Što nam govore tržišta I

4.1.2021.Cijene dobara su značajno narasle. Soja je skočila 200 bodova u samo nekoliko dana. Isto je i sa kukuruzom i pšenicom. Nafta je oko 48$ i pitanje je kada će i ona slijediti put ostalih dobara. Dionička tržišta su zbog kraja godine značajno narasla, ali rast od zadnjih 10 dana treba gledati u širem kontekstu. Centralne banke, posebno FED su napravile previše pre brzo.

Datum analize: 4/1/2021


TRENUTNO STANJE: Cijene dobara su značajno narasle. Soja je skočila 200 bodova u samo nekoliko dana. Isto je i sa kukuruzom i pšenicom. Nafta je oko 48$ i pitanje je kada će i ona slijediti put ostalih dobara. Dionička tržišta su zbog kraja godine značajno narasla, ali rast od zadnjih 10 dana treba gledati u širem kontekstu. Centralne banke, posebno FED su napravile previše pre brzo. FED je za 7 tjedana povećao količinu novca kao što je napravio za 7 godina. Pri tome FED nastavlja kupovati obveznice bez obzira na to što je jedina svrha kupovine državnih obveznica financiranje duga, što cijene nekretnina rastu. Teško je objasniti kako ekonomija koja je u recesiji ima rast cijena kuća, rast burze i ekstremno ekspanzivnu monetarnu politiku. Proizlazi da burza vodi monetarnu politiku kakva je potreba za održavanje cijena dionica, a ne centralna banka koja treba vidjeti monetarnu politiku kakva je potrebna realnoj ekonomiji.


Dolar prema euru je počeo slabiti. Također je značajno oslabio prema turskoj liri. To je indikator da višak likvidnosti počinje prodirati u ostatak svijeta. Kapitalni tokovi su spori i obično se akumuliraju tako da je moguće postaviti dugoročnije hipoteze.


HIPOTEZE: Hipoteza o rastu inflacije se pokazala točnom, štoviše i previše točnom. Rast cijena dobara i rast cijena bankarskih dionica upućuje na to da je se inflacija počela ugrađivati u ekonomska očekivanja. Postoje tri faktora koja mogu kreirati inflaciju: ekspanzivna monetarna politika (napravljeno), rast cijena dobara (trenutno se odvija) i rast očekivanja o vrijednosti buduće inflacije (treba se dogovoriti). Ukoliko se trend rasta cijena dobara ne zaustavi ili ne okrene, analitičari će morati napraviti reviziju svojih modela. Revizija modela će najaviti i veću inflaciju. Rastuća očekivanja o inflaciji će stvoriti pritisak na cijenu rada bez obzira na to kolika je nezaposlenost.


Veliki skokovi i značajan rast su obično zadnji stadiji balona. Trenutno mi nije jasno što se događa da li imamo kratkoročan trend ili početak dugoročnijega inflatornoga ciklusa. Na primjer kukuruz je 15 dana u plusu. To nije trend to je balon. Naravno kukuruz može biti 30 dana u plusu za redom. Ako bi došlo do nagloga rasta i onda nagloga panda, trend inflacije bi nestao prije nego što je i započeo. Ako se treba nastavi onda je inflatorna hipoteza dugoročno potvrđena i imamo slijed događaja kako je gore opisan.


Znači trenutno imamo jasan početak trenda. Sada je pitanje da li će se trend tržišnih cijena preliti u realnu ekonomiju. Ako dođe do prelijevanja u realnu ekonomiju onda imam i cjelovitu makro ekonomsku hipotezu.


Obveznice bi trebale reagirati prije dionica. Znači značajan pad cijena obveznica koji će biti inicijalno interpretiran kao povećanje preferencija za rizikom, a onda povratan negativan učinak zbog rast kamatnih stopa.


STRATEGIJE: su jasne: dugačke robe, dugačke dionice, kratak dolar. Planiram identificirati ulaganja unutar svake kategorije i onda trgovati oko pozicije mijenjajući vrste investicije. Na primjer ako kukuruz ode značajno gore, a soja ne. Uzeti dobiti na kukuruzu u kupiti soju. Također da bih smanjio izloženost prijeći na opcije u nekim pozicijama umjesto futures ugovora.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.