Što nam govore tržišta XII

7.6.2021.Na tržištima nije bilo značajnijih pomaka. S&P i obveznice su u rasponu. Jedino je DAX otišao gore. EU raste zbog očekivanja o otvaranju i kraju pandemije. Dobra su ponovo počela rasti. Kukuruz, soja, nafta su otišla gore i trenutno izgleda kao da je pad bio samo manja korekcija u većem trendu koji je prema gore. Problem sa dobrima je što imaju samo dva stanja: stabilnosti ili volatilnost. U prošlosti dobra su također imala velike oscilacije u cijenama, ali nikada nisu uspjela ostati na visokim razinama.

Datum analize: 7/06/2021


TRENUTNO STANJE: Na tržištima nije bilo značajnijih pomaka. S&P i obveznice su u rasponu. Jedino je DAX otišao gore. EU raste zbog očekivanja o otvaranju i kraju pandemije. Dobra su ponovo počela rasti. Kukuruz, soja, nafta su otišla gore i trenutno izgleda kao da je pad bio samo manja korekcija u većem trendu koji je prema gore. Problem sa dobrima je što imaju samo dva stanja: stabilnosti ili volatilnost. U prošlosti dobra su također imala velike oscilacije u cijenama, ali nikada nisu uspjela ostati na visokim razinama.


Izvješće o nezaposlenosti je bilo ispod očekivanja i tržište je otišlo gore. Ovaj podatak je definitivno potvrdio stanje koje vlada na tržištu, a to je: „loši podatci su dobri za dionice“. Ovakva reakcija tržište dionicama čini ranjivima jer rast nije temeljen na stvarnim podatcima nego na očekivanjima.


Podatci o inflaciji nastavljaju stizati i jasno je da se inflacija vratila, samo je ostalo vidjeti da li je tranzitorna ili ne. Moj stav je da nije toliko tranzitorna koliko nas FED nastoji uvjeriti. Također glavni ekonomist ECB-a Philip Lane je rekao da on „jednostavno ne vidi značajan inflaciju u EU sljedećih nekoliko godina“ znači da će EU imati značajnu inflaciju sljedećih nekoliko godina. Glavna karakteristika ljudi kao Philip Lane ili Claudio Borio jeste da su u krivu veliku većinu vremena. Sjećam se kada je glavni ekonomist BIS-a Claudio Borio u prosincu 2018. rekao da će tržišta nastaviti padati. Odmah sam zauzeo velike dugačke pozicije zbog jednostavnoga pravila: da Claudio Borio može i zna radio bih moj posao. Moje cijela investicijska pozicija u talijanskim obveznicama se temelji upravo na tome da ECB će napraviti sve krivo. Do sada me nisu iznevjerili.


REPO transakcije banaka sa FED-om su više od 500 milijardi dolara. Ovaj podatak me je samo još više uvjerio da su moje kratke pozicije u dionicama i obveznicama dobre. Nakon analize transakcijski ovaj podatak potvrđuje da se nalazimo na vrhu. Sada je samo pitanje da li je moja interpretacije značaja toga podatka točna. Iako nisam našao rupu u svojoj analizi na oprezu sam.


HIPOTEZE: Zadnjih nekoliko tjedana sve moje hipoteze se testiraju, ali nema nikakvih pomaka. S&P je u rasponu, EUR/USD je rasponu, obveznice su mjesecima stabilne.


Analize mi pokazuju da su mi pozicije dobre. Sve dok S&P agresivno ne probije vrhove nemam razloga mijenjati ništa.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Nisam značajnije mijenjao portfelj, osim što sam uzeo dobit u zlatu u zauzeo put spread. Nisam imao baš dobre trenutke ulaska i izlaska, ali sam zadovoljan sa ukupnom pozicijom.


Dobra su se okrenula i naglo narasla prema gore. Još uvijek imam opcije u kukuruzu i soji. Izašao sam iz pozicije u nafti s dobiti.


Pozicije u dionicama su u velikom plusu. Banke su narasla, a dio FAANG-a koji sam kratak mi također zarađuje novac.


Zauzeo sam kratku poziciju u talijanskim obveznicama nakon značajnoga rasta prošloga tjedna.


Sve ostale pozicije držim.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.