Što nam govore tržišta XXIII

29.11.2021.Vratila se korona. Iako su inicijalni izvještaji govorili da se novi soj jako zarazan, sada se govori da novi soj ima blaže simptome. Po standardnom pravilu ne čitam novine da bih se informirao nego da saznam čega se drugi boje.

Datum analize: 29/11/2021


TRENUTNO STANJE: Vratila se korona. Iako su inicijalni izvještaji govorili da se novi soj jako zarazan, sada se govori da novi soj ima blaže simptome. Po standardnom pravilu ne čitam novine da bih se informirao nego da saznam čega se drugi boje.


Tržišta su jako pala. Osobno mislim da je korona samo izlika za korekciju. Pad je bio značajan i nastojalo se kopirati stanje iz ožujka prošle godine kada je nafta pala (u petak je pala 10$). Kao da su svi jednostavno rekli idemo opet.


Samo postoji nekoliko velikih razlika između tada i sada: državni dug, inflacija u vrijednosti indeksa. Ovaj puta države su previše zadužene, inflacija je pre visoka i ekonomija je previše ovisna o nastavku poslovanja da bi se moglo napraviti sve isto kao i prošle godine. Osim toga indeksu su sada na puno višoj i fundamentalno slabijoj razini. Prema tome očekivati da će FED najaviti veliki stimulans i onda da će burza poletjeti ovaj puta stvarno nije realno.


Mislim da će tržište reagirati značajno drugačije. Prvo ćemo početkom tjedna imati odskok (možda samo u ponedjeljak) a onda ćemo imati nastavak pada. Pri tome obveznice također mogu jako pasti. U EU zbog inflacije. U SAD-u zbog limita duga koji je ponovo na tapeti, ali se nitko s njime ne bavi.


Ovo sada je stanje u kojemu sam zahvalan da upravljam svojim novcem i da mogu likvidirati sve pozicije. Visoka volatilnost nije u potpunosti moje prirodno stanje. Iako nemam ništa protiv kaosa znam svoje limite kod trgovanja.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: VIX cash je iznad VIX futures ugovora. To je mora razina kaosa koju ne mogu preći i koje se bojim. Tako da sam sada u fazi velikoga opreza.


Ekonomska analiza mi kaže da cijena obveznica mora zbog straha skočiti, ali da onda mora na temelju fundamenata pasti. Tako da ću pogledati obveznice. Indeksi su u stanju ludila tako da ne mogu kreirati predviđanje. Velika volatilnost je uzrokovati velike skokove indeksa, ali bez pravoga smjera. Biti će onih koji će se nadati novim vrhovima i onih koji će se nadati zazivanom krahu. Ja nastojim trgovati bez sentimenata.


Ako pogledam unaprijed mogu samo se držati spomenutoga mišljenja da je korona povod za korekciju, a ne uzrok promjena, ali dok se stvari ne raščiste i VIX cash ne vrati ispod VIX futuresa biti ću jako oprezan sa svakom pozicijom.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Prošli tjedna sam imao sreće. U petak sam ušao kratak indekse i kratak obveznice. Likvidirao sam obveznice odmah ujutro i ostavio indekse za dobit. Na kraju dana u petak sam likvidirao sve pozicije u državnim obveznicama i indeksima.


Značajno sam smanjio pozicije i eliminirao polugu u portfelju. Dok se stvari ne raščiste ništa ne radim.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene i lako promjenjive. Opisane koje autor ima u svom portfelju se odnose na pojedini instrument. Autor izloženost može napraviti preko stvarnoga ili derivatskoga instrumenta. Metodologija analize se temelji na tehničkoj, fundamentalno i analizi sentimenta tržišta. Analize su proizvod samoga autora i temelje se isključivo na javno dostupnim podatcima. Analize trećih strana su eksplicitno citirane ako se spominju u tekstu. Konstrukcija teksta koristi osnove znanstvene metode kako ih je definirao Karl Popper.