga ekvilibrija u EU. Ako su toga svjesni, provoditelji ekonomskih politika nisu previše zabrinuti tim scenarijem.


Možda je najkorisnije pogledati globalni trokut i njihovo makro ekonomsko trenutno stanje:


  • • SAD: visoko vrednovanje indeksa, niska kamatna stopa i zaokret u monetarnoj politici kao odgovor na rastuću inflaciju.
  • • Kina: u potpunosti ispuhana burza, postignuti dugoročni ekonomski ciljevi bazirani na društvenim potrebama, spuštanje obvezne rezerve banaka je jasan signal da ekonomija može nastaviti rasti. Kina se danas čini kao najbolje mjesto za dugoročno ulaganje, posebno sljedeće godine. Iako je PPI narastao CPI je jako nizak i pod kontrolom.
  • • EU: različito stanje burzi, ovisno o državama, usporavajuće ekonomije, rastuća inflacije i monetarna politika koja se nada da će stvari biti u redu.


Samo iz ove kratke analize je jasno koji je odnos stanja i kako će se stvari odvijati u sljedećem razdoblju.


Kretanje indeksa prošli tjedana je samo pokazalo paradoks u kojemu se nalazimo. FATMAN je toliko velik da ne može doći do korekcije indeksa ako te dionice ne padnu, a one ne mogu pasti jer svi gledaju da pobjegnu u njih kada dođe do nekoga problema. Upravo zato sam analizirao sektorsku sliku S&P indeksa i dobio sam drugačiju sliku. Iako mi ta slika nije dala pretjerano jasnu makro ekonomsku sliku dala mi je odličnu mikro ekonomsku sliku što raditi.


Naslovi i kamatnim stopama i kako je rast kamatnih stopa loš za FATMAN su potpuno besmisleni. Samo treba pogledati bilance tih poduzeća i vidjeti da je rast kamatnih stopa beznačajan za njihovo poslovanje. Također osim Tesle sva ostala poduzeća imaju cjenovnu moć što po definiciji znači da im inflatorno okruženje odgovara savršeno.


Jedino što me zabrinjava jeste slabljenje dolara i stabilnost eura. Nisam još u potpunosti siguran zašto nema nagle devalvacije eura. Jasne su mi tržišne okolnosti, ali mi to nije zadovoljavajuće objašnjenje.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Predviđanje da je tržište u rasponu (posebno Dow Jones i DAX) i nije neko predviđanje nego je više čitanje kretanja cijena. Zbog promjene monetarnih politika tržište ne može gore, ali isto tako zbog jakih ekonomija ne može niti dolje. Znači raspon. Osim toga sada je kraj godine tako da ne treba očekivati neke posebne poremećaje, ali se isto tako treba sjetiti i 2018.


Za dnevno trgovanje mi ne treba makro ekonomska hipoteza, zato ću jednostavno izbjegavati dugoročne pozicije u volatilnoj imovini.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Trgovanje mi je bilo odlično. Iako sam napravio nekoliko grešaka zadovoljan sam sa sobom. Prebacio sam se na dnevno trgovanje. Problem s tim načinom trgovanja jeste što nije moj prirodni milje, fizički me umara. Kao rezultat toga nisam uhvatio rast nakon objave FED-a ali sam uhvatio pad dan kasnije. U petak sam likvidirao sve kratkoročne pozicije.


Dalje ću nastaviti trgovati kako mi bude diktirao tržište.


Odlučio sam se vratiti makro ekonomiji. Kao pravilo kada je velika volatilnost i kada počnem puno trgovati onda je uvijek potrebno vratiti se makro ekonomiji za kreiranje pozicija. Sada je vrijeme za zauzimanje dugoročnih pozicija, ali treba biti jako oprezan. Počeo sam kupovati dionice koje se bave realnom ekonomijom i to ću nastaviti. Analiziram i neke dugoročne opcijske strategije. Također sam odlučio povećati izloženost u obveznicama. Našao sam predivne Turske i Nigerijske države obveznice. Takvih prilika će biti jako puno sljedećih nekoliko mjeseci.


Kratak sam zlato, ali imam usku stop naredbu.


Još uvijek sam kratak 30-ogodišnju SAD obveznicu i 10-ogodišnju talijansku i njemačku obveznicu. Ove pozicije su me počele smetati. Fundamentalno sam u pravu, ali pozicija nema smeta tako da mi jednostavno troši kapitala, a tko zna kada će biti realizirana.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.