Što nam govore tržišta IX

26.4.2021.Nakon nekoliko tjedana mirovanja prošli tjedan došlo je do nekoliko značajnih promjena na tržištima. Dok se sve ostalo kretalo, začudo S&P 500 je bio stabilan. Dionice velikih banaka u SAD-u su imale odlične rezultate i nije bilo značajnih pomaka. To znači da je tržište u modu da „očekivanja o očekivanjima“ moraju biti jako dobra. Nakon dobrih rezultata za koje svi znaju da dolaze, poduzeća moraju podastrijeti očekivanja o budućem razdoblju i ta očekivanja moraju biti veća od očekivanja tržišnih analitičara. Znači da cijenu ne određuju fundamenti, ili očekivanja o buduće poslovanju nego odnosi očekivanja analitičara i samih poduzeća. Takvo stanje je jako opasno.

Datum analize: 26/04/2021


TRENUTNO STANJE: Nakon nekoliko tjedana mirovanja prošli tjedan došlo je do nekoliko značajnih promjena na tržištima. Dok se sve ostalo kretalo, začudo S&P 500 je bio stabilan.


Dionice velikih banaka u SAD-u su imale odlične rezultate i nije bilo značajnih pomaka. To znači da je tržište u modu da „očekivanja o očekivanjima“ moraju biti jako dobra. Nakon dobrih rezultata za koje svi znaju da dolaze, poduzeća moraju podastrijeti očekivanja o budućem razdoblju i ta očekivanja moraju biti veća od očekivanja tržišnih analitičara. Znači da cijenu ne određuju fundamenti, ili očekivanja o buduće poslovanju nego odnosi očekivanja analitičara i samih poduzeća. Takvo stanje je jako opasno.


Zadnjih mjesec dana dva najbolja sektora u S&P 500 indeksu su bile komunalije i sektor nekretnina (posebno najam nekretnina). To znači da se većina fondova pozicionira defanzivno.


Predsjednik Binden je u potpunosti počeo voditi svoju politiku sukladno šarlatanskoj Modernoj Teoriji Novca. To znači da će njegove ekonomske odluke biti predvidljive, ali pogrešne. Nakon velikoga paketa socijalne pomoći sada se odlučio boriti protiv inflacije tako što diže poreze. Naime prema MMT teoriji novac je u stvari neplaćen porez. Tako da ako novca ima previše u ekonomiji samo treba samo treba dići poreze kako bi se izbjegla inflacije. Deficiti su također nevažni pa država može trošiti koliko god hoće što i radi. Sukladno tome ekonomska politika SAD-a je sada postale nekontrolirana državna potrošnja, a stabilizacijski faktor je dizanje poreza. Tržište takve poteze može kratkoročno negirati, ali ne i dugoročno. Iako je Bidenova ekonomska politika loša, ona je odlična za trgovanje.


Obveznice su relativno stabilne, iako su malo odskočile od dna tehnički gledano za sada ne možemo govoriti o uzlaznom trendu. Fundamentalno pitanje je kada će krenuti novi val prema dolje.


Žitarice su eksplodirale. Pomak je bio više od 10% u samo nekoliko dana. Žitarice su sada na razinama koje su jako blizu najviših u povijesti. Ako dođe do proboja povijesno visokih razina mogli bi imali pravi balon u dobrima što kreira odlične prilike za dugačke pozicije.


ECB je imao objavu i press konferenciju. Zaključak je da nikome ništa nije jasno. Osim da provode ekspanzivnu monetarnu politiku nitko od analitičara ne shvaća što ECB u stvari pokušava napraviti. Upravo zato je važno gledati kretanje cijena. Važno je da nakon objave cijene njemačkih i talijanskih obveznica nisu promijenile smjer. Upravo je to indikator da su kamatne stope u EU puno nestabilnije nego u SAD-u. Pokušaj ECB-a da kontrolira razliku u kamatnoj stopi između Italije i Njemačke se već pokazuje kao neodrživ.


HIPOTEZE: Hipoteza da će kretanje cijena velikih banaka nakon rezultata biti slično sa ostalim tržištem se pokazala točnom.


Cijeli travanj postoji velika korelacija između obveznica, eura i dionica. Sve troje raste. Paralelan rast dionica sa eurom (slabljenjem dolara) je logičan, ali rast obveznica nije. Proizlazi da je korelacija između dolara, obveznica i dionica visoka i da kretanje svake klase imovine ovisi o druge dvije. Pitanje koje je važno jeste koja je klasa imovine najdominantnija. Osobno sam sklon da su to obveznice. Znači da sve ovisi o tome kada će FED dati naznaku da će promijeniti monetarnu politiku.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Jako puno sam trgovao zadnja dva tjedna. U potpunosti sam iskoristio rast cijena soje i kukuruza.


Imao uzeo sam dobit na pozicijama i zauzeo sam nove. Ne znam do kada će se ovaj rast nastaviti, ali za sada sam voljan držati te pozicije. Imao sam sreće u trgovanju naftom. Izašao sam iz leptir spreda s dobiti i napravio sam bull call spread za rast cijena. Ako rastu druga dobra, mora i nafta.


Povećao sam kratku poziciju u obveznicama tako da sam sada kratak i futures ugovore uz opcijske spredove.


Ušao sam u kratku poziciju u DAX-u.


Likvidirao sam poziciju u Euru s gubitkom i zauzeo sam ponovo kratku poziciju na višim razinama.


Ponovo sam kratak talijanske obveznice.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.