Što nam govore tržišta XVIII

30.8.2021.Konferencija u Jacksonholu je potvrdila ono što sam predvidio: smanjenje kupnje obveznica za ići ove godine. Za očekivati je da će smanjenje kupnje krenuti u 11 mjesecu. Do tada će izaći rezultati zaposlenosti za Rujan i Listopad koji će biti i više nego dobri prema sadašnjem stanju. Nakon toga tržište više neće moći naći bilo kakvo opravdanje da kvantitativno popuštanje ne prestane

Datum analize: 30/08/2021


TRENUTNO STANJE: Konferencija u Jacksonholu je potvrdila ono što sam predvidio: smanjenje kupnje obveznica za ići ove godine. Za očekivati je da će smanjenje kupnje krenuti u 11 mjesecu. Do tada će izaći rezultati zaposlenosti za Rujan i Listopad koji će biti i više nego dobri prema sadašnjem stanju. Nakon toga tržište više neće moći naći bilo kakvo opravdanje da kvantitativno popuštanje ne prestane. Moguće je i da smanjenje kupnje obveznica krene u listopadu, ali to ću razmotriti samo kao opciju ako Powell bude nominiran ponovo za guvernera i ako ne bude problema sa promjenom limita zaduženja SAD-a.


S danom 26/08/2021 stanje na računu Ministarstva financija SAD-a kod centralne banke je bilo 239 milijardi dolara. Treba vidjeti kakvo će stanje biti na kraju mjeseca, ali ako bude oko ove brojke SAD neće dočekati sredinu listopada bez bankrota. Ovdje me dvije stvari zabrinjavaju: nonšalancija političara i činjenica da tržište uopće ne reagira. Političari valjda vjeruju da mogu riješiti taj problem s donošenjem budžeta u rujnu. Taj razvoj događaja ne mijenja činjenicu da što više vrijeme prolazi SAD će morati izdati više obveznica. Kada se limit makne SAD mora izdati dovoljno obveznica da zadovolji tri potrebe:


  • • Izdavanje obveznica za pokriće troškova deficita tekućeg mjeseca
  • • Izdajte obveznice radi plaćanja što nije učinjeno zbog izvanrednih mjera.
  • • Povećati stanje računa kod FED-a. S povećanjem proračuna i deficita, Ministarstvo mora imati sve više sredstava na računu kako bi zadržala likvidnost za redovna plaćanja.


Ako se limit duga obustavi u rujnu, približna vrijednost novih obveznica izdanih upravo u rujnu bit će više od 400 milijardi. 200 za pokriće deficita i zakašnjelih plaćanja i 200 za povećanje iznosa raspoložive gotovine. Međutim, što više vremena prolazi, bit će potrebno više novca. Na primjer, ako je iznos koji Riznica ima s FED -om nakon vraćanja novog limita 100 milijardi, Riznica će morati izdati više od 500 milijardi u kratkom roku samo za plaćanje gornje tri točke. Znači da bez obzira na politiku ili bilo koju drugu varijablu u Rujnu ili Listopadu ponuda obveznica će eksplodirati.


Ovo objašnjava zašto su obveznice zadnja dva tjedna u blagom padu iako je njihova količina smanjenja zbog kupnji FED-a u kolovozu.


Problem koji se javlja jeste da što se više promjena limita odgađa to je mogućnost za paniku sve veća. To toga ne bi trebalo doći, ali sve je moguće.


HIPOTEZE I PREDVIĐANJA: Nemam razloga za promjenu analize koju sam imao prije dva tjedna. Stanje na tržištu je sve jasnije i jasnije.


TAKTIKE I STRATEGIJE: Okrenuo sam se samo makro pozicijama. Kratak sam indekse, 30-ogodišnju obveznicu i čekam pravi trenutak za prodaju njemačkih i talijanskih obveznica.


Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovaj tekst je osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavlja investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati. Autor također aktivno trguje tako da su sve navedene pozicije privremene