Što nam govore tržišta XIV

5.7.2021.Standardno prije praznika tržišta u SAD-u su otišla gore. Nezaposlenost je izašla bolje od očekivanja i burza je reagirala pozitivno. Ovakva reakcija je dovela u pitanje moju hipotezu da će burza reagirati loše na dobre ekonomske vijesti.

Datum analize: 5/07/2021


TRENUTNO STANJE: Standardno prije praznika tržišta u SAD-u su otišla gore. Nezaposlenost je izašla bolje od očekivanja i burza je reagirala pozitivno. Ovakva reakcija je dovela u pitanje moju hipotezu da će burza reagirati loše na dobre ekonomske vijesti.


Nafta je probila 75$, a ostala dobra su jako volatilna.


U srpnju također kreću i objave rezultata poduzeća. Sljedeći tjedan kreću banke koje uvijek prve objavljuju rezultate i uvelike udare ton kretanja burze. Kombinirajući pozicije u opcijama o očekivanja o padu cijena obveznica kreirao sam dugačke pozicije u bankama.


Također važni događaji sljedeće dva tjedna su aukcije obveznica i podatci o inflaciji koji će sigurno imati veliki utjecaj na kretanje dionica. Račun ministarstva financija kod FED-a je spušten tako da će se deficit SAD od sada morati financirati samo izdavanjem novih obveznica, a ne proračunskim zalihama.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Radne hipoteze koje imam još uvijek koristim u tome kako bi kreirao svoje pozicije. Odlučio sam napraviti kalendarske spredove na opcije na banke (kupiti dugoročniju opciju i prodati kratkoročniju). Stanje na tržištu sve više počinje izgledati kao balon. Burza raste svaki dan, svi su optimistični, a analitičari samo dižu očekivanja. To znači da kod objave rezultata poduzeća moraju imati rezultate bolje od očekivanja, ali isto tako moraju opravdati i buduća očekivanja. To je jako teško, ali nije nemoguće. Samo treba pogledati rezultate Microna koji je imao odlične rezultate, ali nije ispunio buduća očekivanja i cijena je značajno pala.


Upravo zato predviđam da bi ovaj mjesec nakon objave rezultata ponašanje tržišta će biti „kupi glasinu i prodaj činjenicu“.


Sljedeća dva tjedna imaju jako puno objava veznih za cijene obveznica tako da će mi to biti glavni parametar koji ću pratiti.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Kreirao sam kalendarske spredove u opcijama na velike američke banke. Kratkoročnije opcije ističu u petak, a onda ću sljedeći tjedan čekati rezultate.


Istopiran sam iz talijanskih obveznica. Ušao sam u put opcije na zlato u euro. Izašao sam iz opcija na naftu.


Kratak sam futures ugovore na obveznice i S&P.


Sve ostale pozicije još uvijek držim i nemam namjeru raditi bilo kakve izmjene osim ako tržište ne krene protiv mene.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.