Što nam govore tržišta XI

24.5.2021.Dionička tržišta su izrazito volatilna, ali nepromijenjena. To je znak vrha. Gledajući indekse u SAD-u Russell 2000 i NASDAQ 100 su načelno nepromijenjeni ove godine dok su S&P 500 i Dow Jones narasli. Russell 2000 predstavlja mala i srednja poduzeća, nositelje ekonomske aktivnosti, zapošljavanja i oporavka.

Datum analize: 24/05/2021


TRENUTNO STANJE: Dionička tržišta su izrazito volatilna, ali nepromijenjena. To je znak vrha. Gledajući indekse u SAD-u Russell 2000 i NASDAQ 100 su načelno nepromijenjeni ove godine dok su S&P 500 i Dow Jones narasli. Russell 2000 predstavlja mala i srednja poduzeća, nositelje ekonomske aktivnosti, zapošljavanja i oporavka. Znači dionice koje u ekonomskoj ekspanziji imaju najveći rast ove godine ne rastu. NASDAQ 100 dominiraju velika tehnološka poduzeća koja padaju zbog teze da je rast kamatnih stopa loš za takva poduzeća, ali osnovna analiza pokazuje da to nije točno. Na primjer Microsoft ili Facebook u svojoj pasivi imaju jako malo kamatonosno osjetljivoga duga. Isto tako imaju jako veliku cjenovnu moć. Rast cijena u ekonomiji i povećanje cijena njihovih proizvoda će se takvim poduzećima direktno preliti u dobit. S druge strane rast kamatnih stopa će jako pogoditi Apple. Uopćene teze su jako opasne, posebno u ovakvim trenutcima. Dow Jones i S&P rastu zbog takozvane „value trgovine“, investitori kupuju dionice temeljene na vrijednosti. Pri tome ultimativna „value stock“ McDonalds ima negativan kapital i cijena dionice ovisi samo o tome da izdaju dug i kupuju vlastite dionice.


Pravo je vrijeme za oslanjanje sa samoga sebe i vlastite analize. Većina analitičara samo ponavlja fraze što je također jasno pokazuje stanje zbunjenosti, jer se svi nadaju da nije došlo do nikakve promjene iako podatci jasno pokazuju suprotno.


Koristeći metodološki okvir Georga Sorosa smatram da ulazimo u fazu kada je glazba stala, a svi plešu jer nemaju izbora ,da koristim njegov citat, on to naziva fazom sumraka. Fact set analiza za prošli tjedan kaže „Since the end of the first quarter (March 31), the price of the index has increased by 4.7%, while the forward 12-month EPS estimate has increased by 7.9%.“. Znači da rastu očekivanja samo radi rasta očekivanja. Realnost ne može pratiti takva očekivanja. Naravno problem je što tržište može narasti još 10% prije značajnije korekcije. Tako da je jako važno kako dizajnirati pozicije.


Postoji mogućnost da tržište ode gore, ali ne vidim što bi moglo gurnuti tržište gore osim nade. Ekonomski podatci ne mogu biti bolji i tržite funkcionira na način „loša vijest je dobra za dionice“ što je definicija balona.


Inflacija je izašla značajno iznad očekivanja. Napokon su podatci pokazali ono što se vidjelo na tržištu već mjesecima. Inflacija je jaka po cijelom svijetu i zato stav Fed-a o tome kako se radi o tranzitornoj pojavi jedinu mogu interpretirati kao obveza FED da financira dug države i da oteže da prestankom kupnje obveznica. FED počinje imati isti problem kao i ECB: počinje zadovoljavati političare. Dodatna potvrda moje analize jeste da najrizičnija tržišta su u potpunosti podivljala. Primarno ovdje govorim o SPAC tržištu i kripto valutama. Kripto valute mijenjaju vrijednost 20% dnevno. Bez obzira na karakteristike toga tržišta ili nečija mišljenja o tome što jesu ili nisu kripto valute smatram da takve promjene ne mogu biti dobre. Veliki problemi uvijek počinju na periferiji.


Ovaj i sljedeći tjedna također izlaze podatci važni za inflaciju. Tako da će biti interesantno vidjeti kako će tržišta reagirati. Posebno obveznice koje su se također umrtvile.


Dobra su jako narasla i onda jako pala. Došlo je do velike korekcije i nisam siguran da li su dobra našla dno.


Zlato je otišlo gore kao što sam i očekivao prema hipotezi prošli tjedan.


HIPOTEZE: Imam novu hipotezu:


Hipoteza: tržište je na vrhu.


Hipoteza je nastala iz činjenice da je tržište više od mjesec dana stabilno i bez trenda. Također podatci koji su izlazili kao što je inflacija su malo gurnuli tržište, ali ne značajno. Dobri rezultati zarada poduzeća također nisu uspjeli gurnuti tržište prema gore. To interpretiram kao da tržište održava nada da će monetarna politika biti kontinuirano ekspanzivna. Ipak podatci su malo drugačiji.


Sukladno hipotezi zauzeo sam kratke poziciji u S&P indeksu, a ako budem našao dobru tehničku strukturu prodati ću i druge indekse. Moram jako paziti kada ovo napraviti i ako dođe do proboja prema gore paziti da li se radi o pravom ili lažno proboju. Bolje mi je pogrešno izaći nego se naći na krivoj strani tržišta posebno ako dođe do značajnoga rasta indeksa.


Također imam i dugoročnu hipotezu:


Hipoteza: Ulazimo u ekvilibrij stagflacije.


Ovdje govorimo o prvom stadiju takve ekonomije. Cijene rastu, ako centralne banke budu morale dići kamatne stope to će se odraziti na financije država što je za EU posebno veliki problem.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Zlato je otišlo gore. Tako da su mi pozicije donijele značajnu dobit. Još uvijek imam jedan spread.


Također sam bio kratak S&P i uzeo sam dobit, kasnije sam ponovo zauzeo kratku poziciju.


Pozicije u dobrima (nafta, soja kukurz) mi trenutno gube novac, ali se radi o opcijskim pozicijama koje još mogu držati. Također sam na soji i kukuruzu likvidirao kratke pozicije iz spredova i sada samo imam dugačke call opcije.


Nisam dirao pozicije u obveznicama i kratku poziciju u Euru.


Izašao sam iz pozicije u kanadskom dolaru i talijanskim obveznicama. Nakon intervencije ovaj tjedan ponovo ću skratiti talijanske obveznice.


Vratio sam se u dionice. Kupio sam banke i prodao dio FAANG dionica koje smatram osjetljivima na kamatnu stopu.


Portfelji mi je izrazito volatilan, ali to je i za očekivati. Trenutno mi je poluga 1:20.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.