Što nam govore tržišta XXV

612.2021.Prošli tjedan je bio izrazito volatilan. Definitivno je došlo do korekcije na svim tržištima. Iako se u četvrtak činilo da je korekcija gotova u petak je ponovo tržište palo.

Datum analize: 06/12/2021


TRENUTNO STANJE: Prošli tjedan je bio izrazito volatilan. Definitivno je došlo do korekcije na svim tržištima. Iako se u četvrtak činilo da je korekcija gotova u petak je ponovo tržište palo.


VIX cash je bio iznad 30 i 2 boda iznad prvoga futures ugovora što je jasan znak potpunoga nereda na tržištu.


U prijašnjim analizama sam rekao ću koristiti zlato kao barometar za burzu, ali se pokazalo da je nafta puno prikladnija. Korelacija nafte i S&P indeksa je zadnja dva tjedna izrazito visoka. Nema pada burze bez pada nafte niti rasta burze bez rasta cijene nafte.


Na tržištu je došlo do logične panike. Nakon godinu i pol dana rasta i potvrde „buy the dip“ strategije svaki puta kada bi tržište malo palo, sada smo svjedoci da rast tržišta nije garantiran. To je naravno uplašilo mnoge.


Guverner Powell je napravio upravo ono što sam očekivao. Čim je potvrđeno da dobiva još jedan mandat odmah je postao agresivniji. Rekao je da inflacija nije tranzitorna i da će FED povećati smanjenje kupnje obveznica. Znači da je za očekivati da će na sljedećem sastanku FOMC povećati smanjenje sa trenutnih 15 na 30 milijardi i onda prestati kupovati obveznice u Q1 2022. Zatim odmah u Q2 će uslijediti smanjenje bilance koje neće ili brže od 50 milijardi mjesečno. Vjerojatno 20- 30 i onda u lipnju ili srpnju prvo dizanje kamatne stope.


Ovaj plan i program kretanja monetarne politike nije toliko interesantan za SAD, ali je jako interesantan za EU. Kada prestaje kupnja obveznica u SAD-u monetarna politika EU će postati neodrživa. To je tržište već pokazalo. Iako su obveznice otišle gore prošli tjedan, razlika između kamatnih stopa na 10-ogidšnju talijansku i njemačku obveznicu se povećala.


Kineski indeksi i Hang Seng su na višegodišnjem dnu. Moram reći da sam impresioniran što je Kina uspjela napraviti. Također me ražalostilo da SAD nije shvatio što se događa. Plan Kineza je sada jasan:


  • • Ispuhati burzu
  • • Pustit SAD da napušu svoju
  • • Povući svoje dionice iz SAD-a
  • • Postati iznimno privlačna investicija za strane investitore (pogledajte samo cijeli Alibabe)
  • • Investitori koji žele ulagati u Kineske dionice će to moći napraviti samo u Kini.
  • • Kada svi budu skupi Kina će biti jeftina što će dovesti do ogromnoga priljeve kapitala u Kinu.


Kina se priprema za masovan ulaz kapitala što će im omogućiti da se pozicioniraju kao globalno financijsko sjedišne broj 2. iza SAD-a, ali ispred EU. Ne mogu shvatiti kako SAD ne vidi da je skidanje kineskih dionica sa burza u SAD-u upravo ono što Kina želi. Naravno nitko u EU se s takvim stvarima ne bavi.


Ovo su stvari koje vidim i koje smatram relevantnima:


  • • Jak dolara je znak rasta burze. Do sada je bilo obrnuto, jak dolar bi označavao velike poremećaje na tržištima.
  • • Stanje inflacije, odnosno da inflacija nije tranzitorna još nije došlo do tržišta obveznica. Krivulja prinosa izgleda kao da je ekonomija pred slomom, a ne kao da je ekonomija u značajnoj ekspanziji.
  • • VIX iznad 30 jasno pokazuje da su svi uspaničeni, ali fundamentalnih razloga za paniku nema. Ekonomija raste, normalizacija monetarne politike samo može pomoći ekonomiji i spriječiti kreiranje balona.


Kada je na tržištu panika najvažnije je ostati normalan i ne podlijegati kratkoročnim volatilnostima. Najvažnije je znati da visoka volatilnost ne znači nužno i smjer. Činjenica jeste da je unaprijedni P/E bio veći od 22, ali i da je sada ispod 20, a dobri rezultati za Q4 tek dolaze.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Hipoteza da je u rujnu došlo do fundamentalne promjene na tržištu se pokazala točnom. Tržište je našlo vrh. Izgleda (ali to je samo danas, sutra će možda biti krivo) da je tržište našlo i dno. Tehnički za S&P 500 i NASTAQ to su vrhovi iz rujna. „Old highs new lows“ je jedno od najstabilnijih faktora u tehničkoj analizi tako da sam trenutno voljan pretpostaviti da je tržište našlo dno.


Sve dok se VIX cash ne spusti ispod futuresa situacija je iznimno nestabilna.


Na temelju ovoga mogu trgovati, ali još nije vrijeme za postavljanje bilo kakvih hipoteza.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Značajno sam reducirao pozicije. Iako mi se trenutno čini da je korekcija gotova i da su indeksi dobra prilika za kupnju.


Trenutno mi DAX, CAC i Dow Jones izgledaju kao prilika za kupnju. Također ću gledati da prodam 30-ogidšnju USD obveznicu i 10-ogidšnje talijanske i njemačke obveznice.


Ne bih zauzimao dugoročne pozicije u indeksima, ali smatram da rast od 2%-5% od razina petka 3/125/2021 nije nemoguć ovaj tjedan. Nakon toga treba čekati sastanak FOCM-a što će biti jako interesantno.


Kratak sam Euro.Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.