NEVEN VIDAKOVIĆ

BLOG

Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovi članci predstavljaju osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavljaju investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.


Poslovni ciklus će se okrenuti?

1. prosinca 2020.

 

 

Nakon nekoliko čudnih mjeseci stanje na tržištu je postalo interesantno. Prvo je kolovoz bio blažen: svaki dan malo gore. Onda je u rujnu bila korekcija. Listopad je donio stabilizaciju i jasno dno. Studeni je početkom mjeseca dio rast nakon izbora u SAD-u i onda najavu cjepiva. Nakon stoga tržišta su se umrtvila. Jedini izuzetak je CAC 40 i Nikkei koji su jednostavno torpedirani prema gore. SAD i ostatak EU stoje. Dugoročnije gledano svaki makro ekonomist bi ispričao sljedeću analizu: trenutno se nalazimo na dnu recesije. Poslovni ciklus će se okrenuti. Fiskalna i monetarna politika imaju jasno definirane mjere koje primjenjuju i u 2021 se očekuje ekonomski oporavak. Na temelju ove kratke analize sudionik na tržištu bi trebao reći sljedeće: s obzirom na stanje ekonomskoga ciklusa tržite sada treba biti na dnu ili polako krenuti prema dugoročnijem rastu i pratiti ekonomski oporavak. Iako su obje analize točne kada pogledamo stanje na tržištu vidimo potpuno drugačiju sliku: tržišta su na najvišim razinama u povijesti.

Iako inflacija je ono što centralne banke žele, ona je posebno opasna za investitore. Rast inflacije mora povećati kamatnu stopu

Što nam onda tržišta govore o očekivanjima o ekonomiji: da ćemo sljedeće godine imati značajnu ekonomsku ekspanziju. Gledajući dionička tržišta realni rast u SAD-u treba biti 5%-7% što je nemoguće za tako veliku ekonomiju. Ipak tržišta rastu. Odgovor treba tražiti u likvidnosti. Kamatne stope su sada i u SAD-u praktično nula. Novac nema gdje pa ide u sve rizičnije i opskurnije investicije. Danas izgleda bolje kupiti dionicu Microsofta i Apple koje plaćaju dividendu i očekivati njihov dugoročni rast nego ulagati u obveznice istih poduzeća. Ovo je i objašnjenje zašto je bitcoin ponovo blizu 20000$. Iako je ovo prevolentno ponašanje, to ne znači da je i normalno ponašanje. Istovremeno potrebno je pogledati dva druga pokazatelja. Prvi je VIX indeks koji je još uvijek iznad 20. Znači da dobri rezultati zarada poduzeća, rješenje izbora u SAD-u, ekonomski podatci i najava cjepiva u stvari nisu uspjeli smiriti situaciju. Svi su još uvijek nervozni sa događajima na tržištu. Drugi pokazatelj jeste da cijena dobara značajno raste, čelik, željezo, soja, nafta, bakar svi rastu. Znači: inflacija. Rast inflacije je posložen, imamo: rast cijena dobara, ekspanzivnu monetarnu politiku i rast očekivanja o inflaciji. Sva tri elementa koji uzrokuju rast cijena u ekonomiji. Iako inflacija je ono što centralne banke žele, ona je posebno opasna za investitore. Rast inflacije mora povećati kamatnu stopu. Dodatan pritisak na kamatnu stopu će napraviti i veliki državni deficiti. Ovakvo stanje će uzrokovati nagib krivulje prinosa. Kraći dio krivulje prinosa će ostati nizak sve dok centralne banke ne počnu dizati kamatnu stopu, dok će zbog inflatornih pritisaka dalji dio krivulje narasti. Ovakav scenarij je posebno opasan za dionice. Većina investicijskih odluka se više ne donosi tako da netko gleda bilance poduzeća i nastoji napraviti analizu poduzeća nego se donosi na temelju algoritama. Algoritmi u sebi sadrže kamatnu stopu i diskontiraju buduće vrijednosti. Povećanje kamatne stope smanjuje buduće vrijednosti i sukladno tome smanjuje sadašnju cijenu dionica. U ovome scenariju tržište može opstati samo rastom zarada.

 

HIPOTEZE i PREDVIĐANJE

  1. Inflacija će narasti.
  2. Rast cijena EU banaka zadnjih nekoliko tjedana se temelji na kupnji jeftinoga, ne na kupnji kvalitetnoga.
  3. Obveznice su osjetljive zbog rasta ponude i rasta inflacije.

 

STRATEGIJE

Načelno sam napustio sektorsko investiranje za dionice. Također sam smanjio izloženost dionicama ukupno. Mislim da je tržištu puno bolje pristupiti mikro ekonomski nego makro ekonomski. Upravo zato odabir dionica ću temeljiti na tome koliko je poduzeće kvalitetno i koliko se slaže sa osnovnom hipotezom inflacije. Značajan dio portfelja ću pozicionirati u dobrima: nafta, bakar, soja. Ušao sam u put opcije na 30-ogodišnju USA obveznicu. Također ću napraviti opcijske spredove na banke. Dugačak US banke, kratak EU banke.