Što nam govore tržišta VIII

12.4.2021.Napravio sam analizu tržišta kojima trgujem. Ukratko evo kako tržišta izgledaju:


Datum analize: 12/04/2021


TRENUTNO STANJE: Napravio sam analizu tržišta kojima trgujem. Ukratko evo kako tržišta izgledaju:


• Obveznice su mjesec dana nepromijenjene.

• Dobra su nepromijenjena između jednoga i tri mjeseca (soja, pšenica), bakar dva mjeseca.

• Indeksi mješovito. Azija pada, SAD raste. DAX je nakon proboja tjedan dana stabilan.

• Dolar indeks je odskočio od dna, ali nema trenda rasta.

• PPI u Kini je narastao na 4% i mediji su to interpretirali kao jasni povratak inflacije. • Ovaj tjedan izlazi CPI za EU i SAD. Također je u aukcija desetogodišnjih obveznica.


Osim rasta dionica nema trendova na tržištima koje ja gledam. Jednostavno se sve počelo stabilizirati. Iako neka tržišta još uvijek imaju jako visoku volatilnost što se vidi u premiji za opcije, kretanje cijena govori drugačiju sliku. Ne smatram da sve mora ići u nekome smjeru, ali postavlja se pitanje zašto burza raste temeljeno na očekivanjima o oporavku, a ne rastu dobra temeljena na tome istom očekivanju?


Za trenutno stanje imam dva objašnjenja.


Prvo objašnjenje je da se od početka godine većina promjena temeljila na očekivanjima o inflaciji. Do sada osim navedenoga podatka u Kini nije došlo do pojave inflacije u podatcima. Znači tržišta su se zaletila. Ovakvo stanje je posebno opasno. Ako se inflacija pojavi dobra će nastaviti rasti, a obveznice će nastaviti padati, ali ako se inflacija ne pojavi onda će doći do velikoga preslagivanja. Upravo zato sam i redocirao neke svoje pozicije.


Drugo objašnjenje je objašnjenje zašto dionice rastu. Naišao sam na podatak da od 2015. cijene dionica FAANG i Microsoft su narasle više od 300%, a sve ostale su narasle oko 20%. To je dovelo do značajne neuravnoteženosti indeksa. Trenutno FAANG(M) dionice miruju dok ostale dionice rastu. Na primjer Amazon i Apple su praktički nepromijenjeni od Kolovoza 2020. Tako da rast indeksa ima iz ove perspektive smisla. Isto tako ima smisla da nakon rasta „svih ostalih dionica“ ponovo krene agresivan rast FAANG(M) dionica koji će se opet temeljiti na jeftinom novcu, a ne na fundamentima. Upravo ovaj scenarij bi značio da je tržište postalo balon. I upravo je ovaj scenarij ono što po mojoj analizi FED nastoji izbjeći rastom kamatnih stopa.


I opet se vraćamo na kamatnu stopu i kako će se kretati kamata stopa. Rast kamatne stope će zauzdati rast dionica. Učinci rasta kamatnih stopa na realnoj ekonomiji se već osjete kada se pogledaju podatci vezani za prodaju kuća u SAD-u. Moja analiza jeste da će FED dozvoliti rast dugoročnih kamatnih stopa, ali jasno je da to ne mogu napraviti pre brzo kako ne bi došlo do destabilizacije cijele ekonomije.


HIPOTEZE: Prošli puta sam postavio hipotezu da će dobra biti barometar kako će se tržište dalje kretati. Sada to mogu nadopuniti:


Hipoteza: Izvještaji o zaradi banaka će diktirati ton tržišta sljedećih mjesec dana.


Izvještaji velikih banaka u SAD-u se tradicionalno objavljuju prvi i obično diktiraju kretanje tržišta za vrijeme razdoblja izvještaja. Upravo zato ću reducirati svoje pozicije i onda nakon objava velikih banaka ponovo početi zauzeti pozicije.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Na rastu cijena dobara sam uspio izaći iz svojih pozicija soje i kukuruza sa dobiti. Iako je došlo do skoka nije došlo do kreiranja novoga trenda tako da trenutno nema pozicije.


Iz dugačkih poizicija u nafti sam izašao s malim gubitkom i napravio sam kratki leptir spread u opcijama (prodao sam opcije blizu novca i kupio opcije van novca) kako bih se pozicionirao za daljnju stabilnost cijena u nafti. Istek opcija je ovaj tjedan tako da su uskoro izaći iz tih pozicija.


Izašao sam iz pozicija u talijanskimm obveznicama s malom dobiti. Trenutno ECB kontrolira kamatna stope što je ono što mi odgovara za trgovanje koje planiram.


Još uvijek imam kratke pozicije u euro u obveznicama koje sam voljan držati unatoč gornjoj analizi.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.