NEVEN VIDAKOVIĆ

BLOG

Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovi članci predstavljaju osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavljaju investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.


Veliki optimizam je uvijek znak nade, a ne realnosti

21. prosinca 2020.

 

 

Tržišta miruju. To je uvijek opasno stanje. Studeni je imao najveći priljev novca u fondove u povijesti, ali ako se pažljivo pogleda kretanje dionica u studenom u prosincu vidi se nagli skok nakon vijesti o cjepivu i onda mirovanje ili blagi rast. Logika kaže da ako je jako puno novca ušlo u fondove tržite treba rasti. Znači da netko (puno pametniji od mene) izlazi iz pozicija. U ovakvim trenutcima uvijek mi je korisno pogledati sastavnice indeksa po sektorima kako bih vidio koji sektor raste koji pada. To je uvijek dobar indikator što se događa. Uvijek sam skeptičan kada se počne tražiti opravdanje za neprirodne procese. Na press konferenciji guverner FED-a Powell je rekao da su P/E omjeri tržišta veliki, ali da oni kod ovako niske kamatne stope P/E omjeri nemaju smisla.

Uspio sam likvidirati opciju na soju s dobiti i ušao sam u novu nakon kratkoročne konsolidacije

Matematički je opservacija točna, ali isto tako postoji značajna razlika između matematike i realnosti. Tržišta i fundamenti moraju konvergirati, ali je pitanje kada. Isto tako svi analitičari su jako optimistični za sljedeću godinu. 15% do 20% rast S&P indeksa. Veliki optimizam je uvijek znak nade, a ne realnosti. Struktura portfelja mi se značajno promijenila. Zauzeo sam pozicije u soji, kukuruzu, pšenici i nafti. To je sukladno inflatornoj hipotezi koju sam postavio prije dva tjedna. Za sada sve indikacije pokazuju da je pozicija točna.

 

HIPOTEZE i PREDVIĐANJE

Smatram da je tržišta jako opuštena. Kraj je grozne godine. Nakon kolapsa u ožujku, tržište u SAD-u se vratilo i sada je na najvećim razinama u povijesti. Zbog zatvaranja ekonomije i neizvjesnosti kada će se ekonomija otvoriti mislim da tržište zanemaruje stanje stvarne ekonomije. To čini tržište jako osjetljivim na moguće šokove. Volatilnost bi se mogla povećati samo zbog vijesti, a ne zbog fundamentalnih faktora.
Za sada hipoteza o rastu inflacije drži. Da promijenim hipotezu moralo bi doći do kretanja trenda u dobrima i dolaru što za sada se nevidi.

 

STRATEGIJE

Uspio sam likvidirati opciju na soju s dobiti i ušao sam u novu nakon kratkoročne konsolidacije. Također sam ušao u pozicije u kukuruzu u pšenici u pravom trenutku tako da sada na svim tim pozicijama imam dobit. Uzeo sam dobit na opciji na nafti i ponovo ušao u kalendarski spread tako da zadržim poziciju na rast nafte, ali zbog blagdana značajno smanjim trošak i uzmem vremensku premiju na kratko stranicu. Također sam okrenuo poziciju u kratkom euru koja mi je služila kao zaštita tako da sam sada dugačak euro. Kratka pozicija u 30-godišnjim obveznicama se također dobro drži. Želio bih ući i nazad u dionice, posebno banke, ali sada nije vrijeme za to. S obzirom na stanje na tržištu defanzivne pozicije u dionicama mi se čine jako dobrima. Za sada ne želim kratko prodati S&P indeks ali mi se to sve više čini kao dobra pozicija. S obzirom da je tržište mirno analizirati ću pozicije u kalendarskim spredovima u opcijama. Načelno ne sviđa mi se što sam na samo jednoj strani tržišta. Pad burze mi mogao uzrokovati i pad cijena dobara samo kao reakciju na vlatilnost. Upravo zato moram kreirati poziciju koja će mi biti zaštita. Iz ove perspektive kratki S&P emini postaje zaštita, a ne špekulacija što je nova dimenzija koju moram razmotriti. Zbog velike količine pozicija poluga u portfelju mi je također velika, ali sve futures pozicije (euro, kukuruz, pšenica) imaju jako malu volatilnost tako da mi je struktura portfelja iz perspektive rizika prihvatljiva, ali kako je rekao Chalie Varrick nikada ne možeš brinuti previše.