Što nam govore tržišta XVII

16.8.2021.Zadnjih dva tjedna stvari su se potpuno okrenule vezano za monetarnu politiku. Nakon Powellovoga mlakoga svjedočenja pred senatskim odborom meni se činilo da je FED izgubio kontrolu nad monetarnom politikom. To se pokazalo potpuno pogrešnom procjenom. Zadnja dva tjedna guverneri FED-a su se doslovno natjecali tko će zauzeti restriktivniji stav u monetarnoj politici.

Datum analize: 16/08/2021


TRENUTNO STANJE: Zadnjih dva tjedna stvari su se potpuno okrenule vezano za monetarnu politiku. Nakon Powellovoga mlakoga svjedočenja pred senatskim odborom meni se činilo da je FED izgubio kontrolu nad monetarnom politikom. To se pokazalo potpuno pogrešnom procjenom. Zadnja dva tjedna guverneri FED-a su se doslovno natjecali tko će zauzeti restriktivniji stav u monetarnoj politici. Svi se slažu da kvantitativno popuštanje treba privesti kraju. Početak kraja treba biti ove godine. Razlikuju se u brzini, kako treba zaustaviti kvantitativni popuštanje i kada početi. Kako FED ima FOMC u devetom mjesecu tada će vjerojatno biti donesena odluka o tome. Znači da će smanjenje kupnje obveznica krenuti u 10 mjesecu. Kako FED kupuje 40 milijardi hipotekarnih i 80 milijardi državnih obveznica onda je logični za očekivati da će proces trajati 4 mjeseca sa formulom 10 milijardi hipotekarnih i 20 milijardi državnih obveznica. Moguće su razne opcije, ali da proces traje duže od 6 mjeseci ne bi imalo smisla, kao niti da završi za dva mjeseca. Također je moguće da će proces početi u 11 mjesecu i da će trajati 3 mjeseca umjesto četiri. To su samo varijacije na jednu te istu temu: labavoj monetarnoj politici je došao kraj.


Ekonomske brojke koje izlaze su jako dobre, posebno inflacija koja sve više raste. Zaposlenost se također počela povećavati. Gledano iz te čito podatkovne perspektive argumenti FED-a u potpunosti su upravu da treba prestati sa povećanjem količine novca. Osim toga svi u FED-u su uvijek govorili da će se monetarna politika okrenuti kada se promijene podatci. Inflacija je narasla i sada se očekuje i rast zaposlenosti. Podatci za sedmi mjesec su buli jako dobri, a za osmi mjesec bi trebali biti još bolji posebno kada se zna da većina programa socijalne pomoći prestaje u Rujnu. Za očekivati je da će SAD u 7,8 i 9 mjesecu kreirati oko 2,5 do 3 miliona radnih mjesta. Ako se to ostvari to bi značilo da je SAD u neto gubitku od 3 miliona radnih mjesta nakon što je u Travnju 2020 uništeno 20 miliona radnih mjesta.


Posebno je interesantno kretanje zlata. Prvo je prošli tjedan naglo palo, a onda se vratilo. Ovo je jako indikativno. Ako je FED krenuo u obračun s inflacijom onda više nema potrebe za pozicijom u zlatu kao zaštitom od inflacije. Tako da je pad zlata normalan. Povratak cijena zlata može samo značiti da se investitori štite od drugih mogućih šokova.


Obveznice su također počele padati, iako su u petak imale dobar dan nakon loših ekonomskih podataka. Stanje s obveznicama je jako čudno. Prvo ih nekoliko mjeseci ministarstvo financija nije izdavalo, a sada ih ne može izdavati zbog limita duga. Sada imamo čudnu poziciju. Ako se limit duga u SAD-u ne poveća onda ćemo imati kolaps obveznica jer SAD više neće moći plaćati kamatu. Ako se limit duga poveća onda će ministarstvo financija morati izdati značajnu količinu da nadoknadi sva potrošena sredstava i neplaćene računa za vrijeme dok limit nije bio dignut. U oba slučaja će doći do pritiska na cijenu obveznica.


COVID-19 je ponovo postao problem. Brojke u SAD-u su značajno narasle i sada se postavlja pitanje u čemu je problem jer procijepljenost je dobra u SAD-u. Za sada nema značajne reakcije tržišta. Iako je rast broja zaraženih posebno opasan u ovome trenutku. S rastućom inflacijom monetarna ekspanzija ne dolazi u obzir jer će dići inflatorna očekivanja i dovesti do destabilizacije financijskih tržišta. Fiskalna ekspanzija je također nemoguća jer su razvije države jako zadužene i pitanje je koliko investitora je voljno kupovati obveznice na 5 ili 10 godina koje će imati 30%-50% negativan realnih prihod zbog inflacije. Ako se tržište prepadne zbog Covida stvari bi stvarno mogle postati jako brzo, kako loše.


Posebno je važno naglasiti da je unaprijedni P/E 22, što znači da je E/P 4,5%, odnosno da je manji od inflacije. U takvom stanju je praktični nemoguće očekivati daljnji rast indeksa.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Predviđanje da je FED izgubio kontrolu nad monetarnom politikom se pokazalo pogrešnim. FED je jasno dao do znanja da je ekspanzivnoj monetarnoj politici došao kraj. Što znači da je i neograničenom rastu burze došao kraj.


Predviđanje: FED je najkasnije do kraja ožujka 2022 prestati sa kupnjom obveznica. Predviđanje: FED će u drugoj polovini 2022 početi smanjivati svoju bilancu.


Sada se nalazimo na kraju monetarne ekspanzije što jako olakšava trgovanje. Prije nekoliko mjeseci nisam vidio niti jednu makro trgovinu i orijentirao sam se na mikro strategije, sada je upravo suprotno.


Kada FED prestane sa kupnjom državnih obveznica prvo će doći do pada potražnje, a u trenutku kada FED počne smanjivati svoju bilancu doći će do povećanja ponude. Sukladno tome obveznice moraju padati. Ekonomski podatci će mijenjati dnevnu cijenu, ali početak dugoročnoga trenda je tu. Čak i ako dođe do nagloga poremećaja zbog pogoršanja COVID situacije ekonomsko stanje koje je opisano gore se neće mijenjati.


Promjena monetarna politike znači da će rast indeksa biti značajno otežan. Tako da se približavamo periodu kada će se smanjivati likvidnost i zato će rast indeksa morati usporiti i biti će podložan prvoj ozbiljnoj korekciji ove godine.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Od danas od kraja godine stvari su više nego jasne. Sada je samo pitanje kada i kako zauzeti kratke pozicije u obveznica i indeksima.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene.