Što nam govore tržišta XVI

2.8.2021.Prošli tjedan je bio interesantan, nakon sjajnih rezultata tržište je palo. Standardni obrazac “kupi glasinu prodaj činjenicu”. Iako tome ne pridajem veliki značaj.

Datum analize: 2/08/2021


TRENUTNO STANJE: Prošli tjedan je bio interesantan, nakon sjajnih rezultata tržište je palo. Standardni obrazac “kupi glasinu prodaj činjenicu”. Iako tome ne pridajem veliki značaj.


Od tri navedena moguća problema u prošlom članku sva tri su postala problem. Kreditni balon u Kini je doveo do toga da je burza pala 10% u dva dana. Interesantno je da Kinezi imaju mehanizme za zaustavljanje pada burze ovaj ih puta nisu iskoristili. Meni je posebno interesantno da u doba kada svi gledaju da povećaju i napušu financijsku imovinu ekonomije, Kina se odlučila za smanjivanje monetarne ekonomije. To upućuje na dugoročnu stabilnost i održivost ekonomije.


Limit državnoga duga je stupio na snagu 1/8 i nikome se ne žuri da se to promijeni. SAD prema računicama može funkcionirati još 3 mjeseca bez promjene limita i vrlo je vjerojatno da će političari otići na godišnji bez toga se limit promjeni. To znači da će do promjene limita najranije doći sredinom rujna ili možda čak i početkom listopada.


Inflacija je postala problem kada je prema rastu cijena za izračun BDP-a u SAD se popela na 6,1%. Cijene u veleprodaji u Njemačkoj su narasle više od 10%. Podataka ima jako puno, ali isto tako treba znati da su centralne banke postale podjarmljene političarima kojima treba inflacija kako bi se izvukli iz dugova.


Tako da sada imamo sljedeće pozicije sudionika. Političari se nadaju da inflacija neće destabilizirati ekonomiju i nastavljaju sa fiskalnom ekspanzijom. Istovremeno inflacija će povećati porezne prihode i smanjiti relativno dug države. U EU ta fiskalna ekspanzija je samo najavljeni san s obzirom da famozni fond oporavka u EU još ne funkcionira. U SAD-u fiskalna ekspanzija je nepotrebna, ali političari je guraju. Centralne banke su toliko povećale monetarnu bazu da banke jednostavno ne znaju što s novcem. Ne mogu kreditirati jer je to neprofitabilno, a kupnja državnih obveznica je bacanje novca u vjetar i zato jednostavno drže gotovinu. Treći sudionik je tržište koje za sada čeka. Iako postoje jasni znaci da tržište gubit povjerenje u kredibilitet centralnih banaka.


Već su se pojavile neodmjerene izjave o tome kako će doći do stagflacije kao u 70-ima, iako je to moguće za sada taj scenarij na uzimam kao bitan u analizi. Ako i do njega dođe do njega će biti dugačak put na kojem će biti drugih interesantnih stvari.


Različita tržišta imaju različitu tehničku strukturu. Dow Jones ima dvostruki vrh, NASDAQ izgleda kao da je u silaznoj putanji, CAC 40 probija prema gore, DAX je već mjesecima praktički nepromijenjen. Spomenuta Azija je kolapsirala. Jasno je da ne postoji jedna jednostavna slika. Također neke standardne korelacije dolar-zlato-nafta-obveznice-indeksi više uopće ne drže. Ovaj nedostatak korelacija je posebno problematičan. Teško je napraviti konkretan portfelj i uhvatiti trend. Nakon velikoga rasta nekih kategorija imovine nema stav “naraslo je mora pasti” jer je taj stav pogrešan, ali isto tako nisam spreman jasno se pozicionirati na samo jednu stranu. Gore navedeni problemi jesu problemi koji mogu izazvati velike poremećaje na tržištu, ali isto tako nisu nešto što mora izazvati velike poremećaje na tržištu.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Javljaju se dva problema. Prvi je da li će centralne banke izgubiti kredibilitet, a drugi je kako će ekonomija reagirati na ekstremnu nonšalanciju političara. Više nema nikakve sumnje da kvantitativno olakšanje postoji samo zato da bi se financirali deficiti iako je pitanje koliko su ti deficiti stvarno potrebni.


ECB naravno kasni u svojim politikama, nakon velike analize svoje monetarne politike zaključili su da se treba baviti ekologijom i naravno da će gledati da inflacija bude oko, a ne ispod 2%. Iako se ne zna, kao što pokazuje iskustvo u SAD-u kako će se ponašati kada inflacija bude značajno iznad 2%.


Predviđanje: Tržište će početi gubiti povjerenje u sebe i institucije.


Pokazalo se da su valuacije problematične. Od početka tjedna tržište je padalo, ali nikako da probije. Inflatorni pritisci će se nastaviti i centralnim bankama će sve teže biti održati stabilnost, a to znači jako puno volatilnosti, ali bez jasnoga trenda. Čitaj: trgovanje opcijama.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Iako sam najavio da neću previše trgovati makro pozicijama bilo je previše prilika da bi ih propustio. Bio sam dugačak naftu i izašao s dobiti, još uvijek sam dugačak zlato. Trgovao sam S&P indeksom, uglavnom kratko i nadoknadio dio gubitaka od ove godine iz trgovanja S&P indeksom. Još uvijek sam kratak. Imam put opcije na futurese na 30-ogodišnju obveznicu, ali da smanjim troškove prodajem kratkoročnije put opcije.


Izašao sam s malom dobiti iz opcija na velike banke. Rezultat je bio razočaravajući.Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.