Što nam govore tržišta IV

15.2.2021.Iako su tržišta jasno potvrdila inflatornu hipotezu, ona se nije odrazila u podatcima koji su izašli prošli tjedan. Štoviše inflacija je bila ispod očekivanja. To može značiti dvije stvari: proizvođači pristaju na smanjenje marže i zbog pada agregatne potražnje ne dižu cijene ili nema inflacije. Upravo zato moram promijeniti svoj način investiranja. Iako sam imao odličnu zaradu na svojim hipotezama ne treba zanemariti mogućnost da mi se jednostavno posrećilo.

Datum analize: 15/2/2021


TRENUTNO STANJE: Iako su tržišta jasno potvrdila inflatornu hipotezu, ona se nije odrazila u podatcima koji su izašli prošli tjedan. Štoviše inflacija je bila ispod očekivanja. To može značiti dvije stvari: proizvođači pristaju na smanjenje marže i zbog pada agregatne potražnje ne dižu cijene ili nema inflacije. Upravo zato moram promijeniti svoj način investiranja. Iako sam imao odličnu zaradu na svojim hipotezama ne treba zanemariti mogućnost da mi se jednostavno posrećilo.


Indeksi u SAD-u nakon pada od prije dva tjedan su se oporavili i naglo narasli. Bio je to veliki val i ja sam većinu toga vala bio na krivoj strani.


Žitarice su stale. Val je završio. Izašao sam ih pozicija. Nafta je probila prema gore


. Europski indeksi se ne miču, nisu mogli pratiti rast cijena u SAD-u. Ovo je opasna situacija. Indeksi tehnički izgledaju kao da trebaju pasti, ali mjere fiskalne i monetarne politike, praćene sa povećanjem cijepljenja lako mogu indekse gurnuti prema gore. Trenutno imam kratke pozicije kratke pozicije u Europi, ali sa jako uskim stopovima.


Obveznice su također privremeno stale sa svojim padom, naglasak na privremeno. Aukcija 30-ogodišnjih obveznica je imala kamatu 1,933 najveću od početka pandemije. Znači da unatoč tome što FED kupuje obveznice tržište ne može apsorbirati nove. Također krivulja prinosa se naginje sve više. Ovo otvara mogućnost za ulazak u kratku poziciju temeljenu na fundamentima. Sada je problem naći prikladnu tehničku razinu.


HIPOTEZE: Nemam novih investicijskih hipoteza. Pitanje je da li će se inflatorna hipoteza nastaviti, ako se nastavi onda ću ponovo zauzeti iste pozicije. Ako ne morati ću naći nešto novo za investiranje. Iako je prošlo samo mjesec i pol dana u ovoj godini pomaci koji su se dogodili na tržištima su izrazito veliki. Posebno u nafti, indeksima i obveznicama. Veliki pomaci mogu značiti početak stabilizacije, što je loše na trgovanje. Meni treba trend, a ne raspon. Trgovanje u rasponu traži više preciznosti. Također trgovanje u rasponu onemogućava racionalno pozicioniranje u opcijama, barem na način na koji na to želim raditi.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Uzeo sam dobit na nafti. Dobit na kukuruzu sam uzeo prije WASDE izvještaja što se pokazalo točnim. Nakon izvještaja prošli petak sam izašao iz svih pozicija u žitaricama. Na naftu sam kupio put opcije koje istječu ovaj tjedan ako je moguće uzeti kratkoročnu dobit.


Kratak sam DAX, CAC, Euro. Gledati ću da uzmem dobiti što prije i da onda pustim stvari na miru neko vrijeme.


Napravio sam grešku i prodao S&P za vrijeme velikoga vala prema gore. Taj manevar me koštao značajne dobiti koju sam ostvario ove godine. Iako su mi prinosi ove godine još uvijek u troznamenkastim postotnim brojkama odlučio sam smanjiti izloženost.


Nisam uspio izgraditi pozicije u dionicama jer nisam našao ništa što bi mi se uklopilo sa općom konstrukcijom.


30-ogodišnju obveznicu ću skratiti, samo je pitanje kada. Moram odabrati dobar trenutak.


Talijanske obveznice idu gore. Čekanje se isplatilo. Prodati ću ugovor za lipanj i onda samo rolati pozicije.


Sa taktičkoga pozicioniranja ću preći na strateško. To će mi smanjiti broj trgovina u portfelju, smanjiti volatilnost. Baviti ću se znanstvenim radom i onda se vratiti na tržište sa novom perspektivom.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.