Što nam govore tržišta III

1.2.2021.Tržište je izrazito nestabilno. Srijeda i petak (27 i 29 siječnja) su pokazala za su dionice spremne za ozbiljnu korekciju. Pitanje je samo da li će do nje doći. Pravi primjer su upravo ta dva dana kada je za vrijeme značajnoga pada S&P cijena obveznica ostala nepromijenjena. Znači da je inflatorna hipoteza bila testirana i potvrdila se točnom.

Datum analize: 01/2/2021


TRENUTNO STANJE: Tržište je izrazito nestabilno. Srijeda i petak (27 i 29 siječnja) su pokazala za su dionice spremne za ozbiljnu korekciju. Pitanje je samo da li će do nje doći. Pravi primjer su upravo ta dva dana kada je za vrijeme značajnoga pada S&P cijena obveznica ostala nepromijenjena. Znači da je inflatorna hipoteza bila testirana i potvrdila se točnom.


Analiza od prošloga puta je bila korisna. Banke su imale odlične rezultate. Nije mi se svidjelo kako nakon tako dobrih rezultata cijene dionice su pale. Banke obično udare ton kako će ostatak objava rezultata proći. Kretanje cijena banka se doista pokazalo jako indikativno. Apple i Facebook također su imali odlične rezultate, ali cijene dionica to nisu pratile. To je jasan indikator vrha. Odnosno došlo je do realizacije „buy the rumor sell the fact“. To ne znači da će doći do korekcije ili značajnoga pada na tržištu. Samo znači da treba biti oprezan. Novi predsjednik je najavio jako puno toga, ali tržište nije reagiralo pozitivno, ako išta reagiralo je negativno.


Za razliku od 2017 kada je svaka vijest bila negativna za dolar, sada se korelacija u potpunosti okrenula. Sada je svaka vijest dobra za dolar. Tržište pada dolar jača, tržište slabi dolar jača.


Žitarice su naglo pale, skoro 10% i onda su se vratile. Kukuruz je napravio nove vrhove. Nafta je stabilna i sada je pitanje da li će i ona probiti prema gore.


Divljanje na tržištu je uvijek dobro iskoristiti za duboku kontemplaciju o svemu. Razgovarao sam sa svojim prijateljem koji radi u hedge fondu u Chicagu i rekao mi je sljedeće: VIX izgleda da ostaje iznad 20, što je odlično za trgovanje, ali trebati će biti dvostruko oprezan i dvostruko manje samopouzdan kod zauzimanja pozicija. To je naravno istina.


Ako se odmaknem i jako neutralno sagledam situaciju pitanje koje se postavlja jeste: što vidim?


  • • Visoke cijene dionica. Relativno gledano jako visoke, ma što to značilo.
  • • Nema izvora novih dobrih vijesti. Cijepljenje protiv korone ide, fiskalni stimulans ide, zarade poduzeća su odlične. Štoviše zbog trenutnoga stanja, Q1 BDP će vjerojatno biti malo lošiji od očekivanja, posebno u EU. Znači vijesti su kada se usporede sa očekivanjima su neutralne. Očekivanja o oporavku, stimulansu, cjepivu su se realizirala.
  • • Obveznice su stabilne, ali ne rastu kod nagloga pada tržišta. Znači da više nikome nisu privlačne.


Iz ovoga se može zaključiti da će tržište teško rasti prema gore. To ne znači da neće narasti, posebno zbog viška likvidnosti u ekonomiji, ali godine kada su zarade ekstremno dobre obično dođe do konsolidacije tržišta (2018), a ne do značajnoga rasta. Odnosno kreira se mogući scenarijo u kojem realna ekonomija sustigne tržište i to dovede do fundamentalnoga jačanja tržišta. Ovaj scenarij je dugoročno najbolji jer se smanjuje mogućnost balona.


Odlučio sam detaljnije proučiti temelje za svoju EU hipotezu. Na nekoliko mjesta sam pročitao da ECB nastoji držati razliku u kamatnoj stopi između ekonomija (čitaj Italije i Njemačke) stabilnima.


