Što nam govore tržišta VII

29.3.2021.Cijene dobara su značajno narasle. Soja je skočila 200 bodova u samo nekoliko dana. Isto je i sa kukuruzom i pšenicom. Nafta je oko 48$ i pitanje je kada će i ona slijediti put ostalih dobara. Dionička tržišta su zbog kraja godine značajno narasla, ali rast od zadnjih 10 dana treba gledati u širem kontekstu. Centralne banke, posebno FED su napravile previše pre brzo.

Datum analize: 29/03/2021


TRENUTNO STANJE: Prošla dva tjedna su bila nastavak nekoliko trendova koji traju već mjesecima. Dolar nastavlja jačati, obveznice padaju, indeksi su jako volatilni. Posebno me je zainteresiralo različito kretanje indeksa u cijelom sviju. Azija pada, Europa raste dok SAD stagnira. Čini se kao da se radi o preslagivanju s obzirom na fundamente. EU prema pokazateljima izgleda puno jeftinije od SAD-a, pa ima smisla imati dugačke pozicije. SAD stagnira zbog cjelokupne konstrukcije indeksa, a Azija pada zbog pokušaja Kineza da spriječe kreditni balon. Kinezi su već nekoliko puta uspjeli ispuhati burzu bez ekonomskim šokova. To će napraviti i ovaj puta tako da je samo pitanje do kada će trend pada trajati. Pad burzi u Aziji će otvoriti prostor za dugoročne dugačke pozicije. Samo treba biti strpljiv i čekati. Pitanje je da li će ovo poravnavanje trajati duže ili kraće. Upravo zato mi se ne isplati žuriti.


Stagnacija S&P 500 indeksa je u skladu sa mojom hipotezom da će tržište ove godine biti nepromijenjeno, ali to ne znači da planiram aktivno se pozicionirati na rast ili pad unutar nekoga kraćega roka. Teško mi je trenutno predvidjeti kretanje dionica. Za razliku od dionica kretanje obveznica i eura mi je savršeno jasno. Ne sjećam se kada je postajala tako jasna pozicija kao trenutna kratka pozicija u obveznicama i kratka pozicija u Euru.


Nafta je zadnjih tjedan dana divljala. Nakon pada od 5$ u jednom danu sam likvidirao svoj dugački spread. Nakon nekoliko dana promjena odlučio sam ponovo ući u poziciju, ali po znatno nižim cijenama. Analize mi pokazuju da je nafta zbog ovako visokih razina se pretvorila u pitanje vjere oko kojega se lome koplja. Žitarice su također dio istoga nepovjerenja tržišta.


Podatci i kretanje cijena mi govore da postoje dva tabora: prvi koji vjeruje u inflaciju i drugi koji ne vjeruje. Cijene dobra su narasle na otvaranju ekonomija, cijepljenju i očekivanjima o oporavku. Sve pretpostavke za značajan rast inflacije su prisutne, ali inflacije nema u podatcima. Za daljnji rast cijena dobara mora doći do pojave inflacije u ekonomskim podatcima. To je objašnjenje zašto cijene dobara su visoke, ali relativno stabilne zadnjih nekoliko mjeseci. Upravo zato sam odlučio značajno pratiti cijene dobara, ako dođe do nagloga trenda u njihovim cijenama znati ću koja strana je pobijedila i kako se dalje pozicionirati.


Analizirao sam dublje monetarnu politiku SAD-a i EU. Produbio sam analizu od prošloga tjedna i rafinirao sam svoju poziciju.


Powell planirao pustiti obveznice da padnu bez ikakvoga zaustavljanja. Pad obveznica će u stvari imati i značajan antiinflatorni učinak zbog smanjenja raspoloživoga dohotka kućanstava. Istovremeno do takvoga učinka neće doći u EU jer će ECB pokušati kontrolirati kamatnu stopu preko cijele krivulje prinosa. Pad vrijednosti eura će također imati dodatan inflatorni učinak u EU. Upravo zato nakon otvaranja ekonomija ako dođe do pojave inflacije, doći će do značajnijega rasta inflacije u EU nego što će doći do rasta inflacije u SAD-u. Ovo je vrlo važno za moje trgovanje kamatnom stopom u EU.


U trenutku kada dođe do rasta inflacije tržišta u SAD-u će biti pripremljena za to i ispasti će da je tržište diglo FED-u kamatnu stopu što je upravo ono što FED želi. S druge strane ECB će se naći popuno nespremana i doći će do značajnoga potresa u sustavu. Način na koji FED vodi monetarnu politiku je savršen. Imaju jasan cilj i posljedice koje žele. S druge strane u EU je jasno da se monetarna politika svela na ono što je moj prijatelj nazvao “crtl P” monetarnom politikom: printaj. Ekonomski gledano to je pogrešno, ali iz perspektive trejdera to je savršeno. ECB će otvoriti potpuno nove prilike za trgovanje i zaradu svojom lošom monetarnom politikom. Napravio sam strategiju kako trgovati obveznice ako ECB se odluči na kontrolu krivulje prinosa.


HIPOTEZE: Analizirajući globalne odnose trenutne i trenutne pozicije postaviti čini mi se da se otvara prostor za značajno repozicioniranje:


Hipoteza: EU burze se odvajaju od fundamenata dok Kineske burze se približavaju fundamentima.


Ova hipoteza otvara prostor za dugoročno makro pozicioniranje. Kada poravnavanje završi kupiti ću Aziju i prodati EU. Samo moram čekati. Biti će mi bolje malo kasnije ući u poziciju nego pre rano.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Nakon nagloga pada nafte izašao sam iz pozicija s gubitkom i nakon pada zauzeo nove. Sada treba vidjeti što će se dogoditi. Isto nam napravio sam sojom i kukuruzom. Likvidirao sam prijašnje pozicije s gubitkom i zauzeo sam nove dugačke pozicije, ali po nižim cijenama.


Obveznice sam likvidirao na dnu s dobiti, nakon rasta cijena ponovo sam zauzeo pozicije u put opcijama.


Kratku poziciju u Euro i ostale pozicije nisam dirao.


Trgovao sam DAX-om prvo sam bio kratak, pa dugačak isto je bilo i sa S&P 500 indeksom.


Sve u svemu trgovanje mi je bilo jako dobro i vratio sam se na prijašnje vrhove što se tiče povrata ove godine. Tako da sam zadovoljan.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.