Što nam govore tržišta V

1.3.2021.Tržište obveznice je napokon reagiralo, zajedno sa tržištem dionica. Dogodio se očekivani rast kamatnih stopa. Iako sam u prošloj analizi ostao iznenađen činjenicom da podatci ne pokazuju inflaciju ponovo se pokazalo da ekonomski podatci i tržište nisu nužno povezani. Događaji prošloga tjedan pokazuju da tržište jasno funkcionira kao da je pojava inflacije gotova stvar.

Datum analize: 01/03/2021


TRENUTNO STANJE: Tržište obveznice je napokon reagiralo, zajedno sa tržištem dionica. Dogodio se očekivani rast kamatnih stopa. Iako sam u prošloj analizi ostao iznenađen činjenicom da podatci ne pokazuju inflaciju ponovo se pokazalo da ekonomski podatci i tržište nisu nužno povezani. Događaji prošloga tjedan pokazuju da tržište jasno funkcionira kao da je pojava inflacije gotova stvar.


Posebno je važno da se napokon dogodio pad talijanskih obveznica. Nakon inicijalnoga ohrabrenja koji je pružio Draghi sada je postalo jasno da jedan čovjek ne može promijeniti ekonomsku realnost. Pad se također dogodio i u njemačkim obveznicama.


S&P 500 je imao dvije oštre korekcije od oko 5%. To je standard, ali u jednom trenutku jednostavno nestane onih koji žele kupovati korekcije (eng. buy the dip) i onda nastane problem. Stonks ne mogu ići stalno prema gore. Posebno je važno što sada imamo osjetljiv trenutka vrha na dionicama. Oni koji ulažu zadnjih godinu dana su opijeni uspjehom i garantiraju da dionice idu samo prema gore. Ekonomsko stanje je drugačije. Iako će ove godine ekonomski podatci biti dobri ekonomije se neće tako dobro oporaviti. Ostaje pitanje što će biti sa tržištem rada i što će biti sa deficitima koje netko treba adsorbirati.


Cijena obveznica su jako osjetljive. Na jednom strani je centralna banka koja može kupovati koliko hoće, na drugoj strani je država koja očigledno želi izdavati koliko hoće, a na trećoj strani je realna ekonomija i inflacija. Iako je nrp. Powell već prošle godine počeo pričati da će FED pristati na višu inflaciju sada će njegov stav biti testiran. Problem će nastati ako realna ekonomija previše reagira na monetarni i fiskalni stimulans.


Moglo bi se dogoditi da obveznice upadnu u deflacijsku spiralu: zašto ih kupiti danas ako će sutra biti jeftinije. Uvijek će biti onih koji će kupiti jer moraju imati obveznice, ali ostali bi mogli postati skeptični. U tome slučaju ukupna krivulja prinosa u SAD-u će morati pronaći novi ekvilibrij.


EU je potpuno druga priča. ECB ne može držati kamatne razlike između država konstantne. Recimo da može kontrolirati potražnju, ali ne može kontrolirati ni primarnu niti sekundarnu ponudu. Samo je pitanje kada će „kupi Njemačku – prodaj Italiju“ postati glavna trgovina protiv ECB-a. kada se to dogodi ECB će napokon shvatiti s kime ima posla.


Nafta nastavlja rasti, ali se volatilnost povećava. Bitcoin je također otišao jako gore i onda je naglo pao. Isto s dogodilo i s dolarom. Bitcoin je isto kao i burza, nakon spektakularnoga rasta uvijek ima onih koji misle da je ovo sada prava prilika za ulazak. Dolar je također indikator svega: ekonomija je bolja, kamatne stope su privlačnije i ne postoje korelacijski problemi kao u EU. Naravno devalvacija eura, praćena rastom cijena roba je upravo scenarij koji ECB ne može izdržati.


Jedino što me čudi je zlato koje samo pada. Zlato je obično utočište protiv inflacije i zašita od problema na tržištu to se sada na događa. Možda zato što svi očekuju značajno jačanje dolara. Ipak ja imam dugačke call spredove koje sam platio jeftino samo kao zaštitu. Gubitak na njima mi omogućava da nemam problema sa spavanjem.


Sva ova velika volatilnost je obično znak vrha na tržištu. Upravo zato sam se odlučio maknuti od dionica.


HIPOTEZE: Moje hipoteze su se pokazale točnima. Pre velika količina obveznice potpomognuta inflatornim očekivanjima je uzrokovala pad obveznica. Na to se nadovezao i pad tržišta zato što modeli su počeli vrednovati dionice kao precijenjene. Sada mi ne ostaje ništa drugo nego jednostavno držati pozicije koje sam zauzeo i samo ih prilagođavati sukladno promjenama na tržištu ili vremenskom trajanju opcija. Hipoteza o tome da će tržište ove godine biti nepromijenjeno se također pokazuje točnom, pitanje je da li je izdržati do kraja godine. Nema potreba za drugim hipotezama. Ima svoje pozicije i sada jednostavno treba čekati.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Uspio sam reorganizirati portfelj u pravom trenutku i zauzeo sam željene pozicije:


  • • Kratak njemačke, talijanske i SAD obveznice. Ušao sam u future ugovora na talijanske obveznice vrlo blizu vrha. Ostalo su opcije tako da imam jako veliku izloženost, ali jako mali rizik.
  • • Dugačak: naftu, kukuruz, soju, pšenicu, zlato preko opcija i spredova. Imam jako veliku izloženost, ali jako mali rizik.
  • • Kratak euro preko futures ugovora
  • • Kratak S&P indeks preko opcijskoga spreda. Daljnji rast kamatnih stopa će samo destabilizirati tržište. Rasta vjerojatno neće biti, a na padu mogu samo profitirati.


Sada kada sam postigao željenu strukturu samo mi ostaje da je držim i prilagođavam pozicije. U dionice ne planiram ulaziti. Iako ima odličnih prilika sada mi to ne treba. Futures ugovore na dioničke indekse ne želim držati kada je volatinost velika. Cilj mi je kreirati veliki izloženost, ali sa što je manje moguće rizika i volatilnosti. Zato sam se prebacio na opcije i spredove. Trenutno zbog opcija imam polugu 1:7 u portfelju, ali mi je ukupni rizik oko 15% portfelja. Prihvatljivo.Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.