Ta politika je održiva u samo jednom scenariju: Njemačka i Italija imaju identične fiskalne deficite. To je naravno nemoguće. U kontinuiranoj distribuciji vjerojatnost bilo koje pojedinačne točne je 0. Ako su ti navodi točni onda je monetarna politika u EU u potpunosti ne održiva. Ako ECB pokuša održati kamatne razlike istima, u trenutku kada dvije države imaju različite ponude državnih obveznica, to će promijeniti strukturu bilance ECB-a i ECB će se morati suočiti sa istinom: da financira države i odgađa bankrote, a ne da provodi monetarnu politiku. U tome slučaju ECB će se naći na jednoj strani tržišta, a svi ostali na drugoj. Ta situacija bi bila održiva da države kontinuirano ne izdaju nove obveznice i same kreiraju pritisak na ECB. Ako dođe do ovoga onda će stvarno doći do značajnoga potresa na tržištu.


Pitanje nije nužno da li su analize u krivu. Ako su moje analize u krivu dionice će otići gore i ostvarivanje dobiti nije problem. Pitanje je što ako su analize točne i kada će biti potvrđene. Kao i uvijek kod takvih stvari pritisak će se akumulirati i onda će najednom eksplodirati. To je još jedan dodatan razlog za pažljivost i kontrolu ukupne izloženosti.


HIPOTEZE: Inflatorna hipoteza je testirana i potvrdila se kao točna. Nakon značajnoga pada žitarice i nafta su se vratile na vrhove. Obveznice na dan kada je S&P pao više od 3% nisu niti trepnule i dolar je nastavio blago jačati. Prema tome konstrukcija portfelja koju sam zacrtao kao željenu se pokazala točnom.


Svojim dugoročnim hipotezama moram dodati još jednu:


• Hipoteza: S&P 500 ove godine neće značajno narasti nego bi nam se mogla ponoviti 2015-2016 godina kada je tržište bilo ravno.


Ako je ova hipoteza točna onda će biti jako teško trgovati jer će volatilnost biti velika, a neće biti značajnoga pomaka što značajno smanjuje bilo kakav ozbiljan manevarski prostor. Za sada neću testirati ovu hipotezu pozicijama.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Uspio sam napraviti što sam želio u žitaricama. Na samim vrhovima sam kupio call opcije i prodao više call opcija van novca kako bih smanjio troškove. Kada su žitarice naglo pale izašao sam iz kratkih pozicija i ostavio dugačke. Neto rezultat je da sam s vrlo malo troška uspio zauzeti dugačke pozicije u žitaricama s vrlo malo troška. Isto sam uspio napraviti i u nafti.


Kupio sam put opciju na 30-ogodišnju SAD obveznicu po prihvatljivoj cijeni i na prihvatljivoj ugovorenoj cijeni, isto sam napravio i sa opcijom na Euro.


Kratko sam trgovao sa CAC 40 futures ugovorima i uzeo na tome dobit.


Ostaje da nakon ovoga pada u dionicama izgradim dugoročne pozicije u dionicama koje će biti stabilne i koje ću moću ih držati ostatak godine.


Pitanje koje ostaje jeste da li će burze pasti i da li trebam zauzeti kratke pozicije u S&P 500 indeksu. To bi me stavilo u neto kratku poziciju, ali kako stvari izgledaju to nije toliko loše. Biti će potrebno kontrolirati rizik sa stop naredbama.


Sve u svemu taktički sam jako zadovoljan sa svojim trgovanjem i pozicijama. Sada ostaje strateško pozicioniranje.


Nisam još zauzeto kratku poziciju u talijanskim obveznicama. Također planiram zauzeti ekstremno dugoročnu poziciju u Fed Funds rate futures ugovorima. Ako je inflatorna hipoteza točna to je najmanje rizika sa najviše zarade.


Znači ostaje mi pozicioniranje u kamatnoj stopi i dionicama sukladno dugoročnim hipotezama.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.